Politiikka

SDP:n eurovaaliehdokkaat ensimmäisissä puheissaan: ”En halua, että jäämme ulos avoimesta Euroopasta”

Johan Kvarnström
SDP:n ensimmäiset eurovaaliehdokkaat ovat (vasemmmalta) Kaisa Penny, Mikkel Näkkäläjärvi, Miapetra Kumpula-Natri ja Tuulia Pitkänen.
Johan Kvarnström
SDP:n ensimmäiset eurovaaliehdokkaat ovat (vasemmmalta) Kaisa Penny, Mikkel Näkkäläjärvi, Miapetra Kumpula-Natri ja Tuulia Pitkänen.
Johan Kvarnström
SDP:n ensimmäiset eurovaaliehdokkaat ovat (vasemmmalta) Kaisa Penny, Mikkel Näkkäläjärvi, Miapetra Kumpula-Natri ja Tuulia Pitkänen.

SDP:n ensimmäiset EU-vaaliehdokkaat esiteltiin perjantaina aamupäivästä. Pitämissään puheissaan ehdokkaat Miapetra Kumpula-Natri, Mikkel Näkkäläjärvi, Kaisa Penny ja Tuulia Pitkänen nostivat naisten oikeudet, digitaalisaation merkityksen ja ilmastonmuutoksen torjumisen keskeisiksi asioiksi Euroopan unionissa.

Toiseen kauteen pyrkivä europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri painotti EU:n olevan konkreettisin ja pisimmälle viety esimerkki kansainvälisestä yhteistyöstä. Vaaliteemoikseen hän nosti digitalisaation, työn ja työntekijät sekä ilmasto- että energiakysymykset. Koska Suomi on pieni maa, sen tulee valita tarkasti aiheet, joihin se haluaa vaikuttaa, Kumpula-Natri perusteli.

– Elämme Euroopassa murrosaikaa, silloin tarvitaan tekijöitä ja rohkeutta, Kumpula-Natri totesi puheessaan.

EU:n sisältä kumpuavaa EU-vastaisuutta europarlamentaarikko ei katsonut hyvällä.

– Olen itse ensimmäistä Erasmus-sukupolvea ja meitä on nyt Euroopassa päättävillä paikoilla. En halua, että jäämme ulos avoimesta Euroopasta, innosta ja mahdollisuuksista tehdä yhdessä.

Demarinuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven mielestä Euroopan on tiivistettävä yhteistyötään. Varsinkin ilmastonmuutos ja sen seuraukset suomalaisille ja pohjoisessa asuville ihmisille herättivät Näkkäläjärven huolen.

– Jos ilmasto lämpenee globaalisti kaksi astetta, se lämpenee arktisella alueella aina neljä astetta. Siitä kärsivät kaikki, pohjoisen talvet lyhenevät ja luonnonmonimuotoisuus vähenee. Ilmastonmuuton uhkaa pohjoisen ihmisen elinkeinoja, saamelaista elämäntapaa ja kehittyvää matkailualaa.

Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Penny katsoo, etteivät yksittäiset kansallisvaltiot pysty yksinään ratkaisemaan talouskriisejä tai työnmurrosta, vaan siihen tarvitaan rajat ylittävää työtä.

– Sosialidemokraattien menestys EU:ssa on sen takia tärkeää, että saamme nykyiselle oikeistolaiselle talousdiskurssille vaihtoehdon, Penny toteaa puheessaan.

Nuorin ehdokkaista on helsinkiläinen Tuulia Pitkänen, joka työskentelee Euroopan demarinuorten kattojärjestön pääsihteerinä. Hän huomioi, että yleinen keskusteluilmapiiri Euroopassa on kiristynyt viime vuosien aikana.

– Puolan raja on tästä pisteestä lähempänä kuin Rovaniemi, ja siellä ollaan tehty todella radikaaleja ja ihmisoikeuksia rajaavia esityksiä naisten asemasta. On esitetty esimerkiksi aborttioikeuden täyttä kieltämistä.

Pitkänen kertoo olevansa sukupolvea, joka ei muista aikaa ennen EU-jäsenyyttä.  Helppoa matkustamista ilman rajatarkastuksia ja opiskelua ulkomailla pidetään itsestäänselvyytenä. Hän lähtee luottavaisin mielin tekemään kampanjaansa.

– Joskus on tullut vastaan ennakkoluuloja, ettei nuori nainen voi olla osaava ja pätevä. Uskon kuitenkin, että SDP:ssä on mahdollisuus olla täysipainoinen ja pätevä ehdokas – oli sitten minkä ikäinen tai näköinen hyvänsä, Pitkänen kiteyttää.

SDP paljastaa lisää eurovaaliehdokkaitaan myöhempänä ajankohtana. Puolueella on tällä hetkellä kaksi europarlamentaarikkoa, joista Liisa Jaakonsaari on ilmoittanut, ettei aio asettua ensi keväänä ehdolle.

Otsikko korjattu 14.9. klo 15:02 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 43 Demokraatti
UUSI DEMOKRAATTI - Poliittinen aikakauslehti
SÄIDEN ARMOILLA - Politiikan tuulet nostavat SDP:tä
MACRON JUPITER - Ranskan Kennedy
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat