Turva – Hymy

SDP vaatii itselleen puhemiestä – Uusi vaihtoehto ei luovuta: ”Sanasta miestä, sarvesta härkää”

Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisen myötä syntynyt Uusi vaihtoehto -ryhmä saa pienestä koostaan huolimatta (toistaiseksi 20 edustajaa) pitää itsellään suhteettoman suuren määrän ministereitä. Ryhmä aikoo pitää kiinni myös eduskunnan puhemiehen paikasta, kun valtiopäivät seuraavan kerran helmikuun alussa järjestäytyvät, vakuuttaa Uuden vaihtoehdon ryhmäpuheenjohtaja Simon Elo.

– Me lähdemme siitä, että sama hallitusohjelma, sama kokoonpano.

Koskeeko tämä myös puhemiestä?

– Sama kokoonpano.

SDP:ssä, joka nousi perussuomalaisten jakautumisen myötä eduskunnan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, ollaan asiasta toista mieltä. Puolueessa on muun muassa puheenjohtaja Antti Rinteen suulla vaadittu uuden tilanteen myötä paikkaa puhemiehistöön. Uusi vaihtoehto ei saisi kokonsa puolesta puhemiehistöön lainkaan edustajaansa.

Eduskuntaryhmien koon mukaan tarkasteltuna perussuomalaisista Uuteen vaihtoehtoon siirtynyt puhemies Maria Lohela tulisi helmikuussa korvata toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousseen kokoomuksen puhemiehellä. Tuolloin kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi noussut SDP voisi saada varapuhemies Arto Satoselta (kok.) vapautuvan paikan.

Minusta ne voimasuhteet, joilla lähdettiin vaalien jälkeen ovat voimassa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen myöntää, että puhemiesasiasta on ryhmässä keskusteltu, mutta mitään edellä kuvatun kaltaista vaihtoehtoa ei ole näköpiirissä.

– Minusta ne voimasuhteet, joilla lähdettiin vaalien jälkeen ovat voimassa. En näe tässä mitään tarvetta lähteä sitä muuttamaan.

Jokisen mukaan SDP:stä ei ole oltu häneen asian tiimoilta yhteydessä.

SDP:n eduskuntaryhmää puhemiesneuvostossa edustavan Eero Heinäluoman mukaan nyt olisi mahdollisuus korjata kahden vuoden mittainen valuvika.

– Se, että oppositiolla ei ole puhemiestä on poikkeava tilanne siitä mikä aikaisempina vuosikymmeninä on ollut. Se on ilman muuta virhe. Täällä kun käy paljon ulkolaisia parlamenttivaltuuskuntia, kukaan ei ymmärrä länsimaiden parlamenteista, että Suomen eduskunnassa oppositiolla ei ole edustusta. Se on jatkuva ihmettelyn aihe.

Heinäluoma pitää ongelmallisena, että parlamentin johdossa kaikuu vain hallituspuolueiden ääni vaikka sieltä johdetaan täysistuntoja ja jaetaan puheenvuoroja.

– Sehän on näkynyt käytännön työssäkin. Useammassa tapauksessa on tultu siihen tilanteeseen, että demokratiaan kuuluva opposition näkökulma ei ole tullut huomioitua.

En näe mitään mahdollisuutta, että puolueet söisivät sanansa.

Heinäluoman mukaan puhemiesjakoa perusteltiin aikanaan sillä, että paikat jaetaan kolmelle suurimmalle puolueelle.  Koska kolmen suuren joukossa ei 2015 vaalien jälkeen ollut oppositiopuolueita, niin niille ei tarjottu myöskään paikkaa puhemiehistössä. Nyt voimasuhteet ovat muuttuneet opposition hyväksi.

– Pidän selvänä, että kaikki hallituspuolueet ovat sanojensa mittaisia. Kun he ovat sanoneet kolme suurinta, niin tämä toteutuu. En näe mitään mahdollisuutta, että puolueet söisivät sanansa ja sanoisivat, että tämä on valtapolitiikkaa ja tarkoituksena onkin luoda käytäntö, jossa oppositio pidetään ulkona.

Heinäluoma sanoo odottavansa, että hallituspuolueet pitävät helmikuussa kiinni kolmen suuren periaatteesta, kun he ovat sellaisen nimiin kaksi vuotta vannoneet.

– Siitä seuraa, että demarit kolmanneksi suurimpana ryhmänä tulevat edustetuksi puhemiehistöön. Sanasta miestä, sarvesta härkää. Nyt katsotaan ovat hallituspuolueet sanansa mittaisia.

Valkoisesta talosta raju purkaus – lehdistöpäällikkö haukkuu ”luusereiksi”

Kuva: Lehtikuva

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders kuvailee Valkoisen talon tiedotteessa senaatin demokraatteja vastahakoisiksi luusereiksi. Hänen mukaansa he laittoivat politiikan muun muassa kansallisen turvallisuuden ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten edelle.

Sanders sanoo, että laittomien maahanmuuttajien asemasta ei neuvotella sillä aikaa, kun ”demokraatit pitävät laillisia kansalaisia panttivankeina edesvastuuttomien vaatimustensa takia”.

Hänen mukaansa senaatin demokraatit käyttäytyvät kuin vastahakoiset luuserit, eivät kuten lainsäätäjät. Hän sanoo tiedotteessa, että heti kun demokraatit alkavat maksaa armeijan kustannuksia, neuvottelut maahanmuuton uudistamisesta voidaan aloittaa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto suljettiin tänään kello seitsemältä aamulla Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista.

Sandersin tiedotteesta uutisoi muun muassa CNN.

AVAINSANAT

Ministeri lyttää Suomen politiikan maan rakoon: ”Et voi luottaa mihinkään”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on tyytymätön politiikan tekoon Suomessa. Hän vaatii muutosta asiaan.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään.”

Terho kirjoittaa blogissaan, että mikään sovittu ei pidä, ellet valvo kellon ympäri, että niin tapahtuu.

”Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista.”

Terhon mukaan mikään ei myöskään pysy luottamuksellisena.

”Asioita vuodetaan medioille nimettömänä, aina kun siitä vain voidaan saada jonkinlaista puoluepoliittista hyötyä.”

Terho ei ihmettele, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

KSML: Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski selvästi

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vapaaehtoisesti maasta poistuneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski viime vuonna kolmanneksella, uutisoi Keskisuomalainen.

Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden määrä laski, vaikka paluun tukisummia korotettiin.

Viime vuonna kotimaahansa palasi taloudellisesti tuetun paluuohjelman avulla 1 422 turvapaikanhakijaa. Toissa vuonna heitä oli 2 113.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastajan Mari Heleniuksen mukaan kolmanneksen vähennystä voidaan pitää hienoisena pettymyksenä.

– Korotuksen jälkeen kiinnostus ja kyselyt vapaaehtoista paluuta kohtaan nousivat jonkin verran syys-, loka- ja marraskuussa, mutta kääntyivät jyrkkään laskuun joulukuussa.

Vapaaehtoisesti kotimaahansa palaava turvapaikanhakija-aikuinen voi saada hyödyketukea nyt enintään 2 500 euron edestä, kun summa aiemmin oli 1 500 euroa. 2 500 eurosta 200 euroa maksetaan käteisenä ja loput hyödykkeinä.

Palaajista noin kolme neljästä on irakilaisia turvapaikanhakijoita. Suurin osa palaajista on miehiä. Valtaosa palaajista palaa yksin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Minna Helle jätti sovintoehdotuksen kello 00.45

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Valtakunnansovittelija Minna Helle on jättänyt sovintoehdotuksen mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus vastaavat valtakunnansovittelijan ehdotukseen tänään kello 19 mennessä.

Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä valtakunnansovittelijan ehdotuksen. Jos molemmat osapuolet hyväksyvät ehdotuksen, peruuntuvat ilmoitetut työnseisaukset. Jos jompikumpi tai molemmat osapuolet hylkäävät ehdotuksen, työnseisaukset alkavat erittäin todennäköisesti maanantaiaamuna kello kuusi, valtakunnansovittelijan verkkosivuilla kerrotaan.

Teollisuusliitto on ilmoittanut kahdesta mekaanista metsäteollisuutta koskevasta työnseisauksesta. Toinen on ilmoitettu alkavaksi maanantaina ja kestävän viikon. Toisen on ilmoitettu alkavan helmikuun 5. päivä ja kestävän myös viikon.

Helle jätti sovintoehdotuksen viisitoista minuuttia ennen kello yhtä yöllä. Työriidan sovittelua oli jatkettu perjantaista aamu yhdestätoista alkaen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Työttömiä patistelevassa raippamallissa vielä tämäkin puute, kertoo Lännen Media

Työttömien aktiivimallissa on puute, joka vähentää sen tehoa kaikkein vaikeimmin työllistyvien suomalaisten kohdalla, uutisoi Lännen Media.

Toimeentulotukea saavat työttömät saavat saman määrän rahaa kuukaudessa jatkossakin, vaikka he eivät täyttäisi aktiivimallin ehtoja, Kansaneläkelaitos kertoo Lännen Medialle. Tämä johtuu siitä, että kun aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta, toimeentulotukea nostetaan tismalleen samalla rahasummalla.

Toimeentulotukea sai marraskuussa hieman yli kolmasosa Kelan tilastoimista työttömistä. Kaikkiaan heitä oli noin 77 500.

Lisäksi 18–64-vuotiasta suomalaista 80 000 sai toimeentulotukea ilman Kelan työttömyysetuutta. Osa heistä voi olla ammattiliiton työttömyyskassan ansiosidonnaisella päivärahalla, jolloin aktiivimallin tehokkuus heikkenee heidänkin kohdallaan.

Valtiovarainministeriöstä myönnetään Lännen Medialle, ettei aktiivimalli toimi ihanteellisesti toimeentulotukiasiakkaiden tapauksessa.

– On totta, että viimesijainen toimeentulotuki syö osan aktiivimallin vaikutuksesta, mutta osa toimeentulotuen saajista on jo nyt aktivointitoimenpiteiden kohteena, kertoo ministeriön erityisasiantuntija Ulla Hämäläinen.

AVAINSANAT