Politiikka

SDP vaatii hallitusta sanoista tekoihin – leikkauksilla ei turvallisuutta taata

Lehtikuva / Jussi Nukari
Sosialidemokraattien mielestä poliisien määrää on lisättävä tuntuvasti.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Sosialidemokraattien mielestä poliisien määrää on lisättävä tuntuvasti.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Sosialidemokraattien mielestä poliisien määrää on lisättävä tuntuvasti.

SDP:n hallintovaliokunnan kansanedustajat vaativat hallitusta ryhtymään kehysriihessä sanoista tekoihin ja vahvistamaan sisäisen turvallisuuden määrärahoja.

Sirpa Paatero, Mika Kari ja Joona Räsänen muistuttavat hallituksen lupailleen jo useampaan kertaan lisää määrärahoja sisäiseen turvallisuuteen, mutta todellisuudessa vain vähän näistä lupauksista on konkretisoitunut.

– Vaikka hallitus on aikaisemmin puhunut paljon lisänneensä sisäisen turvallisuuden resursseja, toiminnan rahoituksen taso on todellisuudessa ollut laskeva jo pitkään. Tätä kehitystä hallitus ei ole halunnut tai pystynyt kääntämään, Paatero kummeksuu

Kansanedustajat muistuttavat hallitusta siitä, että pitkällä aikavälillä viranomaisten nykyinen resurssitaso vaarantaa kansalaisten turvallisuuden. Erityisen huolestuneita he ovat poliisin tilanteesta.

– Jos merkittäviä uusia panostuksia ei tehdä, uhkaa poliisien määrä pudota jopa hallituksen nyt asettaman vähimmäistason alle.

Kari vaatii, että poliiseja pitää olla lähitulevaisuudessa vähintään 7 500.

– Tästäkin poliisien määrää on tulevina vuosikymmeninä pystyttävä kasvattamaan sisäisen turvallisuuden ja järjestyksen takaamiseksi. Tämä tarkoittaa sitoutumista poliisien koulutusmäärien lisäämiseen.

Satsaukset hyvinvointiin ovat tekoja turvallisuuden puolesta.

Hallintovaliokunnan demarit pitävät tärkeänä, että kehysriihen päätöksissä ymmärrettäisiin kokonaisturvallisuuden koostuvan monista tekijöistä. Niihin kuuluvat muun muassa toimivat peruspalvelut ja uskottava sotilaallinen maanpuolustus.

Paatero, Kari ja Räsänen toteavat, että hallituksen harjoittama leikkauspolitiikka on myös omiaan heikentämään turvallisuutta.

– Kehysriihessä on muistettava, että kansalaisten kokema turvallisuus muodostuu monista tekijöistä. Esimerkiksi työttömyys ja syrjäytyminen vaikuttavat merkittävästi siihen, kokeeko ihminen olonsa turvalliseksi. Siksi myös satsaukset hyvinvointiin ovat tekoja turvallisuuden puolesta, Räsänen muistuttaa.

Eduskunta on tänään käynyt palautekeskustelua sisäistä turvallisuutta koskevasta valtioneuvoston selonteosta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat