Politiikka

Sanna Marin: ”Mihin Lääkäriliiton toiminnanjohtaja viittaa, kun kertoo Ylellä eutanasiaa sovellettavan kehitysvammaisiin tai dementikkoihin?”

Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n kansanedustaja Sanna Marin.
Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n kansanedustaja Sanna Marin.
Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n kansanedustaja Sanna Marin.

SDP:n kansanedustaja Sanna Marin ja Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki keskustelevat Twitterissä eutanasiasta.

Myllymäki on aiemmin todennut kantantaan, ettei eutanasia saa olla ratkaisu, kun kroonisesti vakavasti sairasta potilasta hirvittää viimeisten elinviikkojen kärsimys. Myllymäen mielestä olennaista on panna hoito ja lääkitys kuntoon.

Sanna Marin on puolestaan kertonut kannattavansa eutanasiaa todeten muun muassa, että kyse on inhimillisyydestä.

– Mihin toiminnanjohtaja viittaa, kun kertoo Ylellä eutanasiaa sovellettavan kehitysvammaisiin tai dementikkoihin? Sanna Marin kysyi tänään Twitterissä Myllymäeltä.

Marin viittasi Myllymäen esiintymiseen tänään Ylen Aamu-tv:ssä.

– Meitä huolettaa myös ne kansainväliset esimerkit, siitä että eutanasiaa aletaan sitten soveltaa kehitysvammaisille tai dementiapotilaille, jopa lapsille, mielenterveyspotilaille, Myllymäki jatkoi.

Lääkäriliiton kyselyn mukaan suurin osa lääkäreistä vastustaa eutanasiaa. Sairaanhoitajien enemmistö sen sijaan kannattaa.

– Lääkäreitten kyselyssä nimenomaan saattohoitoa tekevät lääkärit ovat eniten eutanasiaa vastaan, Myllymäki totesi ohjelmassa.

Myllymäki nosti Aamu-tv:ssä esiin myös esimerkin Hollannista, jossa Myllymäen mukaan 24-vuotiaalle masentuneelle toteutetaan eutanasia. Häntä huolettaa, että eutanasian lainsäädännössä ja toteuttamisessa oltaisiin kaltevalla pinnalla.

– Hollannissa ja Belgiassa eutanasia ei ole pelkästään loppuvaiheen syöpäpotilaiden ja aikuisia koskeva. Ydinkysymys on kärsimyksen ja ihmisarvoisen elämän määrittely, Myllymäki vastasi Sanna Marinin kysymykseen Twitterissä.

Marin toivoi tarkennusta.

– Annoit ymmärtää, että esimerkiksi kehitysvammaisuus tai dementia ovat perusteita eutanasiaan. Missä maassa näin on? hän kysyi.

– Kanadan Quebecissä käydään juuri keskustelua kuolinavun eutanasian laajentamisesta Alzheimer potilaisiin, Myllymäki vastasi.

Viestinvaihto päättyi tähän. Sanna Marin kirjoitti vielä pari tviittiä, joissa täsmensi omia kantojaan.

– Eutanasiassa ei ole kyse vain kivunlievityksestä vaan ihmisen oikeudesta päättää omasta elämästään ja kuolemastaan vaikeassa tilanteessa, hän totesi.

Marinin mukaan eutanasiaa ja saattohoitoa ei pidä käsitellä samana kysymyksenä.

– Tarvitsemme parempaa saattohoitoa, mutta eutanasiassa ei ole kyse siitä, Marin kirjoittaa.

Eduskunnassa on käsittelyssä kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi. Sosiaali- ja terveysvaliokunta laatii asiasta mietintöä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat