Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Sauli Niinistöltä historian pikakurssi saksalaismedialle: “Ei ääriliikkeillä voi tietysti asiaa hallituksiin olla”

Saksan ja Suomen presidenttien keskustelut olisivat olleet pian ohi, jos teemana olisi maiden suhteiden kehittäminen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Kahdenvälisissä suhteissa kun ei ole paljoa parantamisen varaa niin emme kovin pitkään niistä keskustelleet, tiivisti presidentti Sauli Niinistö lehdistötilaisuudessa liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin kanssa.

Sitäkin enemmän oli puhuttu muun muassa turvallisuudesta. Niinistö oli saanut vastakaikua ajatukselleen, että Euroopan pitää ottaa itse enemmän vastuuta turvallisuudesta ja että EU:n Lissabonin sopimuksen avunantolausekkeelle (42.7) täytyy neuvotella konkreettista sisältöä.

– Jos ei nyt niin milloin sitten, Niinistö kuvasi yhteisiä tuntoja.

Yhteistä oli myös huoli demokratian tilasta ja vastakkainasettelun lisääntymisestä. Steinmeier kuvasi Suomea maaksi, jossa vastakkainasettelu ei ole niin kärjistynyttä kuin monessa muussa maassa.

– Siksi tänne on hienoa tulla, Haluaisi mielelläni kuulla miksi näin on, Steinmeier sanoi.

Tyytymättömiä ei saa unohtaa

Niinistö toppuutteli ja kertoi Suomestakin vastakkainasettelua löytyvän, ehkä jopa lisääntyvässä määrin. Saksalaismedia kuitenkin kyseli, olisiko omat “oikeistopopulistinsa” hallitukseen ottaneella Suomella jotain opetettavaa Saksalle sen omassa tilanteessa.

Niinistö vastasi poliittisen historian pikakurssilla perussuomalaisista ja SMP:stä.

– Ei ääriliikkeillä voi tietysti asiaa hallituksiin olla, hän muistutti.

Opettamisen sijaan Niinistö kertoi painavansa mieleensä Steinmeierin havainnon, jonka mukaan ääriryhmien ohessa on suuri joukko tyytymättömiä ihmisiä, jotka kyllä lipsahtavat ääriliikkeiden johdettavaksi, jos heitä ei huomioida.

– Saksa siis neuvoi meitä, Niinistö totesi.

Kätketty onnellisuus

Steinmeier oli pannut merkille Suomen kärkisijan YK:n onnellisuustilastoissa ja toivoi saavansa vierailulta vastauksia sille, miksi näin on. Myhäilevä Niinistö ei malttanut olla tarttumatta heti aiheeseen, vaikka myönsikin kysymyksen vaikeaksi.

– Voi olla, että suomalainen mielenlaatu on ulospäin vähän varovaisempi ja ilmeettömämpi ja ehkä sitten kätkee sisälleen ja säästää sitä onnellisuudentunnetta, Niinistö muotoili.

Presidenteiltä kysyttiin myös kantaa ajankohtaiseen kysymykseen kellojen siirtelyn mahdollisesta lopettamisesta. Steinmeier ja Niinistö totesivat kommentoivansa asiaa puhtaasti yksityishenkilöinä.

– Minulla ei ole mitään ongelmaa kesäajan suhteen. Joskus olen itsekin unohtanut siirtää kellot, Steinmeier kertoi.

– Minusta olisi ihan hyvä, että pysyttäisiin samassa ajassa vuoden läpi – on se sitten kumpi tahansa. Tässä ei taida tulla kysymykseen sellainen perinteinen poliittinen ratkaisu, että siirretään vain puoli tuntia, Niinistö nauratti saksalaisvieraita.

STT–NIILO SIMOJOKI

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE