Politiikka

SDP:n asiantuntija analysoi vihreiden turvapaikkalinjaukset: Paljon hyvää mutta myös populismia

Vihreät
Vihreät

SDP:n eduskuntaryhmän lainopillisena asiantuntija sekä laki- ja kansainvälisten asioiden yksikön päällikkö Valtteri Aaltonen ruotii blogikirjoituksessaan vihreiden uudet turvapaikkapoliittiset linjaukset.

Aaltonen löytää niistä paljon hyvää, mutta myös sellaista, joka menee hänen mukaansa populismin puolelle.

– Vihreiden linjapaperissa vaaditaan turvapaikkahakemusten perusteellisesta ja läpinäkyvää käsittelyä. Tähän vaatimukseen on helppo yhtyä. Sipilän hallitus on tehnyt tehokkuuden nimissä turvapaikkaprosessiin muutoksia, joilla ei juuri ole todellista vaikutusta turvapaikkaprosessin kestoon, mutta jotka aiheuttavat epäselvyyksiä prosessin eri vaiheissa ja voivat vaarantaa hakijoiden oikeusturvaa, Aaltonen kirjoittaa.

Vihreiden linjauksissa vaaditaan, että lapsia ei saa pakkopalauttaa turvattomiin maihin.

– Käytännössä tämä tarkoittaisi automaattista oleskeluluvan myöntämistä kaikille tarkoitetuista ”turvattomista maista” tuleville lapsiperheille. Vaikka sitä ei erikseen mainita, ”turvattomilla mailla” viitataan varmaankin ennen kaikkea Afganistaniin.

– Tässä minusta mennään populismin puolelle. Ensinnäkin kansainvälinen humanitäärinen oikeus koskee niin lapsia kuin aikuisiakin. Suomen perustuslain ja kv-sopimusten nojalla on selvää, että sen enempää lapsia kuin aikuisia ei saa palauttaa vaarallisiin olosuhteisiin.

– Ja vaikka Afganistan ei varmasti ole parhaita maita elää ja vaikka monella sieltä tulevalla on perusteet turvapaikkaan, se ei koko maan tasolla ole satunnaiselle asukkaalleen sillä tavalla vaarallinen, mitä esim. kansainvälistä suojelua koskevat sopimukset tarkoittavat. Tavalliselle siviilille liikenne on Afganistanissakin suurempi uhkatekijä kuin konfliktiväkivalta.

– Siksi Afganistaninkin osalta turvapaikkahakemusten käsittelyn tulee jatkossakin perustua hakijan yksilöllisiin olosuhteisiin ja siksi edelleen myös kielteisen päätöksen saaneita hakijoita tullaan sinne palauttamaan. Enkä oikeasti odota tämän muuttuvan, vaikka vihreistä tulisi pääministeripuolue, Aaltonen kirjoitta.

Hän ottaa kirjoituksessaan kantaa myös niin kutsuttuun humanitääriseen viisumiin, tilapäiseen oleskelulupaan ja kertoo omat ajatuksensa kestävästä turvapaikkapolitiikasta.

Aaltosen mukaan muiltakaan puolueilta ole tullut kovin kauas katsovia esityksiä turvapaikkajärjestelmän kehittämiseksi.

– Ylipäänsä asian ympärillä on jääty suuntaan ja toiseen politikoimaan lähinnä yksityiskohtien ja irtopisteiden perässä ilman pyrkimystä pohtia isoa kuvaa. Turvapaikapolitiikkaa ylipäänsä vaivaa se, että sitä tehdään lähinnä puolen vuoden – vuoden aikajänteellä.

– Kuitenkin muun muassa ilmastonmuutoksen myötä pakolaisuuden paine todennäköisemmin kasvaa kuin helpottaa ja turvapaikkapolitiikka pitäisi suunnitella niin, että se olisi niin humanitäärisesti kuin yhteiskunnallisesti kestävää kymmenienkin vuosien aikajänteellä. Sitä ei nykyinen järjestelmä ole, eikä siitä sellaista millään pienillä viilauksilla saa, Aaltonen päättää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat