Nyheter

SDP vill få ett slut på sexuella trakasserier – ”en fråga om varje människas trygghet”

Jani Laukkanen
Tuula Haatainen.
Jani Laukkanen
Tuula Haatainen.
Jani Laukkanen
Tuula Haatainen.

Även riksdagen behöver diskutera frågor som kampanjen #metoo ger upphov till, enligt Socialdemokraterna som startar ett debattinitiativ för en parlamentarisk diskussion om sexuella trakasserier.

 

Initiativets första undertecknare är riksdagsledamot Tuula Haatainen. I SDP:s initiativ sägs att man inte kan tiga om sexuella trakasserier och inte heller låta debatten begränsa sig till sociala medier. Den viktiga frågan behöver en parlamentarisk diskussion.

– Då hela Finland talar om saken kan riksdagen inte tiga. Därför är det dags för en parlamentarisk diskussion om sexuella trakasserier och hur vi kan få dem att upphöra. Efter diskussionen är det dags att dra slutledningar och skrida till handling, säger Haatainen.

 

Hon lyfter fram att diskussionen i Sverige och på andra håll i världen har fått konkreta konsekvenser och att det är viktigt att den inte stannar upp för tidigt i Finland.

– Europaparlamentet har diskuterat sexuella trakasserier och nu är det Finlands riksdags tur. Riksdagsledamöter kan med hjälp av debatten skicka ett viktigt budskap om att det inte finns någon plats för sexuella trakasserier i Finland.

 

Haatainen lyfter upp #metoo-kampanjen som historisk och viktig. Hon anser att det har tigits om problemen för länge.

– Nu är det dags att politiska beslutsfattare lyfter fram saken och börjar arbeta för att vårt samhälle ska bli av med sexuella trakasserier.

– Varje människa har rätt att leva utan trakasserier. Det här är en fråga om varje människas trygghet och därför måste Finland bli av med sexuella trakasserier, säger Tuula Haatainen.

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa