SDP, vasemmistoliitto ja nyt vihreätkin valmiita soten muuttamiseen, jos hallituksen linja ei muutu – Niinistö: ”Kyseessä on vakava varoitus”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi toissa viikonloppuna Lännen Medialle, että puolue aikoo muuttaa sote-uudistuksen sisältöä laajan valinnanvapauden ja pakkoyhtiöittämisen osalta, jos SDP:stä tulee pääministeripuolue.

– Vasemmistoliitto tavoittelee myöskin sitä, että saamme kaadettua valinnanvapausosan sote-uudistuksesta. Eli kannatan sitä, ja olemme samoilla linjoilla, että mikäli hallitusvastuuseen pääsisimme, niin silloin juuri tätä valinnanvapautta tarkasteltaisiin uudestaan, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoi tämän jälkeen niin ikään Lännen Medialle.

Joukkoon on sittemmin liittynyt myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö, joka kertoi asiasta ensimmäisenä Keskisuomalaiselle.

Demokraatin kysymykseen, onko Niinistö siis samalla kannalla kuin SDP ja Vasemmistoliitto, hän vastaa ”kyllä”.

– Sinällään me olemme sitä mieltä, että demokraattisella maakuntamallilla, joka on tarpeeksi vahva, voitaisiin edetä ja valinnanvapauden suuntaankin voitaisiin edetä. Mutta se tapa, jolla hallitus toteuttaa molempia, johtaisi kustannustehokkuuden heikkenemiseen ja kustannusten lisääntymiseen hoidon laadussa useimpien asiantuntijoiden arvioiden mukaan. Me olemme siitä näiden asiantuntijoiden kanssa samaa mieltä ja sitä me emme voi hyväksyä, Niinistö jatkaa.

– Jos hallitus vastoin kaikkea asiantuntijatietoa ajaa sellaista mallia, jossa tosiasiassa maakuntahallinto ei saa edellytyksiä varmistaa eheitä palveluketjuja, hyvää hoidonlaatua kaikille ja jos kustannukset karkaavat yksityisiä terveysfirmoja suosivan pakkoyhtiöittämisen takia, niin on selvää, että ne ylilyönnit on pakko jälkikäteen purkaa, eli se on sitten seuraavan hallituksen tehtävä, Niinistö toteaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on ilmoittanut, ettei kokoomus voisi olla hallituksessa, joka repisi nykyhallituksen tekemän sote-uudistuksen.

Menossa ”täysin hallitsematon markkinallistaminen”.

Niinistön mukaan kyseessä on vakava varoitus hallitukselle.

– Jos he haluavat tehdä kestävän sote-uudistuksen, heidän kannattaisi nyt viimeistään kuunnella opposition huolia vakavasti.

Tänään kuultiin isosta fuusiosta terveysbisneksessä, kun Suomen Terveystalo ja Diacor lyövät hynttyyt yhteen.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi tietoa tuoreeltaan Demokraatille. Hänen mukaansa yritysten tarkoitus on varautua siihen, että ne saavat laajan osan markkinoista hallituksen sote-mallissa.

– Tämä on sitä kehitystä, josta olemme (SDP) varoittaneet. Hallituksen mallissa ihmisten verorahat, jotka on tarkoitettu lääkäriin pääsyyn ja hoivaan, näyttävät menevän yritysten voittoihin, Rinne sanoi.

Ville Niinistönkin mukaan nyt varaudutaan selkeästi tilanteeseen, jossa terveysyrityksillä on mahdollisuus kaapata hyvin iso osa markkinoista.

Kyse ei ole sen vastustamisesta sinänsä, ettei terveyspalveluissa voisi olla yksityisiä palveluntuottajia tai etteivätkö yritykset voisi tehdä voittoa omistajilleen.

– Mutta julkisen vallan tehtävä on varmistaa se, että terveydenhuolto on laadukasta ja yhdenvertaista kaikille sekä kustannustehokasta. Kyllä tämä näyttää siltä, että hallitus on viemässä läpi täysin hallitsematonta markkinallistamista, joka ei ole yleinen etu, Niinistö sanoo.

”Aloite kertoo lähinnä jälkijunassa, ellei peräti resiinalla kulkemisesta” – SDP:n Viitanen kirjoitti napakan ”vastineen” Harkimolle

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Pia Viitanen.

SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen on ottanut Iltalehden yleisönosastolla tiistaina julkaistussa kirjoituksessa kantaa kokoomuksen kansanedustaja Harry Harkimon lakialoitteeseen.

Harkimon aloite koskee ammatti- ja työnantajayhdistysten tilinpäätösten julkisuutta. Hän haluaa tilinpäätökset kokonaan julkisiksi, että yhdistysten toiminnan yleishyödyllisyyttä voitaisiin ”arvioida avoimesti”.

Harkimon mukaan aloitteen on allekirjoittanut 106 kansanedustajaa. SDP:n edustajat eivät allekirjoittaneet aloitetta. Harkimo on tehnyt tästä numeron. Iltalehden blogissaan hän nimitti sosialidemokraatteja ”pelokkaiksi jänöjusseiksi”.

SDP:n kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan ja verojaostan jäsen Pia Viitanen nousi verkolle ja iski vastapalloon IL:n yleisönosastolla näin:

– Harkimon aloite kertoo lähinnä jälkijunassa, ellei peräti resiinalla kulkemisesta. Aloite kertoo pahasti puutteellisesta nykylainsäädännön tuntemuksesta, Viitanen kirjoittaa.

”Eiköhän pidetä säännöt samoina kaikille, eikä erilaisena sen mukaan, kenestä sattuu tykkäämään ja kenestä ei.”

Viitanen viittaa vuonna 2015 säädettyyn kirjanpitolain muutokseen, joka velvoittaa kaikkia taloudellisesti merkittäviä yhteisöjä toimittamaan tilinpäätöksensä kaupparekisteriin. Tämä koskee kaikkia yhdistyksiä ja säätiöitä.

– On vaikea nähdä perusteita sille, että avoimuusvelvoite olisi erilainen työmarkinajärjestöille kuin mitä se on vastaavan suuruissa muissa taloudellista valtaa käyttävissä yhdistyksissä tai säätiöissä.

Viitasen mukaan Harkimon silmät yltävät lähinnä palkansaajajärjestöjen tarkkailuun, vaikka ”häntä lähempänä löytyy jo taloudellisesti merkittäviä urheilujärjestöjä ja säätiöitä”.

– Eiköhän pidetä säännöt samoina kaikille, eikä erilaisena sen mukaan, kenestä sattuu tykkäämään ja kenestä ei, Viitanen päättää kirjoituksensa IL:ssä.

Harry ”Hjallis” Harkimo. (Kuva. Lehtikuva)

Aamun tapaaminen: ei uusia avauksia työmarkkinoille

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kommentoi talousneuvoston kokousta medialle pääministerin virka-asunnon ulkopuolella Helsingin Kesärannassa tänä aamuna.

Hallitukselta ei kuultu aamun tapaamisessa uusia avauksia tai suoranaisia moitteita työmarkkinajärjestöille.

Akavan ja STTK:n mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toisti näkemyksensä, jonka mukaan vientivetoista palkkamallia eli niin sanottua Suomen mallia koskevia neuvotteluja olisi tärkeä pystyä jatkamaan.

Työnantajien EK ja palkansaajajärjestöt jatkavat maanantaina keskenään keskusteluja ajankohtaisista työmarkkina-asioista. Esillä ovat muun muassa EK:n viime viikolla irtisanomat järjestösopimukset ja niiden korvaaminen liittotasolla.

Amnesty: Suomi laittaa säilöön lapsia ja perheitä päinvastaisista lupauksista huolimatta

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus ja leiri Helsingin Rautatientorilla.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää yli 20 maata sotarikoksista. Lisäksi 36 maata rikkoi kansainvälistä oikeutta lähettämällä turvaa hakeneita ihmisiä takaisin maihin, joissa heidän oikeuksiaan uhataan, järjestö sanoo vuosiraportissaan.

Monissa maissa ajettiin Amnestyn mukaan läpi turvapaikan hakemista rajoittavia sopimuksia ja sananvapautta kaventavia lakeja. Järjestön mielestä poliittinen tahto kriisien ratkaisemiseksi puuttuu ja niitä pakenevia ihmisiä käytetään syntipukkeina.

Suomea järjestö huomauttaa siitä, että lasten ja perheiden säilöönottoa jatketaan päinvastaisista lupauksista huolimatta. Lisäksi Suomea moititaan naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisten palveluiden riittämättömyydestä.

Järjestön vuosiraportissa käsitellään 159 maan tilannetta.

Sipilä tapaa työmarkkinaosapuolia – Palola ei ole optimistinen Suomen mallista

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola saaapui talousneuvoston kokoukseen Kesärantaan Helsingissä aamulla. Pääministeri Juha Sipilä tapaa  työmarkkinaosapuolia Kesärannassa.

Tänä aamuna Kesärannassa STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoi sisään mennessään, että EK:n ajoitus yllätti palkansaajapuolen, vaikka sopimusten irtisanominen sinänsä oli odotettavissa oleva asia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa tänään työmarkkinaosapuolia Kesärannassa. Tunnelma työmarkkinaosapuolten välillä kiristyi viime viikolla, kun työnantajien EK ilmoitti sanovansa irti yli 20 keskusjärjestösopimusta, jotka koskevat muun muassa luottamusmiehiä, irtisanomisia ja lomautuksia.

– Kun valnistaudutaan nyt seuraavaan neuvottelukierrokseen, niin tällainen turha draaman kaari tähän nyt syntyi.

Palola ei ole optimistinen pääministerin toivoman Suomen mallin suhteen.

– Tietysti aina voi tapahtua jotain yllättävää, mutta kyllä varmaan nyt suunnataan perinteiselle liittokierrokselle.

Viime viikolla palkansaajajärjestöt tyrmistyivät EK:n yksipuolisesta ilmoituksesta ja vaativat, että sopimusten sisältämistä asioista pitää käydä neuvottelut jokaisella alalla jo kevään aikana. EK taas ihmetteli kohua kuvaten irtisanomista vain jatkoksi keskitetyistä palkkaratkaisuista luopumiselle.

Vientivetoisen palkkamallin valmistelu taas ajautui vaikeuksiin Metsäteollisuuden irtauduttua siitä.
Niin sanottu Suomen malli on ollut tärkeä osa hallituksen suunnitelmia kilpailukyvyn ja sitä kautta Suomen talouden vahvistamiseksi. Sipilä muistutti eilen eduskunnassa järjestöjä siitä, että Suomen mallista on sovittu kilpailukykysopimuksen yhteydessä. Hän sanoi odottavansa, että myös järjestöt pitävät sovitusta kiinni.

Susanna Jääskeläinen

 

 

Rinne Ylellä – ”SDP kuulee Berneriä ja päättää sitten välikysymyksestä”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Kansanedustajat käsittelevät tänään  tarkastusvaliokunnan mietintöä, jossa arvioitiin liikennenministeri Anne Bernerin (kesk.) toimintaa valtion omistaman lentokenttäyhtiö Finavian omistajaohjauksessa.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmettelee Ylellä liikenneministerin toimintaa Finavia-jupakan yhteydessä.

– Olen juristi koulutukseltani ja lukenut tuon tarkastusvaliokunnan mietinnön ja Valtiontalouden tarkastusviraston raportin tarkkaan läpi. Kyllä näistä selkeästi tulee sellainen kuva, että ministeri Berner on toiminut tilintarkastusyhtiö Deloitten tapauksessa Finavian hallituksen selän takana omistajaohjausministerinä tavalla, joka ei ole hyvän hallintotavan mukaista, Rinne sanoo Ylelle.

Rinteen mukaan SDP haluaa selvittää, mistä ristiriita ministeriön ja tarkastusvaliokunnan näkemyksistä johtuu.

Rinne haluaa kuulla Bernerin selvityksen ennen kuin puolue päättää mahdollisesta välikysymyksestä.

Eduskunnan tarkastusvaliokunnan mukaan Bernerin omistajaohjaus Finaviassa ei ole ollut vakiintuneiden periaatteiden mukaista.