ehdokasmainos

Sari Sarkomaa: Pääkaupunkiseudun omaa sote-ratkaisua pitäisi vielä harkita

Sari Sarkomaa

Kokoomuksen kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa katsoo, että pääkaupunkiseudun omaa sote-mallia voisi harkita vielä.

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen olisivat halunneet perustaa pääkaupunkiseudulle erillisen sote-alueen. Hallitus on linjannut, ettei tämä toteudu.

– Olisin toivonut, että siitä olisi löydetty yhteinen ymmärrys niin, että hallitus olisi vienyt sitä eteenpäin. Nyt näyttää, että soten osalta tällaista ei ole, Sarkomaa sanoo Demokraatille.

– Toivon, että tätä keskustelua jatketaan, mutta totta kai, kun hallitus tekee päätöksiä, niiden mukaan mennään. Mutta katsotaan nyt lausuntokierros ja kokonaisuus.

Kansanedustaja tuntuu odottavan vielä jonkinlaista käännettä asiaan.

– En lähde sitä ennustamaan ja pitämään todennäköisenä tai epätodennäköisenä, mutta totean omana kantanani, että pidän tärkeänä, että keskustelua jatketaan ja katsotaan tarkkaan, että kokonaisuus ottaa eri alueiden erityispiirteet huomioon. Meillä on hyvin erilaisia alueita.

– Itse toivon niin, että ne ajatukset, toiveet ja tarpeet, joita pääkaupunkiseudulla on, otetaan huomioon ja uskon myöskin, että hallitus ottaa, Sarkomaa pyörittelee.
SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta on kysynyt blogissaan, eikö hallitus tee lakeja, joilla julkisin varoin sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavien yritysten pitäisi maksaa veronsa Suomeen.

Hän on huomauttanut, että vielä alkukesästä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että maakuntien sote-toimijoiden on maksettava verot Suomeen täällä tekemästään tuloksesta.

– Ei tietenkään ole meidän intressissä, että maakunnissa olisi toimijoita, jotka eivät maksaisi veroja Suomessa syntyvästä tuloksesta, Sipilä totesi Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa 27.5.

Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on sittemmin todennut Demokraatille, ettei tiedä, miten asiassa käy.

Sarkomaaltakaan ei saa suoraa vastausta kysymykseen verojen maksusta Suomeen.

– Olennaista on se, että kaikki julkinen raha, jota käytetään, on läpinäkyvää. Meidän lainsäädännön pitää olla sellainen, ettei ole mahdollisuutta veronvälttelyyn eikä veronkiertoon ja verot pitää maksaa lain mukaan. Tämä koskee kaikkia yrityksiä, ei vain sote-yrityksiä.

– Yrityksille, jotka tulevat valinnanvapausjärjestelmään, laitetaan suitset. Ne eivät voi määrittää hintaa. Julkinen valta määrittää kiinteän korvauksen. Jos haluaa tulla kilpailuun mukaan, pitää täyttää kaikki ehdot, laatuehdot ja myöskin ehdot avoimuudesta.

– Yhtiöittämisessä on tärkeää, että tuottajia päästään vertailemaan. On myös tärkeätä, että kaikki on läpinäkyvää ja me pääsemme johtamaan ja veronmaksajina valvomaan, miten meidän verovarat käytetään ja minkälaisia palveluita saadaan, Sarkomaa sanoo.

”Eri palveluiden pilkkominen kilpailluille markkinoille täysin väärä tapa parantaa sote-palveluiden yhteensovittamista”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Hallitus on pelkistänyt sote-uudistuksen projektiksi, jossa pakkoyhtiöittäminen ja yksityisten markkinoiden kasvattaminen ovat keskiössä. Samalla asiakkaan tarpeet ja tavoite sujuvista palveluketjuista on unohdettu, toteaa kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.).

Haatainen puhui asiasta maanantaina Joensuun Työväenyhdistyksen ja Savo-Karjalan SDP:n Inhimillinen SOTE -tilaisuudessa.

– Ihmiset haluavat sujuvia ja laadukkaita palveluita nopeasti. Sujuvuuden takaamisessa taas tärkeintä on eri toimijoiden ja tasojen välisten raja-aitojen poistaminen. Eri palveluiden pilkkominen kilpailluille markkinoille on täysin väärä tapa parantaa palveluiden yhteensovittamista ja integraatiota. Jos kilpailevia tuottajia ja tasoja syntyy tusinoittain, on kokonaisuuden hallinta vaikeaa ja vaikuttavuus kärsii, Haatainen sanoi.

Hänen mukaansa ongelmia seuraa myös hallituksen päätöksestä erottaa järjestäminen ja tuottaminen toisistaan.

– Asiantuntijat ovat arvioineet, että tämä saattaa johtaa siihen, ettei laki ­enää mahdollista Siun soten tai Eksoten kaltaisia integroituja järjestelmiä, Haatainen selventää.

– Pakkoyhtiöittäminen ja palveluiden pilkkominen yksityisille markkinoille on hallitukselta ennen kaikkea ideologinen päätös. Olisi paljon järkevämpää parantaa julkista palvelua ja käyttää yksityistä sekä kolmatta sektoria täydentävinä palveluina.

Helsingin kaupunginhallitus: Maakuntaratkaisu heikentää pääkaupunkiseudun kasvun edellytyksiä

Kuva: Getty Images
hesa
Helsingin kaupungintalo.
Helsingin kaupunginhallitus arvostelee monin osin hallituksen esityksiä maakunta- ja sote-uudistukseksi.
Kaupunginhallitus hyväksyi periaatepäätöksen lausunnoksi hallituksen maakunta- ja sote-lainsäädännöstä. Asia tulee kaupunginvaltuuston käsittelyyn 2. marraskuuta.

Kaupungin laajassa esityksessä käydään läpi hallituksen suunnitelmia maakunta- ja sote-ratkaisuksi ja niihin liittyviä lakiehdotuksia.

Lausunnossa todetaan, että ehdotettu alueellinen jako ei kaikilta osin perustu nykyisin toimiviin yhteistyöratkaisuihin ja että maakuntaratkaisu heikentää pääkaupunkiseudun kasvun edellytyksiä.

Lausunnossa arvostellaan esitystä myös kansanvaltaisuuden puutteesta.

Lausunnon yksityiskohdista käytiin yli 20 äänestystä.

Allekirjoitetaan EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus torstaina? – ”Vielä on aikaa”

Kuva: Jari Soini
satamajarisoini14944

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau pitävät torstain huippukokousta edelleen mahdollisena. Tusk sanoo Twitterissä, että hän ja Trudeau kannustavat osapuolia löytämään ratkaisun.

– Vielä on aikaa, Tusk tviittaa.

Torstaiksi suunnitellussa huippukokouksessa olisi tarkoitus allekirjoittaa EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus.

Sopimus on ajautunut kuitenkin umpikujaan, sillä Belgian ranskankielisen Vallonian alueparlamentti ei ole antanut sille tukeaan.

Aiemmin tänään Belgian pääministeri Charles Michel sanoi, että Vallonian vastustuksen vuoksi hän ei voi allekirjoittaa sopimusta.

Vapaakauppasopimus vaatii jokaisen EU-maan hyväksynnän.

Jussi Niinistö kiistää Suomen asevientilinjan muuttuneen

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
36360628-1

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kiistää, että Suomen asevientilinja olisi nykyisen hallituksen aikana muuttunut. Niinistö sanoi Ylelle, ettei myönnetyistä vientiluvista voi vetää johtopäätöstä, että ihmisoikeuksilla ei enää olisi Suomelle väliä.

Jatkossakin jokainen lupa käsitellään tapauskohtaisesti, Niinistö sanoi.

Suomesta on tuoreen raportin mukaan viety aseita esimerkiksi Saudi-Arabiaan ja Uzbekistaniin. Niinistön mukaan Saudi-Arabiaan vietyjä Patrian kranaatinheittimiä ei ole käytetty Jemenissä siviiliuhreja vaatineissa iskuissa. Uzbekistanin tilanne taas on Niinistön mielestä varsin vakaa.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) arvioi aiemmin, että Suomen asevientipolitiikkaa on Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana merkittävästi löysennetty.

Hovioikeus hylkäsi Janitskinin kantelun

Helsingin hovioikeus hylkäsi maanantaina Ilja Janitskinin kantelun, jossa hän vaati vangitsemisensa perumista. Helsingin käräjäoikeus määräsi Janitskinin vangittavaksi poissaolevana runsaat kaksi viikkoa sitten.

Ilja Janitskin pyörittää MV-julkaisua tiettävästi Espanjasta käsin.

Häntä epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksista, laittomista uhkauksista ja tekijänoikeusrikoksista.