Politiikka

SDP ja vasemmistoliitto napit vastakkain: Kummatkin katsovat tukeneensa diabeetikkoja

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen hämmästeli eilen vasemmistoliiton some-viestintää lääkekorvausasiassa. Lääkekorvauksien leikkaamisesta äänestettiin toissapäivänä eduskunnassa.

Haatainen pitää härskinä populismina vasemmistoliiton viestintää ja toteaa, että sosialidemokraatit vastustavat diabeetikoilta leikkaamista. Kyse on myös siitä, mihin lääkeleikkaukset kaiken kaikkiaan kohdistuvat.

– Vasemmistoliitto levittää tietoa, että demarit olisivat kansalaisiin kohdistuvien lääkesäästöjen takana. Se viesti on täysin väärä, Haatainen sanoi ja painotti, että tämän syksyn lääkesäästöesityksessä säästöt kohdistetaan lääkkeiden tuottajille eli esimerkiksi lääketehtaille lisätään hintakilpailua ja tuodaan rinnakkaisvalmisteita käyttöön. Sen sijaan kansalaisten lääkekustannukset pienenevät, Haatainen totesi Demokraatille eilen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on tänään kommentoinut Haataisen haastattelua uutisen kommenttiosiossa. Erimielisyys koskee hallituksen esityksen ja siinä mainittua asetusta, joka liittyy diabeteslääkkeiden korvaamiseen.

– Diabeteslääkkeisiin kohdistuva 20 miljoonan euron heikennys on siis osa tätä (HE 184/2016) hallituksen lakiesitystä 60 miljoonan lääkesäästöstä, vaikka se toteutetaan myöhemmin asetuksella, Li Andersson sanoo.

Haatainen puolestaan sanoi, että hallituksen esitykseen sisältyvä asia eli leikkaus diabeteslääkkeiden korvauksiin on tulossa vasta myöhemmin asetuksena hallituksen toimesta.

– Ja sitä emme hyväksy eikä se ollut eilen äänestyksessä hallituksen esityksessä mukana. Sosialidemokraatit ovat varanneet vaihtoehtobudjetissaan 20 miljoonaa euroa siihen, että leikkausta diabeetikoille ei tehdä, vaan diabeteslääkkeet ovat edelleen sataprosenttisesti korvattavia, Haatainen totesi Demokraatille eilen.

Andersson toteaa, että SDP esitti lain täysistuntokäsittelyssä lausumaa, jonka mukaan asetuksella ei heikennettäisi diabeteskorvauksia.

– SDP ei kuitenkaan huolehtinut siitä, että heidän oma esityksensä olisi saanut kannatusta, ja se raukesi. Sen sijaan Vasemmistoliiton esityksestä lain hylkäämisestä äänestettiin. Eduskunta äänesti asiasta 30.11.2016, minkä jälkeen asia siirtyi pois eduskunnan käsistä, asetuksella tehtäväksi, Andersson kuitenkin lisää.

Andersson toruu demareita kummallisesta syyttämisestä, kun taas Tuula Haatainen pitää härskinä väitteenä sitä, että SDP haluaisi leikata diabeetikoilta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat