MENY

SDP vill få ett slut på sexuella trakasserier – ”en fråga om varje människas trygghet”

Kuva: Jani Laukkanen
Tuula Haatainen.

Även riksdagen behöver diskutera frågor som kampanjen #metoo ger upphov till, enligt Socialdemokraterna som startar ett debattinitiativ för en parlamentarisk diskussion om sexuella trakasserier.

 

Initiativets första undertecknare är riksdagsledamot Tuula Haatainen. I SDP:s initiativ sägs att man inte kan tiga om sexuella trakasserier och inte heller låta debatten begränsa sig till sociala medier. Den viktiga frågan behöver en parlamentarisk diskussion.

– Då hela Finland talar om saken kan riksdagen inte tiga. Därför är det dags för en parlamentarisk diskussion om sexuella trakasserier och hur vi kan få dem att upphöra. Efter diskussionen är det dags att dra slutledningar och skrida till handling, säger Haatainen.

 

Hon lyfter fram att diskussionen i Sverige och på andra håll i världen har fått konkreta konsekvenser och att det är viktigt att den inte stannar upp för tidigt i Finland.

– Europaparlamentet har diskuterat sexuella trakasserier och nu är det Finlands riksdags tur. Riksdagsledamöter kan med hjälp av debatten skicka ett viktigt budskap om att det inte finns någon plats för sexuella trakasserier i Finland.

 

Haatainen lyfter upp #metoo-kampanjen som historisk och viktig. Hon anser att det har tigits om problemen för länge.

– Nu är det dags att politiska beslutsfattare lyfter fram saken och börjar arbeta för att vårt samhälle ska bli av med sexuella trakasserier.

– Varje människa har rätt att leva utan trakasserier. Det här är en fråga om varje människas trygghet och därför måste Finland bli av med sexuella trakasserier, säger Tuula Haatainen.

Diskussion

”Nordiska modellen den bästa strategin för globalisering med mänskligt ansikte”

Kuva: Foto: Johan Kvarnström
Jesper Bengtsson på Kiasma, Helsingfors, 2018.

Förändringar hör tiden till och kan inte stoppas politiskt, men nog mötas och styras, enligt Jesper Bengtsson som sammanfattar den nordiska arbetarrörelsens rapporter om den nordiska modellen.

Lue lisää

Feldt-Ranta: Sverige inför karens för beslutsfattare som går över till näringslivet – även Finland borde vidta åtgärder

Kuva: Johan Kvarnström

– Problemet är synligt för alla och nu lyder frågan: vad tänker man göra åt saken? säger Maarit-Feldt-Ranta om samlingspartisters övergång till vårdbolag och -organisationer.

Lue lisää

Diskussion

Min färd i rörelsen del 8: Grundlagsutskottet

Kuva: Foto: ABL-arkiv
Jacob Söderman.

”Frågan gäller om det finns en tönt här i salen och vi har två inblandade om jag förstått rätt: ledamöterna Juuso Häikiö och Veikko Vennamo.”

Lue lisää

Antti Rinne: Finlands förnyelse kräver gemensamt förtroende

Kuva: Jari Soini

SDP:s ordförande betonade vikten av förtroende för samhällets utveckling under sitt tal vid långa riksmötets öppnande i riksdagen på onsdagen.

 

Riksmötets debatt hölls två dagar efter att det regeringspartiernas ledare med säkerhet slagit fast att det inte blir någon reform av familjeledigheterna. Att man ger upp med över ett år kvar av mandatperioden väckte förstås kritik. Den största delen av oppostionen beklagade att en viktig reform för jämställdheten uteblir. Främst Kristdemokraterna skiljde sig på denna punkt bland oppositionens röster.

 

SDP:s ordförande Antti Rinne tog talade om att det mitt i dessa tider av förändring finns ett behov av mod att genomföra reformer som möjliggör hållbar ekonomisk, social och ekologisk utveckling. Rinne påminde om att förändringen bäst uppnås av en person med tillräcklig kompetens och förmåga att driva den kontinuerligt.

– Därför behöver vi så snabbt som möjligt en avgiftsfri småbarnspedagogik för alla barn. Det skapar en stark grund för alla typer av elever att öka sin kunskap. Dessutom måste familjeledigheten reformeras, sade Rinne.

 

Enligt SDP behövs nu verkligen gratis yrkesskolor och gymnasier för alla så att ingen ung person faller utanför utbildning eller arbetslivet. Därtill behövs mera resurser till  unga vuxnas kompetensprogram och pengar till utvecklingen av vuxenutbildningen, till exempel genom öppna universitet.

– Vi bör hjälpa människor med risk för utslagning och stärka människors förmåga att förnya sina färdigheter. Vi har inte råd med att låta bli att göra dessa investeringar, sade Rinne.

 

 

Diskussion

Min färd i rörelsen del 7: Riksdagen

Kuva: ABL-arkiv
Jacob Söderman i riksdagen.

”Förstår du inte att de vill skyffla undan dig. Du ställs upp i Åboland bara för att samla röster. Ingen chans att du blir vald.”

Lue lisää