Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

SDP ei tiennyt Näkkäläjärven rikostaustasta

Lehtikuva / Markku Ulander

Eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärvi valehteli SDP:lle rikostuomioistaan. Ehdolle asettuessaan Näkkäläjärvi allekirjoitti suostumuslomakkeen, jossa hän vakuutti kertoneensa puolueelle mahdollisesta rikostuomiosta. Näin Näkkäläjärvi ei kuitenkaan ollut tehnyt.

Demokraatti.fi/STT

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi maanantaina, ettei puolue ollut tietoinen Näkkäläjärven rikoshistoriasta. Rinne luonnehti tekoja nuoren miehen erittäin ikäviksi hölmöilyiksi, joista Näkkäläjärvi on rangaistuksensa kärsinyt.

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina, että viiden eduskuntapuolueen ehdokkailla on tuomioita vuosilta 2004–2019. Perussuomalaisten ehdokkaista neljällä on tuomioita. SDP:n, keskustan, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien osalta puhutaan jokaisessa yhdestä.

Löi kissaa lapiolla ja ajoi humalassa

Näkkäläjärvi kertoo, että HS:n selvityksen nähtyään hän soitti SDP:n puoluesihteerille Antton Rönnholmille ja kertoi tuomioistaan.

– Pahoittelin myös silloin puoluejohdolle, etten ollut heille tästä asiasta kertonut, Näkkäläjärvi kertoi STT:lle.

Eli tarkoittaako tämä, että valehtelit puolueelle?

– En ollut kertonut kaikkea historiastani puolueelle.

Miksi lomakkeen täyttäessäsi et ollut kertonut näistä asioista puolueelle?

– Se on erittäin hyvä kysymys kyllä. En ollut osannut kertoa.

Näkkäläjärven mukaan tuomioissa on kyse nuoruudessa tehdyistä asioista. Hän kokee, että voi jatkaa ehdokkaana.

Näkkäläjärvi toi rikostaustansa julki Facebookissa sunnuntaina. Näkkäläjärvi kertoi, että hänet on nuoruusvuosinaan tuomittu eläinsuojelurikoksesta. Lisäksi hän on saanut tuomion törkeästä rattijuopumuksesta.

– 16-vuotiaana sain sakot eläinsuojelurikoksesta: tyhmyys tiivistyi porukassa ja muiden joukossa löin kissaa. 20-vuotiaana kesällä 2010 hyppäsin humalassa auton rattiin, nukahdin ja ajoin auton metsään.

HS:n näkemän vuonna 2006 annetun tuomion mukaan Näkkäläjärvi tunkeutui kolmen muun pojan kanssa kissanomistajan mökkiin. Pojat tappoivat kissan, ja Näkkäläjärvi myönsi tuomiossa lyöneensä kissaa lapiolla.

Näkkäläjärvi sanoo eläneensä rankan nuoruuden, johon liittyi veljen kuolema ja vanhempien ero.

Keskustakaan ei tiennyt ehdokkaan tuomiosta

Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen sanoi, että rikoksesta tuomittu ehdokas on puolueen ja luultavasti myös laajemman yleisön tiedossa, sillä tapauksesta uutisoitiin aikanaan laajasti.

Eurovaaliehdokas Kimmo Sasi (kok.) sai vuonna 2007 sakkoja kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Tuomioon johtaneessa liikenneturmassa Ylöjärvellä kuoli 70-vuotias mies.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi, että hänellä on osa rikoksesta tuomituista puolueensa ehdokkaista tiedossa, mutta ei kaikkia. Julkisuudessa ovat olleet esillä ainakin Teuvo Hakkaraisen ja Sebastian Tynkkysen tuomiot.

Keskustan puoluesihteerin Riikka Pirkkalaisen mukaan puolueelle tuli HS:n selvityksestä uutena tietona, että yksi keskustan ehdokas on saanut rikostuomion. Pirkkalainen sanoi STT:lle, ettei tiedä, kenestä on kyse.

Hän kertoi, että jokaisen ehdokkaan kanssa käytiin keskustelu, jossa kysyttiin, onko jotain mitä puolueen olisi syytä tietää ehdokkaasta. Pirkkalaisen mukaan hänelle ei tullut tietoa yhden ehdokkaan tuomiosta.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoi, että puolue ei selvitä ehdokkaiden taustaa, sillä he ovat usein tuttuja kasvoja puolueessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Politiikka
1.4.2020
”Loimaan kassalta” hätähuuto – Nyt tulee suora vastaus: ”Saattaa olla, että tässä yhteydessä puhkeaa vähän suurempikin kupla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE