Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sanna Marin: Näin suurissa raideliikennehankkeissa nyt edetään – “Tavoitteena pitää prosessi mahdollisimman läpinäkyvänä”

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin kertoi aamupäivällä tiedotustilaisuudessa, miten suuria raideliikennehankkeita edistetään. Hallitusohjelmaan on kirjattu kolme suurta rataverkon kehittämishanketta. Ne ovat päärata ja sen laajennukset sekä Helsingistä länteen ja itään suuntautuvat ratahankkeet.

Rane Aunimo

Demokraatti

Marin sanoi jo aiemmin heinäkuussa, että nopeiden uusien ratahankkeiden käynnistäminen voi vaatia vuosien työn. Nyt ministeri kertoo, että neuvottelut Turun tunnin juna -hankeyhtiön sekä Suomi-rata-hankeyhtiön perustamiseksi käynnistetään. Ministeriö on käynnistänyt myös selvityksen ja vertailun itäisen nopean yhteyden linjauksesta. Päätöksiä tästä voidaan tehdä vasta kun selvitys on tehty. Selvityksen arvioidaan valmistuvan ensi keväänä.

– Itäistä yhteyttä ei ole unohdettu, se on vain eri aikataulussa. Pidän kiinni hallitusohjelman kirjauksista, Marin alleviivasi.

Suomi-rata (päärata) koostuu Helsingin ja lentoaseman välisestä uudesta kaukojunaliikenteelle tarkoitetusta Lentoradasta sekä lentoaseman ja Tampereen välisestä ratayhteydestä.

Osakassopimusneuvotteluja käymään ja valmisteluja ohjaamaan perustetaan LVM:n ja VM:n neuvotteluryhmä, joka toimii LVM:n johdolla. Hankkeita ei eroteta koko väyläverkoston kehittämisestä.

– Hankeyhtiöt ovat tässä vaiheessa suunnitteluyhtiöitä, Marin sanoi.

Turun tunnin junan hinta-arvio on 2,4–2,8 miljardia ja Suomi-radan 5,5 miljardia.

Lisää aiheesta

Valtio omistaisi hankeyhtiöistä perustamisvaiheessa vähintään 51 prosenttia ja muut osakkaat noin 49 prosenttia. Osakkaiden tulisi sitoutua yhtiön pääomittamiseen edellä mainitussa suhteessa siten, että pääomitus kattaisi arvioidut rakentamisvalmiuden edellyttämän suunnittelun kustannukset sekä muut hankeyhtiön toiminnan edellyttämät kustannukset.

Osakassopimusten hyväksymisen jälkeen valtiolla on valmius pääomittaa hankeyhtiöitä seuraavasti: Suomi-rata 76,5 milj. euroa ja Hankeyhtiö Turun tunnin juna 38,25 milj. euroa. Suomi-radan suunnittelukustannusten arvio on kokonaisuudessaan noin 150 miljoonaa euroa. Turun tunnin junan jäljellä olevaksi suunnittelukustannukseksi on arvioitu noin 75 miljoonaa euroa.

Yksittäisen hankkeen suunnittelu kestää esiselvityksen jälkeen noin 6–8 vuotta, ja mahdolliset valitusajat voivat viivästyttää hankkeita useilla vuosilla.

Marinin mukaan yhtiöden perustaminen edellyttää, että niihin voi tulla omistajiksi yksityisiäkin tahoja, kunhan omistajiksi tulee myös julkisyhteisöjä. Hankeyhtiöissä voisi olla myös muita osakkaita edellyttäen, että yhtiöissä säilyisi julkisomisteinen määräenemmistö.

– Tavoitteena pitää prosessi mahdollisimman läpinäkyvänä, Marin sanoo.

Marin ei pysty sanomaan, kuinka nopeasti neuvottelut yhtiöistä saataisiin vietyä läpi.

– Toivottavasti mahdollisimman pikaisesti. Uskoisin, että kunnilla on valmiutta lähteä näitä neuvotteluja käymään, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Marin sanoo, että hankkeiden suunnitteluun on myös mahdollista saada EU-rahoitusta, mutta tämän syksyn rahoituskierros on niin sanottu häntähakukierros, jossa saannit ovat pienempiä. Hän arvioi, että suunnitteluun on kuitenkin mahdollista saada jopa 50 prosenttia EU-rahaa.

– Puhutaan merkittävästä osuudesta, ja tietenkin tämä rahoitus vastaavalla tavalla pienentäisi sekä kuntien että valtion osuutta.

Liikenne- ja viestintäministeriö on esittänyt budjettiriiheen hallitusohjelmassa linjattujen päärataan kytkeytyvien yhteysvälien nopeuttamista ja parantamista väleillä Seinäjoki-Vaasa, Tampere-Jyväskylä ja Tampere-Pori.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi tänään Marinin esittämiä linjauksia suurten raideliikenneinvestointien edistämiseksi. Talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi lisäksi, että Pohjolan Rautatiet Oy ei perusta rautatieliikenteen Kalusto- tai Kiinteistöyhtiötä, eikä Rail Baltica -yhtiötä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE