Politiikka

Sanasota kiihtyy keskustan ja kokoomuksen välillä: ”Valinnanvapautta kannatetaan alkoholipolitiikassa ja yksityisten terveysyritysten kohdalla”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen hämmästelee kokoomuslaisten poliitikkojen reaktioita perhevapaauudistukseen. Kurvinen kuvailee kokoomuksen vaikuttajien kannanottoja rajuiksi.

– He ovat vaatineet sellaisen mallin viemistä eteenpäin, joka olisi ainakin lyhyellä tähtäimellä leikannut tuloja suurimmalta osalta perheitä. Malli olisi myös heikentänyt kotona lasta hoitavan vanhemman kotihoidon tukea.

Kurvinen ei hyväksy myöskään sitä, että kokoomuslaiset ovat syytelleet keskustan eduskuntaryhmää ja puolueen perheministeri Annika Saarikkoa.

– Hämmästelen, miten perinteisesti aina yksilönvapautta ja ihmisen valinnanvapautta puolustaneen kokoomuksen poliitikoilla tuntuu olevan suurta halua heikentää vanhempien mahdollisuuksia hoitaa alle 3-vuotiaita lapsia kotonaan.

2010-luvun perhepolitiikkaa ei voi tehdä 1970-lukulaisilla ihanteilla.

Kurvinen muistuttaa, että kokoomus profiloituu mieluusti Suomen politiikassa yksilönvapauden puolustajana.

– Kokoomus näyttääkin tukevan valinnanvapautta ja ihmisten vapauksia, kun kysymys on markkinoiden avaamisesta ja suuryritysten eduista. Valinnanvapautta kannatetaan alkoholipolitiikassa ja yksityisten terveysyritysten kohdalla. Kun tullaan valintoihin lastenhoidossa ja perheiden erilaisissa tilanteissa, kokoomuslainen valinnanvapaus loppuu.

– Vaikuttaa siltä, että lasten kotihoidossa ja perhe-elämän kirjavien elämäntilanteiden huomioinnissa osa kokoomuspoliitikoista koukkaa yksilönvapauden osalta vasemmalta ojan kautta ohi, Kurvinen ihmettelee.

Kurvisesta vaikuttaa siltä, että kokoomuslaisten kriitikkojen ajattelun taustalla on vanhentunut käsitys suomalaisten äitien asemasta ja perheiden kyvystä tehdä omaleimaisia valintojaan.

– Suurin osa nuorista miehistä ja isistä haluaa ja haluaisi jäädä hoitamaan lasta kotiin, jos se vain taloudellisesti olisi mahdollista. On huonoa politiikkaa pakottaa erilaiset perheet samaan muottiin. 2010-luvun perhepolitiikkaa ei voi tehdä 1970-lukulaisilla ihanteilla, joiden mukaan parasta politiikkaa on se, että äiti ja isä pääsevät äkkiä töihin hoitamasta lastaan, Kurvinen sivaltaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat