MENY

SDP vill få ett slut på sexuella trakasserier – ”en fråga om varje människas trygghet”

Kuva: Jani Laukkanen
Tuula Haatainen.

Även riksdagen behöver diskutera frågor som kampanjen #metoo ger upphov till, enligt Socialdemokraterna som startar ett debattinitiativ för en parlamentarisk diskussion om sexuella trakasserier.

 

Initiativets första undertecknare är riksdagsledamot Tuula Haatainen. I SDP:s initiativ sägs att man inte kan tiga om sexuella trakasserier och inte heller låta debatten begränsa sig till sociala medier. Den viktiga frågan behöver en parlamentarisk diskussion.

– Då hela Finland talar om saken kan riksdagen inte tiga. Därför är det dags för en parlamentarisk diskussion om sexuella trakasserier och hur vi kan få dem att upphöra. Efter diskussionen är det dags att dra slutledningar och skrida till handling, säger Haatainen.

 

Hon lyfter fram att diskussionen i Sverige och på andra håll i världen har fått konkreta konsekvenser och att det är viktigt att den inte stannar upp för tidigt i Finland.

– Europaparlamentet har diskuterat sexuella trakasserier och nu är det Finlands riksdags tur. Riksdagsledamöter kan med hjälp av debatten skicka ett viktigt budskap om att det inte finns någon plats för sexuella trakasserier i Finland.

 

Haatainen lyfter upp #metoo-kampanjen som historisk och viktig. Hon anser att det har tigits om problemen för länge.

– Nu är det dags att politiska beslutsfattare lyfter fram saken och börjar arbeta för att vårt samhälle ska bli av med sexuella trakasserier.

– Varje människa har rätt att leva utan trakasserier. Det här är en fråga om varje människas trygghet och därför måste Finland bli av med sexuella trakasserier, säger Tuula Haatainen.

Diskussion

Lipponen om dagens språkpolitik: Det här är ohållbart!

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

– Det är en minoritet som tycks bestämma, kommenterade Paavo Lipponen regeringens språkpolitik i samband med att den nya FSD-historiken diskuterades i Helsingfors på luciadagen.

Lue lisää

Furstenborg: Facket behövs!

Kuva: Foto: Henrik Helenius
Hagnäs torg med dess många fackförbundskontor är en mycket bekant plats för Jan Furstenborg.

Facket behövs nu och i framtiden. Fackföreningsrörelsen måste alltid också vara beredd att förnya sig. Man ska vara beredd att acceptera förnyelse men också själv skapa nytt. Det säger Jan Furstenborg, finlandssvensk facklig veteran och numera aktiv pensionär.

Lue lisää

Diskussion

Viktigt att låta finskspråkiga tala svenska

Kuva: Foto: Caroline Lång
Rebecca Åkers, ordförande för FSUD, ställde frågor kring svenskans historia, nutid och framtid till forskaren Kjell Herberts.

Det råa debattklimatet och domänförlusterna ser ut att hota svenskan i Finland. Finns det en överlevnad för tvåspråkigheten? Det diskuterades på ABL:s och FSUD:s evenemang ”Hotad? – en barkväll om finlandssvenskan”.

Lue lisää

”Vi är så jämställda i Norden, men inte i näringslivets toppskikt”

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Tove Dahlgren.

Anders är det vanligaste namnet för verkställande direktörer och styrelseordföranden för börsbolag i Sverige. Det gäller även i rekryteringens beredning. Anders väljer alltså Anders och frågan är hur man bryter ”Anders kretslopp”. Motsvarande utmaning finns i ännu större grad i Finland.

Lue lisää

Diskussion