Politiikka

Satakunnan demarikansanedustajat luottavat yhteistyöhön ja osaamiseen

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Kristiina Salonen (keskellä) toimii Satakunnan kansanedustajien yhteistyöryhmän puheenjohtajana.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Kristiina Salonen (keskellä) toimii Satakunnan kansanedustajien yhteistyöryhmän puheenjohtajana.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Kristiina Salonen (keskellä) toimii Satakunnan kansanedustajien yhteistyöryhmän puheenjohtajana.

Satakunnan kansanedustajat kokoontuivat Suomi-Areenan lavalle keskustelemaan tärkeistä ja ajankohtaisista teemoista. SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.)  sekä keväällä eduskuntaan ensimmäistä kertaa valittu Heidi Viljanen (sd.) pitivät osaamista ja saavutettavuutta Satakunnan alueen kannalta tärkeinä.

Ministeri Kiurun mielestä hallituksen tulee hakea sellaisia toimia, jotka vastaavat teollisuuskaupunkien tarpeeseen ja takaavat työpaikkojen säilymisen myös tulevaisuudessa.

– Onneksi hallitusohjelmassa varmistetaan oman yliopistokeskuksen tulevaisuus ja koulutuksen resurssien lisäys toisella asteella sekä korkeakouluissa,  Kiuru totesi.

Viljanen piti myös koulutusta tärkeänä tekijänä, johon tulisi panostaa. Etenkin korkeakoulutuksen säilyttäminen on Satakunnan alueen kannalta ensisijaista.

Talous ja sote kuntoon

Salonen vuorostaan korosti, että kuntien talous tulee saada vakaalle pohjalle.

– Nyt kunnat ovat saaneet pienemmät avustukset valtion tavoitellessa laitoshoidon purkamista, mutta eivät ole pystyneet purkamaan hoidon kustannuksia samaa tahtia. Nämä uudet säästövaateet ovat olleet tuplaisku kuntien taloudenpidolle, Salonen kertoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru vakuuttikin, että syksyn talousarvioesitys on tuomassa helpotusta kuntien tilanteeseen. Sosiaali- ja terveyspalvelujen valmisteluun ryhdytään välittömästi, eikä työtä tarvitse aloittaa tyhjästä.

–Tiedämme kyllä sote-uudistuksen ongelmakohdat, nyt ratkaisevaa on kyetä viemään soten sisällöllinen ja rakenteellinen uudistus ripeällä aikataululla läpi yhdessä tehden.

EU-puheenjohtajuus on näytönpaikka

Juuri käynnistyneen EU-puheenjohtajuuskauden suhteen kansanedustajat korostivat EU:n yhtenäisyyttä.

– Toivon, että puheenjohtajuuskaudellaan Suomi ottaa vahvan johtajuuden turvallisuuden tematiikassa, kun maailma ympärillä muuttuu koko ajan epävakaammaksi, Salonen kommentoi.

Jos Suomi haluaa olla kokoaan suurempi maailmalla, se vaatii Kiurun mielestä Suomelta  vahvaa roolia oikeusvaltion puolustajana.

– Menen ensi viikon tiistaina EU-parlamenttiin esittelemään Suomen puheenjohtajuuskauden ohjelmaa, jonka tärkeä viesti on siinä, että Suomi investoi nyt ihmisiin. Tällainen kurssinmuutos tulisi toteutua laajemmin EU:n tasolla, investoinnit ihmisiin kannattavat koulutuksen ja hyvinvoinnin osalt, Kiuru lisäsi.

Eduskunnassa satakuntalaisia kansanedustajia on yhteensä kahdeksan. Maakunnan kehittämisessä tarvitaan edustajien mielestä puoluerajat ylittävää yhteistyötä niin Arkadianmäellä kuin kuntien välillä.

–Mitä enemmän yhteistyötä tehdään maakuntien ja kuntien välillä, sitä vahvempia olemme. Pallo on pidettävä hallussa, mutta jokaisen on toimittava vuorollaan syöttäjänä, Kiuru totesi.

– Koko maakunnan, niin virkamiesten kuin elinkeinoelämän toimijoiden, on puhallettava yhteen hiileen. Pienuus on vain vahvuutemme, se on ketteryyttä, lisäsi Salonen.

Salonen toimii ensi vuoden Satakunnan kansanedustajien yhteistyöryhmän puheenjohtajana.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 1/20
ÄÄRIPÄÄT - Miksi vastakkainasettelu kiinnostaa?
KANSA JA KAPITALISMI - Joillakin on varaa sijoittaa
MISSÄ OLET NYT - Ari Korhonen
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Jussi Halla-ahon mukaan ilmasto lämpenee ja se liittyy ihmisen toimintaan – viiden lapsen isä julisti Helsingissä sanomaa, mutta flirtti olikin tutun ivallinen
23.1.2020

Luetuimmat


Uusimmat