Politiikka

SDP hylkäisi metsähallituslain – ”Miksi ministeri Tiilikainen on eri mieltä kuin edustaja Tiilikainen?”

Lehtikuva
Ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) vastasi edustajien kysymyksiin metsähallituslaista.
Lehtikuva
Ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) vastasi edustajien kysymyksiin metsähallituslaista.
Lehtikuva
Ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) vastasi edustajien kysymyksiin metsähallituslaista.

SDP esittää metsähallituslakia hylättäväksi ja uudelleen valmisteltavaksi. SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen sanoi eduskunnassa pitämässään puheenvuorossaan esityksen jättävän yhä monta asiaa avoimeksi.

– SDP:ssä katsomme, että laki ei nykymuodossaan turvaa suomalaisen kansallisomaisuutta ja siihen liittyvää päätöksentekoa niin tasokkaana ja avoimena kuin kuuluisi, Tuppurainen perusteli.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman painotti, että yhtiöittäminen ei ole mikään pakko ja vaihtoehtoja sille on.

Lindtman muistutti ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) vielä kansanedustajana ollessaan sanoneen, että: ”Metsähallitus pitäisi säilyttää kokonaisuutena ja parasta kansallisomaisuuden kannalta olisi, jos hallitus luopuisi uudistuksesta kokonaan”.

– Sen jälkeen, kun tulitte hallitukseen, toitte tämän esityksen ja valitsitte yhtiöittämisen tietäen, että teillä olisi vaihtoehtoja – konkurssikelpoinen liikelaitos, Yle-mallinen yhtiö ja niin edelleen. Miksi ministeri Tiilikainen on eri mieltä kuin edustaja Tiilikainen, Lindtman kysyi.

Tiilikainen vastasi olevansa yhä samaa mieltä tarpeesta pitää Metsähallitus kokonaisuutena. Tiilkaisen mukaan muut vaihtoehdot eivät olisi varmistaneet Metsähallituksen yhtenäisyyttä.

Minä olen huolissani siitä, mihin laki voi lopulta johtaa.

Eniten Tiilikaiselta tentattiin perusteluja luontopalveluiden ja liiketoimintojen taseiden väliin perustettavan kolmannen taseen tarpeesta.

– Jos sille olisi selkeä syy ja perustelu, olisi varmasti moni julkisuudessa esitetty pelko ja ehkä virheellinenkin käsitys asiasta estynyt, Tuppurainen sanoi.

Kolmas tase on herättänyt muun muassa kalastus-, retkeily- ja suojelujärjestöissä huolta siitä, että jatkossa metsään samoilemaan halajava kansalainen saattaisi joutua pulittamaan euroja esimerkiksi retkeilyalueiden käytöstä.

– Retkeilyalueet ja muut liiketoiminnan ulkopuoliset alueet kuuluisivat mielestäni julkisten hallintotehtävien yksikköön eli luonnonsuojelutaseen alle. Näin varmistetaan se, ettei retkeilyalueiden käytöstä tulla rahastamaan, Tuppurainen esitti.

Tiilikaisen mukaan virkistyspalvelut eivät ole tulossa maksullisiksi eivätkä jokamiehen oikeudet ole vaarassa.

Salissa hallituspuolueiden kansanedustajat tyrmäsivät pelot siitä, että suomalaisia maita, metsiä ja vesiä ryhdyttäisiin myymään niin. SDP:n Sanna Marin ilmaisi huolensa siitä, millaisia ovia tällaiselle toiminnalle metsähallituslain nyt kaavaillut muutokset ehkä avaisivat.

–Minä olen huolissani siitä, mihin laki voi lopulta johtaa, hän sanoi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat