Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Sauli Niinistö: “Maailma on menettänyt vankkumattoman sääntöihin perustuvan kansainvälisen järjestyksen tukijan”

Kofi Annan (kuva vuodelta 2004).

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kirjoittanut Twitterissä surunvalittelut omasta ja Suomen kansalaisten puolesta tänään menehtyneen YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin omaisille ja läheisille.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Niinistö kirjoittaa, että maailma on menettänyt vankkumattoman sääntöihin perustuvan kansainvälisen järjestyksen tukijan ja suuren rauhanvälittäjän.

Kofi Annan oli hiljaisen diplomatian ystävä, joka keräsi arvostusta kaikissa YK:n jäsenkunnan piireissä, sanoo rauhanvälitykseen ja konflikteihin erikoistunut emeritustutkija Vesa Unto Tampereen yliopiston rauhantutkimuskeskuksesta Taprista.

– Hän arvosti perinteistä, hiljaista diplomatiaa. Hän rakensi kylmän sodan jälkeen rauhan agendaa, yhdistämällä YK:ta ja sen rauhanturvaamisoperaatioita, Unto sanoo.

Ghanalainen Annan toimi YK:n seitsemäntenä pääsihteerinä vuosina 1997–2006.

Vuonna 2001 Annan valittiin toiselle viisivuotiskaudelle. Samana vuonna hän otti vastaan Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä YK:n kanssa. Palkinnon perusteluissa Nobel-komitea sanoi Annanin tuoneen uutta elämää järjestöön ja korosti, että ainoa tie rauhaan ja yhteistyöhön kulkee YK:n kautta.

Annanin uralle mahtui myös synkkiä hetkiä, kuten Ruandan kansanmurha vuonna 1994. Annan vastasi tuolloin YK:n rauhanturvaoperaatioista. Annan sai kritiikkiä passiivisuudestaan, mutta Unton mukaan kansanmurhaa ei saatu estettyä ennen kaikkea siksi, että suurvallat olivat haluttomia lähettämään joukkoja maahan.

– Ruanda kuitenkin vaikutti siihen, että Annan halusi myöhemmin kehittää YK:n rauhanturvaoperaatioita, Unto arvioi.

Annan itse kertoi vuonna 2013 Time-lehdelle, että YK:n kyvyttömyys estää Yhdysvaltain invaasio Irakiin vuonna 2003 oli hänen uransa synkin hetki.

– Tein paljon töitä – puhuin kaikkien johtajien kanssa maailmassa. Yhdysvalloilla ei ollut turvallisuusneuvoston tukea, joten he toimivat ilman sitä, hän sanoi.

Konflikti Kosovosta.

Johtaessaan YK:n rauhanturvaoperaatioita 1990-luvun puolessavälissä Annan ajautui konfliktiin YK:n silloisen pääsihteerin Boutros Boutros-Ghalin kanssa hyväksyttyään sotilasliitto Naton rajut pommitukset Kosovossa Bosnian serbejä vastaan. Boutros-Ghali vastusti pommituksia.

– Kylmän sodan jälkeisessä maailmassa rauhanvälitykseen kuului myös rauhaan pakottaminen, ajatus siitä, että voidaan puuttua valtioiden asioihin, kuten Balkanilla kävi, Unto sanoo.

Hänen mukaansa diplomaattinen Annan onnistui rakentamaan hyvät suhteet YK:ssa suurta valtaa käyttävän turvallisuusneuvoston kanssa. Unton mukaan Annanin toiminnan kaltaiselle hiljaiselle diplomatialle on tarvetta nykymaailmassakin.

– Toivottavasti sellaista diplomatiaa on nykymaailmassa enemmän, kuin mitä pinnalle nyt näkyy. Tällä hetkellä YK on vaikeuksissa, kuten koko kansainvälinen multilateraalinen yhteistyö, kun kaikkialla nationalismi nousee, hän sanoo.

“Sellaista on harva tehnyt”.

Annan ponnisteli koko uransa rauhanprosessien eteen, myös YK-uransa jälkeen, sanoo Tampereen yliopiston rauhantutkimuskeskuksen Taprin emeritusprofessori Tuomo Melasuo.

– Sellaista on harva tehnyt, hän sanoo.

Melasuo sanoo, että uransa jälkeen Annan edisti rauhaa perustamalla muun muassa Kofi Annanin rauhanturvaamiskeskuksen Ghanaan.

Väistyttyään pääsihteerin tehtävästä Annan toimi myös entisistä maailman johtajista koostuvan Elders-ryhmän puheenjohtajana. Ryhmään kuuluu muun muassa presidentti Martti Ahtisaari.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE