Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Sastamalassa juhlittiin kansanvaltaa

Ministeri Tuppurainen kävi myös demarien teltalla keskustelemassa kansalaisten kanssa. Kuvassa (vas) etualalla Reino Sivonen, Jenni Jokinen, Tytti Tuppurainen ja Ilmari Nurminen. Takana Tarja Pietilä, Liisa Lampela, (Merja Helanderista näkyy vain päätä ja kättä) sekä Petri Nalli.

-Kansanvaltainen Suomi ei ole kova, mutta se on luja, eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) totesi Sastamalan kansanvallan päivän juhlassa täpötäydellä Vammalan torilla. SDP:n entisen puheenjohtajan ja pääministeri Kalevi Sorsan lanseeraamaa kansanvallan päivää on Vammalassa (nyk. Sastamalassa) juhlittu säännöllisesti vuodesta 1992 alkaen.

Alpo Jokinen

Tuppurainen määritteli kansalaisten turvallisuuden ja sen kokemuksen suomalaisen demokratian ja hyvinvointiyhteiskunnan ytimeksi. Yhteiset arvot, hyvinvointi, tasa-arvo, demokratia, luotettava hallinto, oikeusvaltio ja toimivat instituutiot luovat pohjan yhteiskunnan vakaudelle ja sisäiselle turvallisuudelle.

– Suomalainen demokratia nojaa oikeusvaltioon, jossa perustuslaki antaa vahvan suojan jokaisen yksilön ihmisarvolle ja koskemattomuudelle sekä muille perusoikeuksille. Kansanvalta ja avoin demokratia tarkoittavat sitä, että ihmisillä on mahdollisuus osallistua ja äänestää vaaleissa ja saada sitä kautta äänensä kuuluviin. Suomessa vaaleja on niin valtakunnallisella kuin kuntatasolla. Kyky löytää yhteinen nimittäjä ja tehdä yhteistyötä on merkittävä ja selittävä tekijä Suomen menestyksen takana.

– Kansanvalta vaatii vaalien lisäksi tuekseen myös kansalaisyhteiskunnan, johon kuuluvat puolueet, järjestöt ja media. Pääministeri Antti Rinteen hallituksen hallitusohjelmassa halutaan vahvistaa kaikkien näiden roolia, ministeri muistutti.

Rinteen hallitus käynnistää demokratiaohjelman

Rinteen hallitus käynnistää vuoteen 2025 ulottuvan hallinnonalat ylittävän demokratiaohjelman. Demokratiaohjelmalle keskeistä on kouluopetuksen ja koulujen kehittäminen. Koska osallisuus ja ymmärrys kansanvallasta muodostuvat jo nuorena, halutaan tukea lasten ja nuorten valmiuksia vaikuttaa omassa lähiympäristössään ja laajemmin yhteiskunnassa. Hallitus haluaa lisätä koulujen demokratiakasvatusta ja vahvistaa muutoinkin koulujen yhteiskunnallista kasvatustehtävää.

– Hallitusohjemassa halutaan vahvistaa kaikkien ulkopuolisuutta kokevien osallisuutta, turvata kansalaisjärjestöjen toimintaedellytykset sekä lisätä lähidemokratiaa. Kansalaisjärjestöille tämä tarkoittaa yhdistysten jäsenten suorien vaikutusmahdollisuuksien parantamista ja kansalaisjärjestöjen varainhankinnan kehittämistä.

– Hallitus kartoittaa eri väestöryhmien keskuudessa esiintyviä syrjäytymisen riskitekijöitä ja keinoja niihin vaikuttamiseksi. Vähemmistöryhmien osallisuutta koulutuksessa parannetaan. Asuinalueiden eriytymiskehityksen pysäyttämiseksi hallitus jatkaa lähiöiden kokonaisvaltaista kehittämistä ja edistää lähidemokratiaa.

Tuppurainen painotti, että hallitus tukee sananvapautta ja demokratian toimivuutta vahvistamalla vastuullisen median toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä sekä suomalaisten tasavertaisia mahdollisuuksia saada luotettavaa tietoa ja sivistää itseään. Yleisradion riippumattomuus turvataan ja väärän tiedon ja valeuutisoinnin leviämistä ehkäistään edistämällä medialukutaitoa.

Kansanvaltaa on toteutettava laajasti

Tuppuraisen mielestä ei riitä, että kansanvalta toteutuu vain meillä täällä Suomessa. Sen on toteuduttava myös lähialueillamme, EU:ssa ja koko maailmassa. EU-puheenjohtajana Suomi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen. Sen tulee olla sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä.

– EU perustuu ajatukseen sääntöperustaisen yhteistyön voimasta. Sellainen järjestelmä, jossa pelisäännöt luodaan yhteisesti, ei vahvemman tai suuremman sanelun tuloksena, on Suomen kaltaisen pienen maan etu. Suomen kädenjälki näkyy uusissa painopisteissä: vastuullinen ilmastopolitiikka, kestävä kehitys, sosiaalinen ulottuvuus, oikeusvaltion puolustaminen ja turvallisuus ovat kansalaisille tärkeitä asioita. Suomi on ensimmäinen puheenjohtaja, joka alkaa jalkauttaa tätä suunnitelmaa.

– Puheenjohtajakautemme sloganin mukaan tavoitteena on Kestävä Eurooppa, kestävä tulevaisuus. Keskeinen Suomen puheenjohtajakauden painopiste on EU:n globaali ilmastojohtajuus, joka tarkoittaa sitoutumista ilmastoneutraalisuuteen vuoteen 2050 mennessä. Kestävyys liittyy myös EU:n yhteisiin arvoihin. Ihmisoikeudet, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja oikeusvaltio ovat arvoja, joihin sitoutuminen on EU-jäsenyyden edellytys.

Tuppuraisen mukaan luottamus edellyttää kokemusta oikeudenmukaisuudesta. Suomi haluaa vahvistaa ja kehittää EU:n oikeusvaltiovälineitä.

-Meidän pitää löytää tehokkaampia keinoja varmistaa yhteisten arvojen kunnioittaminen EU:ssa, eurooppaministeri kiteytti.

Sastamalan avainhenkilöksi Kirsi-Marja Nieminen

Kansanvallan päivän juhlan järjestävät Sastamalan kaupunki, Tyrvään Sanomat ja Kulttuuria Kaikille yhdistys, joista kaksi viimemainittua ovat järjestäneet vuosittain avainhenkilöäänestyksen. Tämän vuoden avainhenkilöksi valittiin Kirsi-Marja Nieminen, joka tunnetaan paikkakunnalla Sastamalan kulttuurimahdollisuuksien, Tyrvään Pappilan toiminnan sekä vetovoiman ja matkailun kehittämisestä.

Ohjelmassa oli lisäksi valtuustoryhmien toiminnan esittelyä ja paikallisten kansanedustajien puheenvuorot. Valtuustoryhmien esittelyssä sosialidemokraatteja edusti kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jenni Jokinen. Kansanedustajat Ilmari Nurminen (sd) ja Arto Satonen (kok) kertoivat kumpikin omien puolueidensa tavoitteista.

Sastamalalaiset sosialidemokraatit osallistuivat tapahtumaan näyttävästi omalla teltallaan. Kuntalaisia kävi runsaasti keskustelemassa päättäjien kanssa ja helteen sulattamana lämmin kahvi ja demarikarkit maistuivat. Demarien järjestämissä arpajaisissa kirjapalkintoja voittivat Heikki Horila, Pirkko Lahtinen, Marjatta Pirttimäki, Arto Satonen, Reino Sivonen ja Marjatta Vehmas.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE