Politiikka

Sd-kansanedustajat ihmettelevät: Hallituksen tahtotila torjua harmaata taloutta on heikko

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

SDP:n hallintovaliokunnan kansanedustajat Sirpa Paatero (kuvassa), Mika Kari ja Joona Räsänen ihmettelevät tiedotteessaan hallituspuolueiden haluttomuutta panostaa harmaan talouden torjuntaan ja markkinoiden avoimuuteen.

Edustajat huomauttavat, että heti kun eduskunnassa oltiin viety läpi esitys, joka sallii suomalaisten osakesijoitukset ulkomaisiin hallintarekistereihin, valmistui hallintovaliokunnassa mietintö hallituksen lakiesitykseen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä.

Esityksessä ehdotetaan edunsaajarekisteriin kerättäväksi tiedot yhteisöjen edunsaajista, joiden omistus tai äänioikeus ylittäisi 25 prosentin osuuden.

SDP esitti asiantuntija-arvioihin tukeutuen kynnyksen laskemista 10 prosenttiin. SDP:n vastalauseeseen yhtyi hallintovaliokunnassa koko oppositio.

– Yritysten ja yhteisöjen edunsaajien läpinäkyvyys lisää avoimuutta, ehkäisee harmaata taloutta ja parantaa yritysten välistä luottamusta, Sirpa Paatero toteaa.

– Hallituksen tahtotila toimia tässä asiassa on luvattoman heikko.

Paateron mukaan 25 prosentin raja mahdollistaa sen, että kätkeytymään halukkaiden omistajien on helppo rakentaa omistuksensa niin, että he jäävät kynnyksen alapuolelle.

Hallituksen tahtotila toimia tässä asiassa on luvattoman heikko.

Mika Kari puolestaan huomauttaa, että Suomen osakeyhtiö- tai arvopaperimarkkinalain mukaan määräysvaltaa yhtiöissä saadaan jo viidellä prosentilla ja siitä ylöspäin.

– 10 prosentin raja vastaisi muun muassa Verohallinnon käyttämää olennaisen omistuksen rajaa sekä Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksikön käyttämää rajausta omistuksesta organisaatiohenkilöä määriteltäessä.

Tiedotteessa korostetaan, että hallituksen esitykseen sisältyvä 25 %:n kynnys on EU:n rahanpesudirektiivin asettama vähimmäistaso, josta jäsenvaltioilla on mahdollisuus poiketa.

– Tanskassa sama raja on viisi prosenttia ja Norjassa ollaan menossa vieläkin tiukempaan menettelyyn, jossa rekisteriin kerättäisiin tiedot kaikista omistajista ja edunsaajista, Joona Räsänen sanoo.

­ – On käsittämätöntä, että Suomen hallitukselta ei löydy enempää kunnianhimoa harmaan talouden torjunnassa ja markkinoiden avoimuudessa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat