Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sanna Marin: Itämeren tilaa voidaan parantaa ruuan verotuksella – ”Lähes puolet kuormituksesta johtuu lihan ja maidon tuotannosta”

Itämeren rehevöitymistä on SDP:n varapuheenjohtajan Sanna Marinin mukaan vaikea suitsia ilman kestävää maataloutta. Maatalous on Itämeren suurin yksittäinen ravinnekuormittaja kertoo Suomen meriympäristön tila 2018 -raportti. Rehevöityminen näkyy esimerkiksi lisääntyneenä sinileväongelmana, joka on tällä hetkellä pahempi kuin koskaan 2000-luvulla.

– Lähes puolet suomalaisten Itämerelle aiheuttamasta kuormituksesta johtuu lihan ja maidon tuotannosta. Jos haluamme vähentää kuormitustamme Itämereen, on meidän välttämätöntä siirtyä nopeasti kestävämpään ruuan kulutukseen ja tuotantoon. Käytännössä tämä tarkoittaa siirtymistä huomattavasti kasvispainotteisempaan ruokavalioon, Marin sanoo.

Ruuantuotannolla on iso vaikutus paitsi Itämeren ravinnekuormitukseen myös ilmaston lämpenemiseen. Ilmaston lämpeneminen puolestaan vaikuttaa suoraan Itämeren tilaan ja kiihdyttää monin tavoin esimerkiksi sinilevän kasvua.

”Sertifioidut kestävät tuotantomuodot voisivat olla alemman veron piirissä.”

– Tarvitsemme välineitä, joilla maataloutta ohjataan ilmaston ja ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan. Yksi konkreettinen väline on SDP:n vero-ohjelmassa esitetty kestävän kehityksen arvonlisävero, jonka kautta esimerkiksi ympäristöä vähemmän kuormittavat tuotteet saisivat kuormittavia tuotteita edullisemman verokohtelun. Esimerkiksi kasviperäistä ruokaa voitaisiin verottaa kevyemmin kuin ympäristöä eniten kuormittavaa naudanlihaa.

Sen lisäksi mitä tuotetaan, on Marinin mukaan kiinnitettävä huomiota siihen, miten tuotetaan. Esimerkiksi luomutuotanto, monipuolinen viljelykierto ja peltojen ympärivuotinen kasvipeitteisyys auttavat sitomaan hiiltä ja ravinteita maaperään.

– Sertifioidut kestävät tuotantomuodot voisivat olla alemman veron piirissä. Näin ohjattaisiin ruuan kulutusta ja tuotantoa kestävämmäksi. Koska kestävän kehityksen kulutusvero kohdistuisi tuotteisiin riippumatta niiden alkuperämaasta, kotimaiset vastuulliset tuottajat saisivat kilpailuetua verrattuna ulkomaisiin tuottajiin. Tuotantomuotojen uudistaminen auttaisi myös menestymään tulevaisuuden ruokamarkkinoilla, Marin sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE