Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Satamissa ja maarajoilla varaudutaan laajentamaan koronatestaamista – ministeriöltä odotetaan lisäohjeita

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Satamissa ja maarajoilla varustaudutaan kiireellä laajentamaan matkustajien vapaaehtoista koronatestaamista. Helsingin ja Tallinnan välisessä laivaliikenteessä kokeillaan jo loppuviikosta, houkuttaisiko jo laivamatkan aikana tehtävä testi matkustajia parhaiten.

Perjantaina koronatestejä tehdään yhdellä laivalla ja viikonloppuna kaikilla tätä väliä kulkevilla laivoilla.

Ensi maanantaina on tarkoitus arvioida, miten toimiva malli tämä olisi, kertoo Helsingin kaupungin terveys- ja päihdepalveluiden johtaja Leena Turpeinen.

Testejä tarjottiin kahtena sunnuntaina satamassa, mutta silloin vain ani harva tuli testiin. Jos testi tehdään jo laivassa, tavoitetaan myös automatkustajat paremmin.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmiusjohtaja Pekka Tulokas hoputtaa aloittamaan koronatestauksen viimeistään nyt vähintään kaikilla tärkeimmillä rajanylityspaikoilla.

–  Nyt on se hetki, jossa rajoilla pitää toimia, että saadaan parempi kuva virusvarianteista, Tulokas sanoo STT:lle.

Tavoite on, että uusi herkästi leviävä koronavirusmuunnos saataisiin kiinni jo rajalla.

Tarkempaa ohjeistusta toivotaan

Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas sanoo, että Ruotsin vaikea koronatilanne on näkynyt viime viikkoina lisääntyneinä tartuntoina Länsi-Pohjan alueella.

–  Ero on niin suuri, että ilman muuta siinä on riski, joka mielestäni jo heijastuu Länsi-Pohjaan selkeästi. Näin ollen näkisin kyllä testaukselle perusteet ja erityisesti kun ottaa huomioon muuntovirukset, joiden tarttuvuusriski on suuri.

Broas sanoo, että nyt odotetaan tarkempaa ohjeistusta ministeriöltä sen suhteen, millä tavalla testaamiseen lähdetään. Tällä hetkellä systemaattista oireettomien testaamista ei tehdä itä- eikä länsirajalla.

–  Resursseja se vaatii, mutta jos meillä on muuntovirusriski ja riski siitä, että epidemia voi lähteä rajuun kasvuun pohjoisesta käsin, niin silloin pitää tietysti miettiä siihen liittyvien resurssien luomista sen riskin pienentämiseksi, Broas sanoo STT:lle.

Torniossa aloitettiin rajalla syksyllä vapaaehtoiset testit, mutta niissä on käynyt koko aikana vain noin 500 ulkomaalaisia, kun rajanylityksiä kertyy kaikkiaan päivittäin 10  000– 25  000. Valtaosa rajanylittäjistä on lähialueen suomalaisia ja ruotsalaisia, jotka kulkevat rajan yli töissä, sukuloimassa ja kaupassa.

–  Me kyllä selviämme, mutta kyllähän tämä aika nopealla aikataululla tulee, kuvaa Tornion perusturvajohtaja Leena Karjalainen.

Yksityinen puoli avuksi

Testaamisen käytännön järjestelyt ovat Tulokkaan mukaan juuri pitkälti paikallisten toimijoiden käsissä. Esimerkiksi Torniossa joudutaan miettimään, kuinka usein tiuhasti rajan yli asioivat paikalliset on järkevää testata.

Hän pitää selvänä, että julkisen puolen terveydenhuoltohenkilöstö ei yksin riitä, jos testaamista rajoilla lisätään tuntuvasti.

–  Myös kaupallinen puoli täytyy hyödyntää täysimääräisesti.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla äskettäin aloitettu vapaaehtoinen testaus on toiminut erittäin hyvin, ja vain pieni joukko on kieltäytynyt testistä. Kaakkois-Suomen rajojen tilannetta arvioidaan keskiviikkona.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE