Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

SDP:n al-Taee eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtajaksi – ”Hankintaketjujen ihmisoikeusvastuullisuus ulotettava yritysvastuulakiin”

Foto: Jukka-Pekka Flander

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee on aloittanut eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtajana. Vihreiden kansanedustaja Satu Hassi siirsi ”puheenjohtajakapulan” al-Taeelle eduskunnassa vietetyn Reilun kahvitauon aikana. Tapahtuman järjesti eduskunnan Globaaliryhmän kanssa Reilu kauppa ry.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

”On hienoa, että saan vastaanottaa Globaaliryhmän puheenjohtajuuden. Arvostamani edustaja Hassi on hoitanut pestinsä erittäin hyvin ja tästä on hyvä jatkaa. Globaaliryhmän yksi päätavoitteista on laajentaa eduskunnassa käytävää kansainvälispoliittista keskustelua ja tätä haluan myös omalta osaltani edistää ja korostaa. Lisäksi olen iloinen, että Globaaliryhmä kutsui Reilu kauppa ry:n keskustelemaan yhteisistä tärkeistä asioista”, al-Taee sanoi.

Valtakunnallisen Reilun kaupan viikon tarkoituksena on kiinnittää erityistä huomiota kulutuksemme ilmastovaikutuksiin ja suosia tuotteita, jotka ovat reiluja sekä ihmisille että ympäristölle. Kahvitauolla keskustelunaiheina olivat mm. ilmastokriisi ja yritysvastuulain kehitysvaikutukset. Ilmastokriisin vaikutukset maanviljelijöihin ovat globaalisti järisyttävät (mm. kuivuus) ja vaikuttavat mittavasti ihmisten ruokahuoltoon. Suomen hallitusohjelmaan kirjatun yritysvastuulain puolestaan tulee olla sellainen, että se edistää ihmisoikeuksien, kuten elämiseen riittävien ansioiden, toteutumista yritysten hankintaketjuissa.

”Koko tuotantoketjua koskeva reiluus ympäristöä ja ihmisiä kohtaan on äärimmäisen tärkeää. Tarvitsemme yritysvastuulain, joka edistää globaalin vastuumme kantamista.”

”Olen eduskunnan isossa salissa juuri ottanut kantaa sähköautoilun kustannuksiin ihmisoikeuksien ja luonnon näkökulmasta. Miten voimme kehottaa ihmisiä hankkimaan sähköautoja, jos luontomme on porattu täyteen reikiä akkumineraalien tarpeessa ja vieläpä jos mineraaleja kerätään lapsityövoimalla Afrikassa ja Aasiassa. Kyllä yritysvastuulakiin pitää ulottaa hankintaketjujen ihmisoikeusvastuullisuus hyvin vahvasti. Ilmastokriisi on ratkaistavissa kaikkien näkökulmasta oikeudenmukaisesti ja talouden kannalta kestävästi, jos vain haluamme. Se vaatii sekä poliittista tahtoa että globaalia yhteistyötä”, al-Taee sanoi torstaina eduskunnassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE