Politiikka

Sari Sarkomaa: Pääkaupunkiseudun omaa sote-ratkaisua pitäisi vielä harkita

Kokoomuksen kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa katsoo, että pääkaupunkiseudun omaa sote-mallia voisi harkita vielä.

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen olisivat halunneet perustaa pääkaupunkiseudulle erillisen sote-alueen. Hallitus on linjannut, ettei tämä toteudu.

– Olisin toivonut, että siitä olisi löydetty yhteinen ymmärrys niin, että hallitus olisi vienyt sitä eteenpäin. Nyt näyttää, että soten osalta tällaista ei ole, Sarkomaa sanoo Demokraatille.

– Toivon, että tätä keskustelua jatketaan, mutta totta kai, kun hallitus tekee päätöksiä, niiden mukaan mennään. Mutta katsotaan nyt lausuntokierros ja kokonaisuus.

Kansanedustaja tuntuu odottavan vielä jonkinlaista käännettä asiaan.

– En lähde sitä ennustamaan ja pitämään todennäköisenä tai epätodennäköisenä, mutta totean omana kantanani, että pidän tärkeänä, että keskustelua jatketaan ja katsotaan tarkkaan, että kokonaisuus ottaa eri alueiden erityispiirteet huomioon. Meillä on hyvin erilaisia alueita.

– Itse toivon niin, että ne ajatukset, toiveet ja tarpeet, joita pääkaupunkiseudulla on, otetaan huomioon ja uskon myöskin, että hallitus ottaa, Sarkomaa pyörittelee.
SDP:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta on kysynyt blogissaan, eikö hallitus tee lakeja, joilla julkisin varoin sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavien yritysten pitäisi maksaa veronsa Suomeen.

Hän on huomauttanut, että vielä alkukesästä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi, että maakuntien sote-toimijoiden on maksettava verot Suomeen täällä tekemästään tuloksesta.

– Ei tietenkään ole meidän intressissä, että maakunnissa olisi toimijoita, jotka eivät maksaisi veroja Suomessa syntyvästä tuloksesta, Sipilä totesi Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa 27.5.

Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) on sittemmin todennut Demokraatille, ettei tiedä, miten asiassa käy.

Sarkomaaltakaan ei saa suoraa vastausta kysymykseen verojen maksusta Suomeen.

– Olennaista on se, että kaikki julkinen raha, jota käytetään, on läpinäkyvää. Meidän lainsäädännön pitää olla sellainen, ettei ole mahdollisuutta veronvälttelyyn eikä veronkiertoon ja verot pitää maksaa lain mukaan. Tämä koskee kaikkia yrityksiä, ei vain sote-yrityksiä.

– Yrityksille, jotka tulevat valinnanvapausjärjestelmään, laitetaan suitset. Ne eivät voi määrittää hintaa. Julkinen valta määrittää kiinteän korvauksen. Jos haluaa tulla kilpailuun mukaan, pitää täyttää kaikki ehdot, laatuehdot ja myöskin ehdot avoimuudesta.

– Yhtiöittämisessä on tärkeää, että tuottajia päästään vertailemaan. On myös tärkeätä, että kaikki on läpinäkyvää ja me pääsemme johtamaan ja veronmaksajina valvomaan, miten meidän verovarat käytetään ja minkälaisia palveluita saadaan, Sarkomaa sanoo.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat