Nyheter

SDP i Jakobstad: Utred stöd för hissbyggen

Byggande av en hiss kan för många betyda skillnaden mellan att bo kvar hemma i sin lägenhet, därför vill SDP i Jakobstad att staden går in för att understödja efterinstallation av hiss i äldre våningshus på ett ändamålsenligt sätt.

ABL

 

I fullmäktigemotionen konstateras att det i Jakobstads stadskärna och i dess närhet finns många våningshus som saknar hiss, vilket begränsar tillgängligheten och kan försvåra vardagen för de som bor i husen. Efterinstallation av hiss kan enligt motionens undertecknare vare en lösning som alla tjänar på, såväl boende som ägare vid eventuell försäljning.

“Byggande av en hiss kan för många betyda skillnaden mellan att bo kvar hemma i sin lägenhet, också om den finns i de övre våningarna, eller att tvingas flytta till bekvämare och mera lättillgängligt boende. Bostäder i våningshus med hiss ger äldre personer, rörelsehindrade, men också en del barnfamiljer möjligheter att bo i centrum eller närmare centrum, nära den service de behöver. För den åldrande befolkningen som i allt större utsträckning skall, men också vill bo kvar hemma kan varje åtgärd som möjliggör detta ses som en kostnadsbesparande åtgärd” står det att läsa i motionen.

Efterinstallationer är förstås kostsamma, vilket gör att många husbolag tvekar inför dylika investeringar. Det går att få stöd från Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA) för uppemot 45 procent av kostnaderna. Det hjälper situationen på traven, men inte tillräckligt enligt motionen. I kombination med kommunalt stöd anses däremot stora möjligheter finnas till hands.

Motionen hänvisar till erfarenhet från andra kommuner – Tammerfors, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Esbo, Helsingfors, Vanda, Uleåborg, Rovaniemi, Björneborg och Vasa – där ARA-understöd, husbolagets egen satsning och ett kommunalt stöd tillsammans gjort investeringen lukrativ.

En annan modell tillämpas i S:t Michel där kommunen stöder uttryckligen bostadsbolagets planeringskostnader. Just dessa är ofta ett hinder då bolagen inte vill riskera utreda någonting som eventuellt inte förverkligas. Modellen bedöms också är också bra av den anledningen att den bättre kompletterar ARA:s installationsunderstöd.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE