Politiikka

SDP haluaisi perua aktiivimallin työttömyysturvan leikkurin – näin kommentoi Petteri Orpo

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja, toimitusministeristön valtiovarainministeri Petteri Orpo.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja, toimitusministeristön valtiovarainministeri Petteri Orpo.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kokoomuksen puheenjohtaja, toimitusministeristön valtiovarainministeri Petteri Orpo.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on todennut, että mikäli puolue on seuraavassa hallituksessa, työttömien aktiivimalliin kuuluva työttömyysturvan leikkuri perutaan.

Mikäli SDP ja kokoomus olisivat mukana hallituksessa, kiinnostava kysymys kuuluu, miten kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo suhtautuu tähän Rinteen näkemykseen.

Demokraatti tavoitti Petteri Orpon tänään eduskunnan vaalikauden päättäjäisissä.

– Minä en ensinnäkään haluaisi lähteä siitä, että hallitusohjelmaneuvotteluun mennään perumaan päätöksiä. Minusta työllisyyspolitiikka pitää käsitellä niin, että siinä on uskottava kokonaisuus, jossa on sekä työvoimapoliittisia toimenpiteitä, jossa sosiaaliturvajärjestelmää ja verotusta uudistetaan. Se on siis kokonaisuus. Mutta minusta on älytöntä lähteä liikkeelle ylipäänsä vaaliteemana, että lähtee perumaan entisiä lupauksia, Orpo sanoo.

Kun Orpolta kysyy, onko aktiivimallin leikkurin peruminen poissuljettua, hän vastaa, ettei se ole järkevää.

– Asioita voidaan aina kehittää ja parantaa, Orpo kuitenkin lisää, muttei halua jatkaa aiheesta tämän enempää.

”Jatketaan tätä hyvää ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaa, mikä meillä on.”

Antti Rinne on avannut oman puolueensa kynnyskysymyksiä, mikäli hallitusvastuuta tulee, Iltalehden haastattelussa.

– En pidä sanasta kynnyskysymys, mutta sosialidemokraatit eivät ole lähdössä hallitukseen, jossa ei sitouduta siihen, että perusterveydenhuollossa pääsee lääkäriin kiireettömässäkin tilanteessa seitsemässä päivässä ja että vanhustenhoidon hoitajamitoitus tulee laissa 0,7:ään. SDP ei lähde hallitukseen, jossa ei sitouduta siihen, että meillä on julkisella puolella tuhat uutta hoitajaa ja lääkäriä, Rinne on todennut.

Petteri Orpokin sanoo Demokraatille vierastavansa sanaa kynnyskysymys. Kokoomuspuheenjohtajan vastaukset pyörivät hyvin yleisellä tasolla. Onko kokoomuksella kynnyskysymyksiä hallitusneuvotteluihin?

– Olen miettinyt tätä, että kun tämä maailma ei ole enää entisensä, kyllä ne kynnyskysymykset lähtevät siitä, mikä on Suomen paikka osana kansainvälistä maailmaa, mikä on ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja Eurooppa-politiikan linja. Sitoudutaan aktiiviseen Euroopan unionin jäsenyyteen ja euroon, sananvapaus, ihmisoikeudet ja vastuullinen työllisyys- ja talouspolitiikka. Ne ovat ne isot asiat, joita tässä pitää katsoa. Sitten on tietenkin paljon erilaisia yksittäisiä kysymyksiä, Orpo sanoo.

Kovin tarkkaan Orpo ei esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspoliittisia linjaa yksilöi.

– Jatketaan tätä hyvää ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjaa, mikä meillä on. Meidän täytyy määritellä se, että Suomi on osa kansainvälistä yhteisöä, aktiivinen toimija kansainvälisessä yhteistyössä, aktiivinen Euroopan unionin jäsen, kehittää rahaliittoa. Nämä ovat tällaisia isoja kysymyksiä, jotka pitää olla kristallinkirkkaina Suomen hallitusohjelmassa.

– Sisäpolitiikkaan liittyy ennen kaikkea talous- ja työllisyyspolitiikan vastuullinen jatko, se että velkaantuminen pidetään kurissa ja tehdään määrätietoinen ohjelma sen eteen, että työllisyys voi nousta.

Esimerkiksi kokonaisveroastetta olisi Orpon mukaan ”täysin älytöntä” päästää nousemaan varsinkin, kun talouden suhdanne lähtee alaspäin.

– Se hyydyttäisi vain taloutta, minusta siinä ei ole mitään järkeä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Väärin korotettu eli kuinka oikeiston papukaijat pesivät kasvonsa yhdessä yössä eläkeläistenkin ylimmiksi ystäviksi
10.7.2019

Luetuimmat


Uusimmat