Politiikka

Sampo Terhon puheet kuohuttivat eduskuntaa – Soini: ”Sana on vapaa”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (ps.) puheet EU-kansanäänestyksestä herättivät tänään ihmetystä eduskunnassa.

Kokoomuksen kansanedustaja Alexander Stubb piti niitä jopa turvallisuusriskinä. Terhon näkemyksiä ihmettelivät myös muun muassa SDP:n kansanedustajat Jutta Urpilainen ja Eero Heinäluoma sekä RKP:n Stefan Wallin.

Terho totesi, ettei ole puheillaan EU-kansanäänestyksestä viitannut nykyiseen hallitukseen, joka noudattaa ohjelmaansa. Sen jälkeen hän puhui kuitenkin seuraavista hallituksista.

– Minun tavoitteeni on henkilökohtaisesti olla roolissa sellaisessa hallituksessa, joka toteuttaa Iso-Britannian tyylisen kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä, hän paukautti.

Timo Soini kommentoi Terhon edesottamuksia tuoreeltaan Demokraatille. Soinin mukaan perussuomalaisille ”tuli vähän taas erityiskohtelua”. Hän kääntää puhetta edellisiin hallituksiin ja silloiseen puolustusministeri Stefan Walliniin (r.), josta löysi eräänlaisen verrokkitapauksen Terhon esiintymiselle.

Soini muistuttaa, että Wallin oli aikanaan puolustusministeri ja tunnettu Nato-jäsenyyden kannattaja ”ja puhui aina Nato-jäsenyydestä”.

– Ja hallitusohjelmassa oli, että tämä hallitus ei hae Nato-jäsenyyttä, Soini jatkaa ja sanoo suhtautuvansa vähän samalla tavalla nyt Terhon puheisiin.

Miten suhtaudutte kansanäänestys-ajatukseen?

– Sana on vapaa. Minä olen sitoutunut hallitusohjelmaan, Soini vastaa.

Terho esitti näkemyksensä eduskunnan täysistunnossa, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi ilmoituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ja EU-toimintaympäristön muutoksista.

Täysistuntosaliin saapui myös tieto, että USA:n presidentti Donald Trump olisi irrottamassa USA:n Pariisin ilmastosopimuksesta.

– Pitää vaan neuvotella. Ei tässä auta mököttäminen. Täytyy koittaa hänet ja hänen hallintonsa saada ymmärtämään, että parempi tie olisi olla mukana. Ei tämä nyt tämmöisillä julkilausumilla hoidu tämä asia, Soini kommentoi tietoa Demokraatille.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat