Internationellt

Sanders vinnare i New Hampshire

Foto: Vidar Nordli-Mathisen/Unsplash
Socialisten och Vermont-senatorn Bernie Sanders är en av toppkandidaterna i Demokraternas primärval.

Senator Bernie Sanders segrade knappt i primärvalet i New Hampshire den 11 februari, med ungefär 26 procent av rösterna. Väljarstödet var på samma nivå i Iowa, där Pete Buttigieg ändå vann på grund av ett komplicerat system där rösterna i vissa delar av delstaten vägde tyngre.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

Duellen mellan Sanders och den före detta borgmästaren i South Bend upprepades således i New Hampshire och med liknande utgång, sett till understödet snarare än delegaterna. Sammanlagt leder Buttigieg fortfarande knappt i delegater men det väger väldigt jämnt mellan dessa två. Demokraternas kandidat kommer att få möta den sittande presidenten Donald Trump i november.

 

Det stora överraskningsnamnet i New Hampshire var senator Amy Klobuchar som var trea med klar marginal till Elizabeth Warren på fjärde plats. Senator Warren klarade sig klart bättre i Iowa och kommer att få det svårt efter misslyckandet i New Hampshire. Det största trycket låg på Sanders och Warren, eftersom de representerar Vermont och Massachusetts i senaten. Båda deras delstater gränsar sig till New Hampshire men enbart Sanders lyckades dra fördel av att primärvalet hölls mer eller mindre på hemmaplan.

 

På sätt och vis kan Sanders, Buttigieg och Klobuchar alla tre gå vidare från New Hampshire som vinnare. Det är inte så länge sedan Sanders, Warren och före detta vicepresidenten Joe Biden verkade vara de tre stora förhandsfavoriterna. Av dessa har endast Sanders presterat bra och lyckats uppfylla förväntningarna. Både Buttigieg och Klobuchar har överträffat förväntningarna. Därmed har de vind i seglen och många som hade tänkt rösta på Biden eller Warren ger dem nu en chans. De största vinnarna i New Hampshire var rösträknarna. Med tanke på svårigheterna att få fram ett resultat i Iowa är det fullt möjligt att New Hampshire år 2024 kommer att få inleda säsongen på bekostnad av Iowa.

 

”Så länge det finns många kandidater som delar på mittfältet, kan Sanders fortsätta att få flest röster med en kampanj som håller sig klart till vänster”

 

Demokraternas vänsterflygel står klart bakom Sanders men mitten- och högerväljarna är vilsna och söker efter en vinnande kandidat. Buttigieg är för all del i ledning men han har presterat bra i två små delstater med en kampanj som få trodde att kan gå hela vägen. Han har momentum med sig men han har knappast samma infrastruktur som Biden. Det riktiga kraftprovet återstår i stora delstater med minoritetsväljare. Medan väljarna tycks överge Biden till förmån för Buttigieg och Klobuchar är den före detta vicepresidenten kvar i spelet och litar på att hans budskap går bättre hem hos afroamerikaner och latinoväljare, av vilka det var ytterst få i de två första delstaterna.

 

Så länge det finns många kandidater som delar på mittfältet, kan Sanders fortsätta att få flest röster med en kampanj som håller sig klart till vänster. Hans problem är superdelegaterna och det gäller för honom att kunna vinna med tillräckligt stor marginal så att dessa inte kan avgöra nomineringen till hans nackdel. Orsaken till att superdelegaterna finns är att förhindra nomineringen av en kandidat som anses gå hem hos väljarna i det egna partiet men bedöms av höjdarna i partiet att vara mindre konkurrenskraftig om rösterna i mittfåran.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE