Politiikka

SDP esitteli Suomen mallin – hintalappu liki miljardin halvempi kuin Sipilän hallituksella

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

SDP esitteli kuukausi eduskuntavaalien edellä uudelleen ajankohtaiseksi muuttuneen sote-mallinsa. Suomen malliksi ristitty sote-uudistus halutaan maaliin tulevalla vaalikaudella uudenlaisen komiteatyöskentelyn ja puolueiden yhteisen parlamentaarisen valmistelun pohjalta.

– Uskon, että komiteatyö kestää vuoden kaksi ja sote voidaan laittaa käyntiin ensi vaalikauden loppupuolella, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi torstain tiedotustilaisuudessa.

Pääministerin eropäätöksen myötä kautensa jo lopettaneen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaikkea maakunta- ja sote-valmistelua ei olla heittämässä romukoppaan. SDP haluaa, että toimitusministeristö esittää maakunnissa tehtävälle valmistelulle jatkorahoitusta, kun se on nyt sulkemassa rahahanoja.

Maakuntien valmistelu on muun muassa hoitoketjujen ja palveluiden integraation osalta ollut Rinteen mukaan laadukasta. SDP ei kuitenkaan aio jatkaa siitä mihin Sipilän hallitus lopetti.

– Tämä ei todellakaan ole valinnanvapauden tai laajan maakuntamammutin rakentamista, vaan kyse on siitä, että sote palveluita rakennetaan paremmiksi, Rinne totesi torstain tiedotustilaisuudessa.

SDP:n mallin pohjana on vahva luottamus julkisiin palveluntuottajiin, jotka tuottavat palveluja pääosin itse mutta hyödyntävät myös kolmatta sektoria ja yrityksiä ostopalveluina.

Kansanedustaja Sirpa Paateron (sd.) mukaan SDP palaa sote-tavoitteiden suhteen juurille, neljän vuoden takaisiin päämääriin.

– Silloin oltiin tekemässä sote-uudistusta, että ihmisten palvelut paranisivat, Paatero sanoi.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden parantaminen, integraation vahvistaminen ja kustannusten kasvun hillitseminen löytyvät edelleen SDP:n mallista. Tavoitteena on myös kansalaisten hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen. 

Käytännössä päämääriin pyritään muun muassa palkkaamalla yhteensä tuhat uutta lääkäriä ja sairaanhoitajaa, nostamalla vanhustenhuollon palvelumitoitus 0,7 hoitajaan vanhusta kohden ja parantamalla lastensuojelua. SDP toisi hoitotakuun myös kiireettömiin peruspalveluihin, joissa pitäisi päästä hoitoon viikon kuluessa. Tavoite liittyy uusiin lääkärien ja hoitajien virkoihin.

Sote-kunnat saisivat saman tien verotusoikeuden.

Hintalappu uudistuksilla on Rinteen mukaan noin 400 miljoonaa. Summa on liki miljardin pienempi kuin suurimmat asiantuntija-arviot Sipilän hallituksen sote-mallin lisäkustannuksista.

Sipilän hallituksen maakunnat korvautuisivat SDP:n mallissa pelkkiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin keskittyvillä sote-kunnilla, joita perustettaisiin Suomeen vähintään 18.

Toisin kuin kaatuneen mallin maakunnat, sote-kunnat saisivat saman tien verotusoikeuden. Rinteen ja Paateron mukaan tämä ei nostaisi kokonaisveroasetetta, koska paremmin toimivat palvelut hillitsisivät kustannuksia. Samansuuntainen uudistus on jo toteutettu Ruotsissa.

SDP:n malli sisältää Paateron mukaan myös valinnanvapautta, jonka kasvattamista voitaisiin hänen mukaansa pohtia esimerkiksi jo voimassa olevaa asiakassetelilainsäädäntöä laajentamalla. Myös henkilökohtaisen budjetin kanssa voidaan Paateron mukaan edetä, tosin varovasti, koska tietoa sen toimivuudesta ei ole kovin paljon.

Sipilän hallituksen tavoite sote-kustannusten hillitsemisestä 3 miljardilla 10 vuodessa oli Rinteen mukaan epärealistinen. SDP:lle tavoitteena on kustannusten nousun rajaaminen keskimäärin 0,91 prosenttiin, jolloin 3 miljardin säästötaso saavutettaisiin noin 30 vuoden aikana.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat