Politiikka

Sanna Marin löi lukuja pöytään – onko hallituksen työllisyyshehkutuksessa sumutuksen makua?

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

SDP:n kansanedustaja, varapuheenjohtaja Sanna Marin kyseli tiistaina eduskunnassa budjetin lähetekeskustelussa tietoja, miten työllisten ja työttömien määriä mitataan ja ovatko hallituksen tiedot työllisyysasteen kasvusta todella niin valoisat kuin annetaan ymmärtää.

Marin valisti, miten työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä on vähentynyt noin 54 000:lla.

– Tämä kuulostaa hienolta. Mutta Tilastokeskuksen mukaan samaan aikaa työllisten määrä on noussut vain noin 7 000:lla. Voidaan laskea siitä yhteen, että jos toisaalta määrä on vähentynyt 54 000:lla, toisaalta työllisten osuus on kasvanut vain 7 000:lla, niin jossakin nämä ihmiset sitten ovat, kun he eivät ole töissä.

Marinin mukaan kyse ei siis olekaan siitä, että kaikki 54 000 ihmistä olisivat työllistyneet, kuten hallitus antaa ymmärtää. Lukua selittävät eri syyt.

– Yksi syy on varmasti eläköityminen. Siihen on joitakin positiivisiakin parannuksia tehty tämän hallituksen toimesta, esimerkiksi päästetty pitkäaikaistyöttömiä lähellä eläkeikää olevia ihmisiä eläkkeelle. Tämä on ihan positiivinen asia.

– Mutta sitten myös tätä tilastoa vääristää työllistymistä edistäviin palveluihin osallistuminen, tai yksi syy voi olla myös se, että työnhakujen automaattinen katkeaminen on voinut olla kyseessä uusien ilmoittautumisvelvoitteiden vuoksi ja niiden myötä. Tästä me emme ole ihan saaneet vielä selkoa, kuinka isoa joukkoa tämä kokonaisuus koskee, Marin sanoi eduskunnassa.

Hän viittasi puheenvuorossaan viime päivien kirjoitteluun. Hallituksen tarjoamia työllisyyslukuja on analysoinut ainakin Taloussanomat. Lehti kertoi viime viikolla monien työnhakujen katkenneen automaattisesti vain muutamassa päivässä, koska työnhakijat eivät ole täyttäneet heille annettuja uusia ilmoittautumisvelvoitteita.

– Mutta ei voida siis todeta, että tämä työllisten ihmisten määrä nyt olisi niin merkittävä, että se ansaitsisi tällaisen hehkutuksen, mikä hallituspuolueiden edustajien puolelta ollaan kuultu, Marin päätti.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat