Internationellt

Schweiz röstade ja till maskeringsstopp

Foto: Elin Tabitha/Unsplash
En dam som bär niqab. Bilden är från Danmark.

I folkomröstningen i Schweiz som gällde maskeringsstopp har 51 procent röstat ja. Det innebär alltså nej till heltäckande slöja på offentliga platser. Så röstade även en majoritet av kantonerna, vilket krävs för att resultatet ska godkännas. Syftet med initiativet har varit att förhindra muslimska kvinnor från att klä sig i burka eller niqab på offentliga platser, varför initiativet populärt har kallats ”burkaförbud”. Ja-sidans valaffischer har föreställt en kvinna som bär niqab med texten ”stoppa extremismen”.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– I Schweiz är det vår tradition att man visar ansiktet. Det är en grundläggande frihet, sade högerpopulistiska parlamentsledamoten Walter Wobmann som var en av de pådrivande bakom ja-sidans kampanj enligt Reuters.

 

Initiativet hade kommit till innan coronaviruspandemin där det har förutsatts att man bär munskydd och inverkar inte på att man för tillfället bör täcka en del av ansiktet för att stoppa smittspridningen i offentlig transport och på arbetsplatser i Schweiz.

 

Inne i en moské kommer det fortfarande att vara tillåtet att bära niqab eller burka. Förbudet gäller gator och torg, butiker och restauranger.

 

Turismindustrin har varit emot förbudet eftersom man antar att det blir färre besökare från arabländer till Schweiz i framtiden.

 

Trots att kampanjen fördes tydligt mot kvinnor som bär burka och niqab, nämns varken dessa plagg eller islam i själva texten. Förespråkarna för initiativet betonade att även fotbollshuliganer och deltagare i våldsamma demonstrationer kommer att vara tvungna att visa sitt ansikte i fortsättningen.

 

Den muslimska feministen Inès el-Shikh sade till AFP under kampanjen där hon företrädde nej-sidan att kvinnorna vill få bestämma själva hur de klär sig. Enligt henne finns det ungefär 30 kvinnor i Schweiz som klär sig i burka.

 

– Vi vill bestämma själva om vi bär minikjol, burka eller är topless, sade el-Shikh.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE