Sanasota kiihtyy USA:n ja Venäjän kesken – ”Hakkeroitte!”- ”Roskaa!”

Kuva: AFP/Nicolas Garcia
USA kamppailee paitsi uuden kylmän sodan partaalla myös hirmumyrsky Matthew'n aiheuttamia tuhoja vastaan. Tämä kuva on tosin Haitista.

Yhdysvallat syyttää julkisesti Venäjän viranomaisia osasta viimeaikojen hakkerointitapauksista. Amerikkalaisviranomaisten lausunnon mukaan hakkeroinneilla halutaan sekaantua Yhdysvaltain vaaleihin.

Yhdysvallat ilmoitti, että se aikoo vastata hakkerointiin ”valitsemallaan hetkellä”.

– Ryhdymme toimiin etujemme turvaamiseksi, myös kyberavaruudessa, ja teemme niin valitsemallamme hetkellä ja tavalla, yhdysvaltalainen virkamieslähde kertoi uutistoimisto AFP:lle.

– Suuren yleisön ei tule olettaa, että se on välttämättä tietoinen kaikista toimista, joihin olemme ryhtyneet tai ryhdymme.

Venäjä kiistää syytökset roskapuheena.

– Tämä on taas jotain pötyä, kommentoi presidentin tiedottaja Dmitri Peskov uutistoimisto Interfaxille.

– Presidentti Vladimir Putinin verkkosivulle hyökkää päivittäin kymmeniä tuhansia hakkereita. Moni hyökkäyksistä tulee Yhdysvalloista, mutta emme me syytä joka kerta Valkoista taloa tai Langleya (keskustiedustelupalvelu CIA).

Valtuutus korkealta?

Yhdysvaltalaisviranomaisten lausunnon mukaan Venäjän masinoimien hakkerointien kohteina on ollut sekä henkilöitä ja instituutioita.

– Uskomme, että vain korkeat venäläisviranomaiset ovat voineet valtuuttaa nämä toimet, kun ottaa huomioon niiden laajuuden ja arkaluontoisuuden.

Lausunnossa mainitaan muun muassa tietomurto, jonka vuoksi demokraattien kansallisen komitean sähköposteja vuosi kesällä julkisuuteen. Niistä paljastui, että useat komitean jäsenet suosivat Hillary Clintonia ehdokaskisassa Bernie Sandersin kustannuksella.

Sen sijaan yhdysvaltalaisviranomaiset eivät suoraan yhdistä äänestäjien rekisteröintijärjestelmään kohdistuneita hakkerointiyrityksiä Venäjän viranomaisiin.

Yhdysvaltain kongressissa sekä demokraattien että republikaanien leiristä on hakkerointisyytösten jälkeen vaadittu hallinnolta tiukkaa otetta Venäjää kohtaan.

STT-AFP, Washington 

 

 

AVAINSANAT

Suomen Washingtonin-lähetystöllä ei tietoa uudesta Suomen-lähettiläästä

Kuva: AFP PHOTO/Mandel Ngan
Donald Trump on nimittämyt Suomen suurlähettilään - ehkä.

Suomen Washingtonin-suurlähetystö ei ole saanut mitään vahvistusta tiedolle, että presidentti Donald Trump olisi jo nimittänyt uuden suurlähettilään Suomeen. Washingtonin-lähetystö on selvittänyt asiaa Yhdysvaltain ulkoministeriöstä.

Myöskään Yhdysvaltojen Helsingin-lähetystön nettisivuilla ei ole mitään mainintaa uudesta lähettiläästä.

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, että Yhdysvaltojen uudeksi Helsingin-suurlähettilääksi on nimitetty David A. Balton. Ilta-Sanomat korjasi uutistaan myöhemmin.

Balton on ammattidiplomaatti, joka on vaikuttanut Arktisen neuvoston johtotehtävissä.
Entinen suurlähettiläs Charles C. Adams joutui jättämään tehtävänsä heti Trumpin virkaanastujaisten jälkeen.

Ilta-Sanomien aiempi uutinen oli virheellinen. Nyt korjattu.

 

 

Saksan demarijohtaja Sigmar Gabriel löi hanskat tiskiin – Martin Schulz nousemassa liittokansleriehdokkaaksi

Kuva: Kari Hulkko
Sigmar Gabriel ei asetu demareitten liittokansleriehdokkaaksi.

Saksan sosialidemokraattien puheenjohtaja Sigmar Gabriel ilmoitti tiistaina yllättäen jättävänsä tehtävänsä eikä siis haasta liittokansleri Angela Merkeliä syyskuun liittopäivävaaleissa. Gabriel ilmoitti Die Zeit -lehden haastattelussa suosittelevansa, että entinen EU-parlamentin puhemies Martin Schulz valittaisiin hänen seuraajakseen puoluejohtajaksi ja liittokansleriehdokkaaksi.

Varaliittokansleri ja talousministeri Gabriel ilmoitti lehdelle siirtyvänsä hallituksessa ulkoministeriksi. Nykyisen ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin on määrä tulla helmikuussa valituksi liittopresidentiksi.

Die Zeitin mukaan Gabrielin päätöksen kannalta viimeinen niitti oli puolueen kannattajien keskuudessa tehty kysely, jonka mukaan sosialidemokraattien äänestäjät uskovat, että Schulzilla on paremmat mahdollisuudet johtaa puolue voittoon syksyn vaaleissa.

– Jos asettuisin ehdolle, epäonnistuisin, ja SPD epäonnistuisi minun kanssani, Gabriel sanoi Stern-lehden haastattelussa.

Gabrielin mukaan hänen päätöksellään oli poliittisten perusteiden lisäksi myös henkilökohtaisia syitä. Perheeseen odotetaan maaliskuussa uutta vauvaa.

EU-parlamentin puhemiehenä pitkään toiminut Schulz jätti viime vuoden lopulla parlamentin palatakseen Saksan politiikkaan.

Merkelin CDU johtaa mielipidemittauksia

Merkelin johtamat kristillisdemokraatit ovat edelleen tukevassa johdossa mielipidemittauksissa. CDU:n kannatus on noin 37 prosenttia, kun taas SPD:lle on luvassa noin 20 prosenttia äänistä. Maahanmuuttovastainen ja populistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on keräämässä noin 15 prosenttia äänistä.

Merkelin mahdollisuudet jatkaa liittokanslerina vielä neljännen kauden näyttävät vahvistuneen, kun äänestäjät pakolaiskriisistä huolimatta kaipaavat vakautta ja jatkuvuutta tilanteessa, jossa EU:ta heiluttelee Britannian EU-ero ja maailmanpolitiikkaa Donald Trumpin nousu Yhdysvaltojen presidentiksi.

STT-AFP

 

Tutkija: Ukrainan tilanne ei muutu yhdessä yössä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Ukrainen presidentti Petro Poroshenko tapasi Suomen vierailullaan myös pääministeri Juha Sipilän.

Yhdysvaltojen uusi hallinto ei tuo pikaista muutosta Ukrainan tilanteeseen, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes. Hän korostaa, ettei kannata kiirehtiä vetämään johtopäätöksiä presidentti Donald Trumpin aikeista Venäjä-pakotteiden suhteen.

Moshes muistuttaa, että Trumpin on pidettävä kotijoukot tyytyväisenä ennen pakotteisiin puuttumista.

– Emme näe täyskäännöstä, eivätkä asiat muutu yhdessä yössä. Trump haluaa sopimuksen ja hän haluaa jotain vastineeksi Venäjältä, Moshes sanoo.

Moshesin mukaan Ukrainan tilanteeseen vaikuttanee pakotekysymystä enemmän se, millaisen suhteen presidentti Petro Poroshenkon hallinto onnistuu luomaan Yhdysvaltojen johdon kanssa. Hän arvioi, että Trumpin ja Poroshenkon hallintojen välille voi luoda kitkaa se, että Yhdysvaltojen vaalien alla Ukrainan ei katsottu ottavan vakavasti Trumpin mahdollisuuksia voittaa vaalit.

– En usko, että varapresidentti Mike Pence matkustaa Ukrainaan yhtä usein kuin varapresidentti Joe Biden matkusti.

Moshes sanoo, että Minskin sopimuksen täysi toteutuminen ei vaikuta nykyisellään todennäköiseltä.

– Ukraina voi kuitenkin kehittyä ja tavoitella edistystä ilman konfliktin ratkaisuakin, Moshes huomauttaa.

Hän arvioi, että uudistuksissa edistyminen ei ole ollut vaikuttavaa ja riski takapakkiin on olemassa. Moshes pitää tärkeänä, että Ukrainan ulkomaalaiset kumppanit ja tukijat muistuttavat maan johtoa muutosten tarpeellisuudesta.

– Ukrainan johdon ei pitäisi ottaa annettuna solidaarisuutta ja eurooppalaisten ystävien sitoutumista.

Heta Hassinen

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Britannian hallitus esittää lakiehdotuksen brexitistä muutaman päivän sisällä

Kuva: Lehtikuva
Britannian pääministeri Theresa May esittelee kohta lakiesityksen brexitistä parlamentille.

Britannian hallitus esittää lakiehdotuksensa maan EU-erosta muutaman päivän sisällä, sanoi EU-eroa valmisteleva ministeri David Davis tiedotustilaisuudessaan.

Davis lisäsi, että suoraviivainen laki auttaisi hallitusta etenemään nopeasti kohti varsinaista eroa.
Pääministeri Theresa May on sanonut aloittavansa prosessin viimeistään maaliskuun loppuun mennessä. Mayn kansliasta kerrottiin tänään, että aikataulu pitää siitä huolimatta, että eroprosessin aloittaminen vaatii parlamentin hyväksynnän.

STT-AFP , Lontoo

Helsingissä vedottiin avun jatkamiseksi Syyrian pakolaisille

Kuva: Lehtikuva

YK ja sen kanssa työskentelevät 240 kansalaisjärjestöä vetoavat uuden rahoituksen saamiseksi Syyrian sotaa paenneiden auttamiseksi. Alueellinen pakolaisten avustussuunnitelma julkistettiin Helsingissä pidetyssä kansainvälisessä konferenssissa.

Pyydetyllä yli neljän miljardin euron lisärahoituksella on tarkoitus auttaa miljoonia pakolaisia ja heitä tukevia ihmisiä Turkissa, Libanonissa, Jordaniassa, Irakissa ja Egyptissä. Tämän lisäksi YK arvioi, että Syyriassa olevien ihmisten auttamiseen tarvitaan tänä vuonna humanitaarista apua yli kolmen miljardin euron arvosta.

– Syyrialaispakolaiset ja (heistä huolehtivat) isäntämaat tarvitsevat apuamme enemmän kuin koskaan, sanoi YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi.

Kokousta Säätytalolla isännöinyt ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) korosti Syyrian lähialueen maiden kantavan suuren taakan pakolaisten hoidossa.

– Meidän velvollisuutemme on tukea tätä työtä parhaamme mukaan, Mykkänen sanoi.

YK:n humanitaaristen asioiden apulaispääsihteeri Stephen O’Brienin mukaan Aleppon kadottua tv-ruuduista ja suurimman pakolaistulvan Eurooppaan tyrehdyttyä ei saa antaa tilaa ajatukselle, että kriisi olisi jotenkin ohi.

– Vaikka rauha koittaisi tänään, humanitaariset tarpeet jatkuvat Syyriassa vielä pitkään, O’Brien muistutti.

Keskustelua aiheesta