Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Sauli Niinistön rintakuva odottaa tekijäänsä – eduskunnassa käsiteltiin puuttuvaa patsasta

Eduskunta / Eija Kalliala
Kyösti Kallion (vasemmalla) ja Urho Kekkosen rintakuvat eduskunnan Valtiosalissa.

Eduskuntatalon Valtiosalissa on rintakuvat kaikista viidestä henkilöstä, jotka ovat olleet Suomessa presidenttinä ja eduskunnan puhemiehenä. Vain istuvan presidentin Sauli Niinistön rintakuva puuttuu.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kertoo, että eduskunnan kansliatoimikunnassa on aivan hiljattain käyty Niinistön rintakuvaan liittyvä keskustelu. Eduskunnan intendentti kertoi nykyisten patsaiden syntytarinat.

– Käytiin lävitse, mikä historia näiden eri patsaiden takana on. Jokainen niistä on tullut satunnaisten tekijöiden perusteella. Ei taida olla ainuttakaan sellaista, jonka eduskunta olisi sinne varsinaisesti tilannut, puhemies Vanhanen toteaa.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola on kertonut aiemmin Demokraatille ihmetelleensä sitä, ettei Niinistön rintakuvaa ole tehty. Paavolan mukaan eduskunnan valtiosalissa piipahtaville vierasryhmille aina esitellään puhemiehinä ja presidentteinä palvelleiden rintakuvia. Niitä on K.J. Ståhlbergista, Lauri Kr. Relanderista, P.E. Svinhufvudista, Kyösti Kalliosta sekä Urho Kekkosesta.

Vanhasen tavoin eduskunnan intendentti Liisa Lindgren on hänkin muistuttanut, että Valtiosalin puhemiesten rintakuvat eivät ole mikään suunnitelmallinen kokoelma. Kullakin muotokuvalla ja sillä, miten ne ovat paikalle päätyneet, on erilainen tarinansa.

– Vain Matti Peltokankaan toteuttama Relanderin muotokuva on eduskunnan 2000-luvun alussa teettämä uniikki teos. Myös Urho Kekkosen rintakuva on eduskunnan 1980-luvun lopulla tilaama, mutta se on muunnos Aimo Tukiaisen SVUL:lle 1967 tekemästä muotokuvasta. Svinhufvudin rintakuva on siirretty Valtioneuvoston linnasta ilmeisesti vuonna 1937 eduskuntatalon hallituksen huoneeseen. Relanderin ja Kallion rintakuvat taas ovat tulleet taiteilijoiden itsensä aloitteesta 1940-luvun lopulla, jolloin kansliatoimikunta päätti ottaa ne vastaan ja maksaa korvaukset taiteilijoille, Lindgren on todennut.

Lindgrenin mukaan rintakuvia ei siis ole teetetty presidentin virkakauden aikana kuten Presidentinlinnassa on ollut tapana.

Työ odottaa tekijäänsä.

Vanhanen kertoo, että tasavallan presidentin, puhemiehenä toimineen Niinistön kohdalle ei tehty eduskunnassa mitään ratkaisuja.

– Se jää tulevaisuuden varaan. Aika näyttää, että syntyykö jostain sellainen tilanne, joka saattaisi patsaan tuoda tänne.

Eli tiedoksi kuvanveistäjille, jos joku saa idean tehdä Niinistön rintakuvan ja se on riittävän hyvä, se saattaa päätyä eduskunnan valtiosaliin.

– Silloin se on mahdollista, että sellaisen kautta joskus tulisi.

– Kulttuuri- ja valtiollisen historian kannalta jos laatu on hyvä ja (työ on) taiteellisesti perusteltu, niin kyllä otetaan kiitollisuudella vastaan se, että tätä traditiota jatketaan, puhemies Vanhanen vahvistaa.

Voisiko rintakuva tulla jo nyt kun presidentti istuu kauttaan?

– Se käsiteltäisiin sitten erikseen. Sitä ei ole linjattu mitenkään etukäteen. Aikaisemmat esimerkit kaikki tapahtuivat vuosikymmenien viiveellä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Toimituksen kommentit
21.4.2021
Paperiteollisuuden alasajo ei jää tähän – hedelmätön vastakkainasettelu ja jankkaus Suomen kilpailukyvystä hautaavat ongelman todelliset syyt
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE