Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

SDP:n Eloranta: Marja- ja hedelmämehut pois virvoitusjuomaveron piiristä

Lehtikuva

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta haluaa rajata marja- ja hedelmämehut virvoitusjuomaveron ulkopuolelle.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Valtiovarainvaliokunta on tänään hyväksynyt verojaoston valmisteleman mietinnön, jossa asiasta on tehty ponsiesitys. Tämä tarkoittaa, hallituksen tulee tuoda ensi kevään aikana selvitys siitä, voidaanko marja- ja hedelmämehut vapauttaa virvoitusjuomaveron piiristä. Rinteen hallituksen ohjelmassa on myös maininta tästä eli sen selvittämisestä, voisiko marja- ja hedelmämehut rajata verotuksen ulkopuolelle.

Eloranta selvittäää tiedotteessaan, että virvoitusjuomaveron alkuperäinen tarkoitus on ollut vähentää hiilihappoa sisältävien virvoitusjuomien käyttöä niiden painonhallintaan liittyvien negatiivisten vaikutusten ja runsaan sokeripitoisuuden vuoksi. Ainoana EU-maana kohdistetaan kuitenkin Suomessa tätä valmisteveroa myös kasviperäisiin raaka-aineisiin pohjautuviin mehuihin ja keittoihin. Tämä ei ole järkevää, Eloranta huomauttaa.

Virallisissa ravitsemussuosituksissa vuodelta 2014 kasvikset, marjat ja hedelmät muodostavat ravitsemuksen perustan. Kasvis-, hedelmä- tai marjaraaka-aineiden käyttö juomissa tuleekin Elorannan mukaan nähdä osana terveellisen ravitsemuksen edistämispyrkimyksiä. Tuoreista ja raaka-aineista puristettujen mehujen ja smoothieiden kysyntä on lisääntynyt. Verohallinto linjasi loppuvuodesta 2018, että myymälöissä valmistetuista mehuista ja smoothieista on maksettava virvoitusjuomaveroa.

”Elintarvikkeita jalostava teollisuus on tärkeä suomalainen teollisuudenala, joka jalostaa kotimaisia alkutuotannon raaka-aineita, tarjoaa työtä suomalaisille ja valmistaa kotimaisia turvallisia elintarvikkeita kuluttajille. Jos kotimainen jalostava teollisuus kuihtuu, täyttyvät hyllyt kokonaan tuontituotteilla. Sitä emme halua. Ei ole myöskään terveyden kannalta hyvä, että terveelliset hedelmä- ja marjatuotteet ovat tämän ”lisäveron” piirissä.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE