Huvudnyheter

SDP vill påverka globaliseringen i hållbar riktning

Socialdemokraterna vill bland annat nå en parlamentarisk överenskommelse om att summan för utvecklingssamarbete på sikt höjs till 0,7 procent av BNP.

 

SDP vill lyfta Finlands utvecklingspolitiska profil och förnya Finlands FN-politik.

 

Bland annat det framkom då partiets nya globaliseringsprogram presenterades i Helsingfors på tisdag morgon.

 

Programmets namn är “Vår gemensamma värld”, en titel som berättar mycket om innehållet. Perspektivet är brett, infallsvinkeln internationell och den röda tråden är hållbarhet: ekologisk, social, ekonomisk, demokratisk.

 

Helheten består av två delar: En del med principer och en del med analys.

 

En viktig notering är att globaliseringen inte har varit en garanti för att sprida så kallade “västerländska värderingar”. Det är Kina ett starkt exempel på. Samtidigt börjar dessa värderingar urholkas även i väst, med USA:s president Donald Trump i spetsen.

 

– Trumps framgång handlar mycket om missnöje med globalsieringens följder. Jag följde med primärvalet under fem veckor i flera delstater och var en av de som ett år innan valet förutspådde att han skulle bli vald.

– Globaliseringen har gjort mycket gott, men samtidigt haft ekonomisk ojämlikhet som bieffekt. Vi som socialdemokrater behöver en analys av vad globaliseringen har fört med sig, bra och dåligt, och vad som kan hända till näst, säger riksdagsledamot Jutta Urpilainen om programmets bakgrund.

 

Hon har varit aktiv i frågorna i många år och har nu lett arbetet med programmet som beställdes av partikongressen 2017.

 

– I en allt osäkrare internationell värld vill partiet stödja en vitalisering och stärkning av det multilaterala samarbetet.

 

– FN-förbundet har i ett budgetutlåtande fäst uppmärksamhet vid att Finland inte har synliga internationella initiativ och att Finlands FN-strategi är uppdaterad senast år 2013. Nästa regering är en ny möjlighet, säger Urpilainen.

 

Målsättning: 0,7 procent

Programmet på 25 sidor betonar vikten av delaktighet och demokrati, för stabilitet och hållbar utveckling. Det tangerar även frågor som att motarbeta skatteflykt, som partiet har ett eget program för.

 

– Hållbar utveckling är ett medel bland annat för att skapa säkerhet internationellt. I detta arbete måste Finland visa vägen. Med utvecklingssamarbete kan vi stödja demokrati, utbildning, sysselsättning, skattebaser och hållbar stadspolitik. På det här sättet ingriper vi också i extremrörelsernas och flyttströmmarnas grundorsaker.

 

Urpilainen betonar beroendeförhållandet, att vi inte kan isolera oss i en bubbla utan att Finland måste vara en aktiv, konstruktiv del av världen. Till exempel Afrikas strategiska betydelse och befolkningsexplosion är av enorm vikt, den globalt utbredda urbaniseringen likaså. Ändå var hon inte det minsta förvånad över att så få journalister var på plats på tisdag morgon då de senste svängarna i vårdreformen slukar mängder av medial uppmärksamhet.

 

Tanken med globaliseringsprogrammet är att höja blicken och fundera på den större bilden. SDP vill exempelvis att biståndet till utvecklingsländer, utgifter för utvecklingssamarbete, höjs till FN:s rekommenderade nivå på 0,7 procent av BNP. I fjol var andelen 0,41 procent (nionde mest av EU-länderna).

 

– Det är inte möjligt inom ett år, och antagligen inte under nästa valperiod, men nog stegvis. Vi behöver en vägkarta, säger Urpilainen.

 

För att detta ska vara möjligt vill SDP att frågan förankras parlamentariskt hos alla partier. Nuvarande regering har gått i en annan riktning, vilket försvårar möjligheten att nå målet snabbt.

 

– För att nå dit kunde man ha en ny så kallad Holkeri-arbetsgrupp.

 

SDP:s program strävar också efter en situation där FN och andra organ med flera länder representerade ska ha mycket att säga till om, i kontrast till världen som stormakternas spelbräde.

 

Partisekreterare Antton Rönnholm berättar att han nyligen i Berlin träffade SPD:s nya ordförande Andrea Nahles som betonade vikten av EU som gemensam röst framom Tyskland som ensam ledare i Europa.

Globaliseringsprogrammet hittas via denna länk (på finska).

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE