Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Sauli Niinistö: Ongelma Turkin Nato-kannoista ratkeaa rakentavilla neuvotteluilla

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Presidentti Sauli Niinistö totesi puheessaan Ruotsin valtiopäivillä, että molempien maiden valtiojohto on tehnyt Natoon hakeutumisen myötä ratkaisun, jossa toimimattomuuden riskit on todettu toimimista suuremmiksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Ruotsi ja Suomi ovat ottamassa historiallisia askeleita. Yhdessä. Ilmoitamme pian virallisesti Brysselissä halukkuudestamme aloittaa jäsenyyskeskustelut Pohjois-Atlantin puolustusliiton (Naton) kanssa, Niinistö totesi.

Niinistö totesi Ruotsin ja Suomen myös saaneen heti yhteisen haasteen Turkin kommenteista Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan. Hän sanoi olevansa varma, että ongelma kyetään ratkaisemaan rakentavilla neuvotteluilla.

Niinistö myös toivoi puheessaan nopeita ratifiointeja muilta Nato-jäsenmailta ja nopeaa jäsenyyden toteutumista Ruotsille ja Suomelle.

Turkki-asian palattiin vielä kun kansanedustajat saivat tilaisuuden esittää Niinistölle muutamia kysymyksiä. Niinistö kertoi saaneensa puhelimessa Turkin presidentiltä Recep Tayyip Erdoganilta kuukausi sitten aivan erilaista viestiä kuin mitä Turkin tuoreimmat kommentit ovat olleet. Niinistö myönsi tilanteen olevan hieman hämmentävä.

-  Mutta olen optimisti, Niinistö lisäsi.

“Vaikea nähdä itseä samassa pöydässä Putinin kanssa”

Lisää aiheesta

Niinistöltä kysyttiin myös muun muassa Suomen vahvana säilyttämästä kansallisesta puolustuksesta sekä yhteydenpidosta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Niinistö kertoi viimeisestä puhelustaan Moskovaan sekä sen yllättävän rauhallisesta sävystä. Suomen suhde Venäjään on hänen mukaansa kuitenkin peruuttamattomasti muuttunut.

-  Tällä hetkellä on vähän vaikea nähdä itseään samassa pöydässä presidentti Putinin kanssa. Luulen, että tämä riittää tästä, Niinistö jatkoi.

Suomen presidentin harvinaista esiintymistä Ruotsin valtiopäivillä säestivät raikuvat suosionosoitukset niin ennen kuin jälkeen puheen.

Kuninkaalliset runsaslukuisina paikalla

Niinistön ja Jenni Haukion valtiovierailu Ruotsiin alkoi aamupäivällä täysimittaisin kuninkaallisin juhlallisuuksin kalsean tuulisessa mutta aurinkoisessa Tukholmassa. Niinistö ja kuningas Kaarle XVI Kustaa matkasivat Kuninkaanlinnaan hevosten vetämillä vaunuilla, perässä seurasivat omissa vaunuissaan Jenni Haukio ja kuningatar Silvia.

Sattumaa tai ei, hieman aiemmin Tukholman taivaalla kaarteli myös kaksi Gripen-hävittäjää. Seremonioiden taustalla tehtiin ilmeisesti samaan aikaan turvallisuuspolitiikkaa, juhla-asuinen Ruotsin ulkoministeri Ann Linde seisoi Kuninkaanlinnan holvien varjossa ja näpytteli kiivaasti puhelintaan.

Linnan sisäpihalla tapahtuneen kunniakomppanian tarkastuksen ja kansallislaulujen soiton jälkeen presidenttipari meni sisälle tervehtimään muita kuninkaallisen perheen jäseniä: kruununprinsessa Victoriaa, prinssi Danielia, prinssi Carl Philipiä ja prinsessa Sofiaa.

Lehdistölle antamissaan lyhyissä lausunnoissa kuningas ja presidentti korostivat maiden historiallisen hyviä suhteita. Kuningas totesi pitkään suunnitellun vierailun toteutuvan lopulta vakavana turvallisuuspoliittisena aikana molempien maiden lähialueilla.

Kaarle Kustaa kertoi hallituksen ja kuninkaan yhteisen konseljin kokoontuneen edellisenä päivänä Kuninkaanlinnassa.

-  Ruotsin aikomuksena on nyt liittyä samaan aikaa ja yhteisymmärryksessä Suomen kanssa puolustusliitto Natoon, kuningas sanoi.

Juhlaillalliset Kuninkaanlinnassa

Niinistö totesi paljon tapahtuneen sen jälkeen kun hän teki puolisoineen ensimmäisen valtiovierailun Ruotsiin 10 vuotta sitten. Ruotsi on kuitenkin pysynyt koko ajan Suomen tärkeimpänä kumppanina, ja yhteistyö on viime vuosina vain syventynyt, Niinistö sanoi.

-  Olemme Jennin kanssa aina iloisia vieraillessamme Ruotsissa, Niinistö sanoi.

Iltapäivällä kello 16 Suomen aikaa on vuorossa valtiovierailun tärkein poliittinen tapahtuma kun Niinistö neuvottelee pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa. Tuntia myöhemmin pidettävässä yhteisessä lehdistötilaisuudessa kuultaneen uusimpia tietoja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemusten jättämisestä.

Suomen presidenttiparin valtiovierailun ensimmäinen päivä huipentuu Ruotsin kuningasparin tarjoamiin juhlaillallisiin Kuninkaanlinnassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE