Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Sd-kansanedustaja varoittaa: ”Jos lasten tarpeita laiminlyödään…”

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) korostaa, että lasten oikeuksista ei saa luopua missään tilanteessa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Poikkeustilanteesta huolimatta oikeus maksuttomaan perusopetuksen kuuluu kaikille, Mäkisalo-Ropponen toteaa tiedotteessa.

Hän viittaa opetusministeri Li Anderssoniin (vas.), joka on korostanut, että kunnan on mahdollista järjestää perusopetuksen tueksi myös muita palveluita, vaikka niiden järjestämiseen ei kuntia nyt velvoiteta.

– Oppilashuollon ja oppimisen tuen tarve eivät ole vähentyneet etäopetuksessa – päinvastoin. Lapsen etu on aina harkittava tapaus- ja tilannekohtaisesti, Mäkisalo-Ropponen painottaa.

Hänen mukaansa asia voidaan hoitaa myös etäyhteyksien kautta.

– Kunnissa tulisikin lomautusten sijasta nyt miettiä, miten asioita, kuten esimerkiksi tukea ja ohjausta, voidaan hoitaa uudella tavalla.

Lähes kaikissa kouluissa on oppilaita, jotka ovat saaneet päivän ainoan lämpimän aterian koulussa. Heille tämä epidemia tarkoittaa myös ravitsemustilan heikentymistä. Mäkisalo-Ropponen miettisi joukkoruokailun sijasta vaihtoehtoisia tapoja tarjota lapsille mahdollisuus ruokailuun.

– Myös perustuslakivaliokunta esitti keskiviikkona mietinnössään vakavan huolensa tästä asiasta ja totesi, että maksuton perusopetus pitää sisällään myös riittävän ravinnon.

”Lapsen edun varmistaminen on aina tulevaisuusinvestointi.”

Mäkisalo-Ropponen muistuttaa, että lapsen etu on myös se, ettei häntä altisteta infektioille.

– Vaikka suositukset maksimissaan 10 hengen ryhmäkokoontumisista eivät koske varsinaisesti varhaiskasvatusta eikä kouluja, niin olisi toivottavaa, että myös lasten kohdalla niitä noudatetaan. Jos rajoittamistoimien perimmäinen syy on ymmärretty oikein, lapsiryhmiä ei yhdistellä liian suuriksi.

Hän toteaa ymmärtävänsä hyvin kuntien taloudellisen ahdingon, mutta…

– Jos lasten tarpeita laiminlyödään, kuntien kustannukset todennäköisesti entisestään kasvavat. Lapsen edun varmistaminen on aina tulevaisuusinvestointi.

Mäkisalo-Ropponen toivoo kunnilta nyt malttia ja viisautta päätöksentekoon, sillä huhtikuun alun kehysriiheen on valmisteilla kuntien tukipaketti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE