Nyheter

SDP i Nyland går till val i fyra välfärdsområden

Foto: Topi Lappalainen
Socialdemokraterna Jouni Gustafsson och Tuula Lind närvarade vid seminariet i Kervo.

ABL bevakade seminariet om tvåspråkigheten och vårdreformen i Kervo. På plats fanns socialdemokraterna Jouni Gustafsson och Tuula Lind.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Gustafsson är verksamhetsledare för SDP:s nyländska distrikt och han kommer från Kervos grannkommun Tusby som kommer att vara med i Mellersta Nylands välfärdsområde. Kervo bildar ett välfärdsområde tillsammans med Vanda. Lind sitter i Kervo stadsstyrelse.

 

– Samlingspartiet vann det senaste kommunalvalet i Kervo och vi är näst största, berättar Lind om SDP:s ställning i Kervo som hon anser fortfarande vara mycket stark.

 

– Vi förhåller oss väldigt positivt till vårdreformen, berättar Lind om hur socialdemokraterna i Kervo blickar framåt. Hon anser att förberedelserna tillsammans med Vanda går bra och att det var en medveten viljeyttring från kervobornas sida att välja att gå samman med just Vanda när det gällde valet av välfärdsområde.

 

– Härifrån är det bara tio minuter till Pejas sjukhus och människornas färdriktning från Kervo är söderut mot huvudstadsregionen, konstaterar Lind. Mellersta Nyland skulle annars ha varit ett lockande alternativ med tanke på att kommunerna där skulle ha varit ungefär lika stora.

 

– Där fanns det ändå ett problem, det tar fyrtio minuter från Kervo till Hyvinge sjukhus, påpekar Lind som dessutom menar att social- och hälsovårdscentralen i Kervo kan betjäna en större befolkning än bara invånarna i Kervo när det finns vandabor i närheten av Kervo som kommer att finnas inom samma välfärdsområde.

 

– I SDP:s nyländska distrikt gäller det att förbereda oss för fyra val, säger Gustafsson med tanke på de fyra olika välfärdsområdena i Nyland som går till val i januari, alla för sig. Tidpunkten är hektisk för verksamhetsledaren.

 

– Det viktigaste är att vi förhåller oss positivt och inser att reformen är ett resultat av utvecklingen, säger Lind.

 

– Reformen kommer att förbättra den svenskspråkiga befolkningens tillgång till service här i Kervo. Tillsammans med Vanda har vi bredare axlar att ta hand om tvåspråkigheten, poängterar Lind som ser fram emot att även Kårkullas nuvarande resurser kommer att finnas tillgängliga för det nya välfärdsområdet.

 

Gustafsson kommenterar dessutom FSD:s belägenhet i Nyland och tror speciellt starkt på FSD:s chanser i Västra och Östra Nylands välfärdsområden.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE