Uutiset

Särkänniemen alueelle yksi asemakaava

Särkänniemi Oy
Koko Särkänniemen alue saa yhden ja uuden asemakaavan.
Särkänniemi Oy
Koko Särkänniemen alue saa yhden ja uuden asemakaavan.
Särkänniemi Oy
Koko Särkänniemen alue saa yhden ja uuden asemakaavan.

 

Särkänniemen asemaakaavojen muutostyö alkaa. Huvipuistoalueen, Sara Hildenin museon alueen, Onkiniemen entisen tehdasalueen, Mustalahden sataman, Kortelahden ja Rantaväylän tiealueen asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nähtävänä 12. lokakuuta saakka.

Alueella on voimassa useita asemakaavoja. Viime vuonna valmistunut yleissuunnitelma on lähtökohtana laadittavalle asemakaavalle. Asemakaavoituksesta järjestetään yleisötilaisuus tiistaina 3. lokakuuta kello 17–20 Galleria Nottbeckissä (os. Satakunnankatu 18).

Kaava-alueen pinta-ala on noin 68 hehtaaria, josta hieman yli puolet on vesialuetta. Alueen omistaa Tampereen kaupunki, lukuun ottamatta suunnittelualueen etelärajalla olevaa Liikenneviraston rata-aluetta.

Onkiniemen alueella on entisen Suomen Trikoon punatiiliset tehdas- ja voimalarakennukset sekä puurakenteinen varastorakennus. Ne ovat olleet viime vuodet muun muassa kulttuuritoimijoiden työskentelytiloina. Tilojen käyttöä on viime aikoina haitannut niistä löytynyt asbesti. Suunnitelmat asbestihaittojen ainakin tilapäisestä eliminoimisesta ovat parhaillaan tekeillä.

Mustalahden satama-alueella on kaksi satamamakasiinia, joissa toimii ravintola ja Mustalahden satamapalvelut. Tammerkosken yläjuoksulla, ratasillan ja Näsinsillan välisellä Pajasaarella on purjehdusseuran paviljonki, joka on suojeltu asemakaavalla.

Matkailua, vapaa-aikaa ja asumista

Asemakaavamuutoksen tavoitteena on kytkeä alue aikaisempaa paremmin Tampereen keskustaan ja kehittää sitä virkistyksen, matkailun, palvelujen ja asumisen sekoittuneena alueena.

Tampereen Särkänniemi Oy:n tavoitteena on muodostaa alueesta Tampereen ja Pirkanmaan ympärivuotisen matkailun ja vapaa-ajan keskittymä.

Asemakaavassa varaudutaan Sara Hildenin museon toiminnan jatkumiseen ja laajentamiseen alueella. Lisätiloja, esimerkiksi varastotilaa museolle on aikoinaan pohdittu muun muassa Onkiniemen tehdaskiinteistöstä.

Tampereen kaupungin tavoitteena on mahdollistaa alueella olevien kaupungin omistamien rakennusten, kuten Mustalahden satamamakasiinien ja Suomen Trikoon tehdasrakennusten myyminen uusille omistajille. Trikoon entisestä tehdasalueesta on tavoitteena muodostaa asumista, kulttuuritoimintaa, palveluja ja yritystoimintaa yhdistävä kokonaisuus.

Kortelahteen Järviluontokeskus

Mustalahden ja Kortelahden alueen kehittämistavoitteita ovat satamatoimintojen laajentaminen ja siirtäminen kohti Kortelahtea. Lisäksi satama-altaan halki mietitään kevyen liikenteen siltaa sekä Kortelahden ranta-alueelle Järviluontokeskusta. Sen on tarkoitus toimia ympärivuotisena vesiaktiviteettien, järvimatkailun, vesitiedon ja järviluonto-opetuksen keskuksena.

Liikenteeseen ja liikkumiseen liittyviä tavoitteita ovat Paasikivenkadun linjauksen ja ratikan tilatarpeiden ratkaiseminen, jalankulun ja pyöräilyn toimivuuden ja aseman parantaminen, Näsijärven rannalla kulkevan virkistysreitin tutkiminen ja ranta-alueen kehittäminen sekä keskustan suunnalta Särkänniemen alueelle johtavan köysiradan tutkiminen.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa kuvataan kaavan tavoitteiden lisäksi suunniteltua työn kulkua sekä mahdollisuuksia seurata kaavatyötä ja vaikuttaa siihen. OAS:ista voi jättää nähtävillä olon aikana mielipiteitä kaupungin kirjaamoon. Suunnitelmaa voidaan täydentää työn aikana.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat