Sauli Niinistö vihjasi Ruotsin jättävän ydinkieltosopimuksen ratifioimatta – näin kommentoi ulkoministeri Soini

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Ulkoministeri Timo Soini.

SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen kysyi eilen Maanpuolustuskurssiyhdistyksen presidenttitentissä presidenttiehdokas Sauli Niinistöltä, jättikö Suomi Ruotsin yksin ydinkieltosopimuksessa, kun ei osallistunut neuvotteluihin eikä allekirjoittanut sopimusta toisin kuin Ruotsi?

Sauli Niinistön vastaus oli mielenkiintoinen, sille se sisälsi vähintäänkin vahvan arvelun siihen suuntaan, ettei Ruotsi olisi ratifioimassa ydinkieltosopimusta lainkaan. Niinistö vastasi sanatarkasti seuraavasti:

– Näkisin kyllä paremminkin niin, että kun meillä on ydinkieltosopimus ja ydinsulkusopimus, että Ruotsi liikkui ydinkieltosopimuksen alkuvaiheessa mukana aktiivisesti, mutta on ehkä siirtymässä kohti kannattamaan tätä ydinsulkusopimusta. Ruotsi ei ole ratifioimassa ydinkieltosopimusta vaikka he sen allekirjoittivatkin. Me olemme siitä keskustelleet ja keskustelemme varmaan jatkossakin, Niinistö sanoi.

– Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, mikä Ruotsin lopullinen kanta on. He valmistelevat selvitystyötä, joka vie vuoden. Siinä on tämä asia mukana. Vastaus tulee vasta silloin, Niinistö jatkoi.

”Se jää nähtäväksi”.

Ruotsi on allekirjoittanut YK:ssa solmitun ydinkieltosopimuksen, mutta ei siis ole vielä sitä ratifioinut. Asia on selvittelyssä.

Ydinsulkusopimuksessa ovat mukana myös ydinasevallat ja Suomen hallitus on halunnut niin ikään pitäytyä vain siinä.

SDP:n puoluehallitus on vaatinut Suomea allekirjoittamaan ydinkieltosopimuksen. SDP:n mielestä Suomen ja Ruotsin olisi pitänyt alusta alkaen koordinoida toimensa yhdessä. SDP:stä on pahoiteltu Ruotsin jättämistä yksin.

Demokraatti kysyi tänään eduskunnassa ulkoministeri Timo Soinilta (sin.), onko hänellä Niinistön kaltaista tietoa, jonka mukaan Ruotsi olisi sittenkin jättämässä ydinkieltosopimuksen ratifioimatta.

– Se jää nähtäväksi, mitä Ruotsi tekee, mutta mehän emme siihen mene mukaan, mikä minun mielestäni on järkevää.

– Meillä on ollut koko ajan pitkä linja, joka on ollut toimiva, Soini jatkaa ja viittaa Suomen mukanaoloon ydinsulkusopimuksessa.

Soini painottaa, ettei Suomi osallistunut ydinkieltosopimuksen neuvotteluihinkaan.

”Ruotsalainen ratkaisu – yllätys yllätys”.

USA on uhkaillut Ruotsia puolustusyhteistyön rajoittamisella, mikäli Ruotsi allekirjoittaa ydinkieltosopimuksen.

Kuinka todellista USA:n painostus Ruotsia kohtaan on?

– Sitä on vaikea sanoa, mutta meitä Yhdysvallat ei ole painostanut, Soini vastaa.

Ulkoministeri nostaa esiin myös, että ydinkieltosopimus jakaa Ruotsin sisälläkin.

– Esimerkiksi sikäläisen SDP:n sisällä, Hultqvist on toista mieltä ja Wallström toista mieltä, Soini sanoo ja viittaa Ruotsin puolustusministeriin Peter Hultqvistiin ja ulkoministeriin Margot Wallströmiin, joka puolustaa ydinkieltosopimusta.

Soini sanoo, että on ruotsalainen ratkaisu, että maassa selvitetään nyt, voidaanko sopimus ratifioida.

– Se selvitys, yllätys yllätys, ei valmistu ennen seuraavia vaaleja. Se putsattiin agendalta, Soini toteaa.

”Jos Merkel tästä vielä pääsee hallitusta muodostamaan, sitten tulee arvokas loppu.”

Saksassa käydään paraikaa hallitusneuvotteluja. Ensimmäinen kierros kristillisdemokraattien ja pienien puolueiden välillä kariutui. Nyt haetaan suurta koalitiota kristillisdemokraattien ja sosialidemokraattien (SPD) kesken.

– Näyttää siltä, että nyt on totinen yritys, Soini sanoo.

Soini toteaa Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin pistäneen arvovaltansa peliin suuren koalition saamiseksi aikaan.

– Luulen, että (liittokansleri Angela) Merkel (CDU) tarttuu siihen ja siinä käydään nyt kyllä ihan totiset neuvottelut. Ei Saksa oikein voi olla ilman hallitusta hyvin pitkään. Uudet vaalit eivät välttämättä ratkaise tilannetta.

Soini uskoo, että uudet vaalit voisivat sataa oikeistopopulistisen AfD:n ja Saksan liberaalidemokraattisen puolueen (LDP) laariin.

Soini tuntuu uskovan suuren koalition syntyyn.

– Se sopii nyt SPD:nkin pirtaan. Nyt ne menevät (neuvottelemaan) ikään kuin isänmaaallisesta velvollisuudesta ja vastuuntunnosta. Jos ne olisivat heti lähteneet koalitiosta neuvottelemaan, ne olisivat olleet vaaleissa hävinnyt puolue, joka tarrautuu valtaan. Tämä narratiivi on niille parempi, Soini sanoo.

SPD ilmoitti ensin, ettei lähde hallitusneuvotteluihin, mutta on siis nyt kuvioissa mukana Merkelin ensimmäisenä kaavaileman koalitiovaihtoehdon ajettua karille.

– Jos Merkel tästä vielä pääsee hallitusta muodostamaan, sitten tulee arvokas loppu. Jos ei pääse niin en usko, että hän enää vie puoluetta uusiin vaaleihin. Hänhän on ollut ihan objektiivisesti ottaen hyvä johtaja.

”Herra armahda” – Liisa Jaakonsaarelta suorasanainen viesti katoliselle kirkolle

Kuva: Kari Hulkko
Liisa Jaakonsaari.

SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari on kirjoittanut suorasanaisen tviitin Twitterissä Australian järkyttävästä pedofiliaskandaalista.

Pitkän tutkimustyön perusteella laadittu raportti paljasti kymmenientuhansien lasten hyväksikäytön erilaisissa instituutioissa. Eniten tapauksia on Austarlian katolisen kirkon sisällä.

Epäilyjen mukaan jopa seitsemän prosenttia papeista on syyllistynyt lasten hyväksikäyttöön.

Jaakonsaaren päivitys liittyy hänen päivittäiseen joulukalenteri-tviittien sarjaan.

– Katolisessa kirkossa pitäisi reformoida pappien selibaatti. On johtanut suoraan sanoen institutionaaliseen pedofiliaan. Herra armahda.

Keskustelua aiheesta

Nyt puhuu demarimeppi: Kohtuutonta vouhkaamista

Kuva: Kari Hulkko

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri vertailee tviitissään kahta asiaa, joita maamme hallitus on paraikaa ajamassa läpi.

Toinen on alkoholilaki ja toinen niin kutsuttu työttömien aktiivimalli, joka leikkaa rajusti työttömyysturvaa, mikäli työtön ei löydä töitä.

Kumpula-Natri vaikuttaa olevan huolissaan, että työttömien asiat jäävät alkoholikeskustelun jalkoihin.

– Miten toisessa parlamentissa tällä hetkellä kansan edustajana olevana minusta tuntuu että 0,8% muutos on kotona kohtuuttoman vouhkaamisen kohteena? Erikoisoluita eikä vain IV. Limuviinoja ei olis tarttenut. Työttömän leikkaus 5% jää show’n jalkoihin, Kumpula-Natri päivittää.

0,8 prosentilla hän viittaa siihen, että eduskunta äänesti tänään vähittäismyynnin alkoholiprosentin 5,5:een 4,7:stä eli prosentti se nousi 0,8 prosenttiyksikköä. Aktiivimalli taasen voi tarkoittaa työttömälle lähes viiden prosentin leikkausta työttömyysturvaan.

Keskustelua aiheesta

Käräjätuomarit valtiosalaisuuksien vahdeiksi – ”Aiheettomatkin lupahakemukset sujahtavat vaivatta läpi”

Kuva: Aleksi Vienonen

– Tiedustelulaki uhkaa asettaa tuomarit kumileimasimiksi, kirjoittaa perjantaina ilmestynyt Advokaatti-lehti.

Valmistelussa oleva tiedustelulakipaketti lisäisi suojelupoliisin ja puolustusvoimien salaisia tiedonhankintakeinoja. Olisiko tuomioistuimilla asiassa todellista kontrollia? kysyy tuore Advokaatti (suom. Asianajaja-lehti)

– Tuomarien pitää jatkossa arvioida valtakunnan turvallisuutta, mikä poikkeaa täysin heidän normaalista työnkuvastaan. Ei heillä ole päivittäisessä työssään sellaisia juttuja, joissa on kyse valtiosalaisuuksien karkaamisesta ja hakkeroinnista sillä tasolla, millä tiedustelumaailma toimii, asianajaja Markku Fredman sanoo Advokaatin haastattelussa.

Tiedustelutoimenpiteiden myötä tuomareille ollaan siis antamassa uusi tehtävä. Fredmanin mukaan on turha toivoa, että tuomioistuin suodattaisi perusteettomat ja aiheettomat lupahakemukset.

Valtiontaloudessa ei ymmärretä, että toimiva oikeusvaltio on kilpailuetu

Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola kiinnittää pääkirjoituksessaan huomiota Suomen oikeusjärjestelmän kehittämiseen. Toimiva oikeusvaltio on kilpailuetu. Kansainvälisesti toimivat yritykset eivät päätä sijoittumisestaan pelkästään yhtiöveroprosentin perusteella, vaan tutkivat muun ohella myös sitä, kuinka riippumaton, luotettava ja nopea kunkin maan oikeusjärjestelmä on. Käsittelyajat suomalaisissa tuomioistuimissa ovat edelleen liian pitkiä.

– Käräjäoikeuksien resursseja tulee lisätä. Kolmen tuomarin kokoonpanoja ja tuomareiden erikoistumista tulee käräjäoikeuksissa edistää. Käräjäoikeusverkoston supistamista ei saa käyttää säästökeinona, vaan mahdollisuutena laadun parannukseen. Koko tuomioistuinlaitoksen ja oikeusavun yhteenlasketut kulut ovat alle prosentti valtion budjetista, Ruohola toteaa.

 

Asianajajaoikeuden työelämäprofessori haluaa kehittää opiskelijoiden työelämävalmiuksia

Helsingin yliopisto haluaa tiivistää yhteistyötä työelämän suuntaan. Konkreettisena osoituksena tästä on vuoden 2018 alusta alkava ensimmäinen asianajajaoikeuden työelämäprofessuuri. Tehtävään kutsuttu asianajaja Tuomas Lehtinen Asianajotoimisto Castrén & Snellmanilta haluaa opettaa hyvää asianajajatapaa ja työelämässä tarvittavia taitoja.

– En ole tippaakaan tenttikeskeinen ihminen. Uskoakseni kukaan ei halua kirjoittaa huonoja vastauksia – enkä minä jaksa lukea niitä. Ulkoa oppiminen ei kehitä työelämävalmiuksia. Sen sijaan aion korostaa tiedonhaun sekä tiedon ymmärtämisen ja soveltamisen merkitystä, Lehtinen sanoo.

Turvallisuuteen keskittyminen hautaa alleen ajatuksen kansakunnan valistumisesta

Suomalaisen kulttuurin perinteisiä arvoja ovat olleet koulutuksen, sivistyksen ja totuudenmukaisen tiedonvälityksen arvostaminen, kirjoittaa Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström. Meillä on maailman vanhin lehdistönvapauslaki ja sanomalehtien lukeminen on meillä yhä maailman huippua. Nykyään turvallisuusuhatkin liittyvät pitkälti tiedonvälitykseen eli valeuutisiin ja informaatiovaikuttamiseen. Niitä ei ehkäistä valtion mahtikäskyillä, mutta niihin voidaan vaikuttaa esimerkiksi koulutuksen ja vastuullisen journalismin keinoin, kirjoittaa Advokaatti.

”Just saying” – Nasima Razmyarilta viesti eronneelle Mikael Jungnerille

Kuva: Jari Soini
Apulaispormestari Nasima Razmyar on toiminut aikanaan Mikael Jungnerin eduskunta-avustajana. Jungner oli SDP:n kansanedustaja 2011–2015.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) on tviitannut SDP:n entiselle puolusihteerille ja kansanedustajalle Mikael Jungnerille, joka ilmoitti eilen eroavansa sosialidemokraattisesta puolueesta.

– Olet Mikael Jungner hyvä demari. Sääli, että erosit puolueesta. Sisäisestä demariudestasi et pääse ihan niin helposti, Razmyar viestittää.

– Just saying, Razmyar päättää, kuten Jungnerilla on ollut tapana kirjata tviittiensä perään.

Työhistoriassaan Nasima Razmyar on toiminut muun muassa Mikael Jungnerin eduskunta-avustajana.

Myös kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) on ottanut kantaa Jungnerin eroon puolueesta.

Hän pitää Jungnerin ratkaisua valitettavana.

– SDP:ssä on (ja tarvitaan) liberaaleja näkemyksiä. Ne mahtuva hyvin edistysmielisen hyvinvointipuolueen agendalle, Tuppurainen kirjoittaa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne harmitteli Helsingin Sanomissa Jungnerin eroa.

– Harmittava asia, kun luova ja aktiivinen kaveri eroaa. Täytyy kuitenkin sanoa, etten ole täysin yllättynyt siitä, että hän sanoi kulkeneensa pikkuisen eri suuntaan, Rinne toteaa.

”Muuten…” – Jussi Halla-aho: Puoluekokoukseen osallistuvien sinisten jäsenten on syytä erota perussuomalaisista ennen kokousta

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sininen tulevaisuus rp. järjestää perustavan puoluekokouksen Tampereella huomenna lauantaina. Perussuomalaisista irronnut uusi puolue tähtää seuraaviin eduskuntavaaleihin alle kahden prosentin gallupkannatuksesta.

Perussuomalaisten nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho jatkaa kokouksen alla puolueiden välillä ollutta kiistaa.

”Sinisten toiminnassa on useita henkilöitä, jotka syystä tai toisesta eivät ole vapaaehtoisesti luopuneet perussuomalaisten jäsenyydestä. Useimmat puolueet edellyttävät säännöissään, että niiden jäsenet eivät kuulu mihinkään toiseen puolueeseen. Oletan, että näin on sinisissäkin”, hän kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Halla-aho sanoo muistuttavansa ystävällisesti, että kokoukseen osallistuvien sinisten jäsenten on syytä ennen kokousta erota perussuomalaisista, elleivät ole sitä aiemmin tehneet.

”Muuten on mahdollista, että heidän jäsenyytensä sinisissä on pätemätön, samoin kokouksessa suoritetut äänestykset. Olettaen, että äänioikeus kokouksessa on vain puolueen jäsenillä.”