Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n Elorannalta kysymys — “Huolta herättää tyrmistyttävä tieto”

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen aivoverenkiertohäiriöihin sairastuneiden lakisääteisestä oikeudesta kuntoutukseen sekä neuropsykologien ja puheterapeuttien riittävästä määrästä.

Aivoverenkiertohäiriöt (AVH) ovat kolmanneksi kallein kansansairautemme, ja ne aiheuttavat suorina ja epäsuorina kuluina 1,1 miljardia euroa vuosittain eli lähes 7 prosenttia terveydenhuollon vuosittaisista kuluista.
Aivoverenkiertohäiriöön sairastuu Suomessa 25 000 henkilöä vuosittain. Näistä noin 4 000 on ohimeneviä aivoverenkiertohäiriöitä (TIA). Lopuista 80 prosenttia on aivoinfarkteja ja 20 prosenttia aivoverenvuotoja.

Jokainen uusi AVH-potilas maksaa yhteiskunnalle noin 85 000 euroa. Akuuttihoidon osuus tästä on vajaat 10 prosenttia. Tutkimusten mukaan noin 45 prosenttia AVH-potilaista tarvitsisi välitöntä, monipuolista, moniammatillista, laadukasta ja intensiivistä kuntoutusta eli 9000 – 10 000 aivoverenkiertohäiriöön sairastunutta vuosittain.

— Aivoverenkiertohäiriöiden akuuttihoito on Suomessa maailman huippuluokkaa. Huolta herättää kuitenkin tyrmistyttävä tieto siitä, että vaikka lähes puolet AVH:n sairastaneista tarvitsee moniammatillista kuntoutusta, vain keskimäärin 15% sitä saa. Joidenkin sairaanhoitopiirien alueella päästään 25%:iin, mutta esimerkiksi meillä Varsinais-Suomessa vain 10% pääsee kuntoutukseen. Tämä on ikävä asia paitsi inhimillisesti myös kansantalouden kannalta, Eloranta kertoo.

Kaikista sairastuneista vain neljännes kuntoutuu lähes täysin. Nopeasti alkava ja riittävän pitkä kuntoutus olisi kuitenkin tutkimusten mukaan erittäin kustannusvaikuttavaa. Akuuttihoidon ja siihen yhdistetyn kuntoutuksen hinta on noin 20 000 euroa, kun taas laitoshoidon kustannus on 50 000 euroa vuodessa. Oikein ajoitettu ja oikeanlainen kuntoutus vähentäisi hoitopäiviä ja pysyvään laitoshoitoon joutuvien määrää noin 30%:lla.

— Näin päästäisiin alhaisemmin kustannuksin parempiin kuntoutumistuloksiin ja samalla sairastuneiden parempaan elämän laatuun, Eloranta korostaa.

Kuntoutuksessa nimenomaan moniammatillisuus on tärkeää eli sairastunut saattaa tarvita fysioterapian ja toimintaterapian ohessa myös puheterapiaa ja neuropsykologista kuntoutusta tai näiden yhdistelmiä.

— Moniammatillisuus ei läheskään aina toteudu, sillä etenkin puheterapeuteista ja neuropsykologeista on suuri puute Suomessa. Heitä pitää siis kouluttaa lisää, Eloranta korostaa.

Sote-uudistusta tehtäessä on tärkeää keskittää AVH-kuntoutus erikoissairaanhoidon yhteyteen riittävän suuriin AVH-yksiköihin, joissa keskitytään pelkästään AVH-sairauksien hoitoon ja kuntoutukseen.

— Jokaisella AVH-sairastuneella tulee olla oikeus hyvän akuuttihoidon lisäksi välittömästi aloitettuun moniammatilliseen, laadukkaaseen ja intensiiviseen kuntoutukseen kuntoutussuunnitelmineen riippumatta siitä missä asuu tai minkä ikäinen on, Eloranta painottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE