Politiikka

SDP:n Haatainen: Ministeriön selvitettävä kuntien kaavailemat sote-ulkoistukset

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

SDP:n kansanedustaja, presidenttiehdokas Tuula Haatainen vaatii sosiaali- ja terveysministeriötä selvittämään kunnissa kaavailtujen ja jo toteutuneiden terveydenhuollon ulkoistusten kokonaistilanteen.

Taustalla on kuuden Meri-Lapin kunnan ja terveyskonserni Mehiläisen tekeillä oleva sopimus, jossa kuntien ja Mehiläisen yhdessä muodostama yhtiö saisi haltuunsa kokonaisen keskussairaalan ja myös sen erikoissairaanhoidon.

– Vähintä mitä voidaan tehdä on selvittää mikä tämä kokonaisuus on, että ollaan kartalla siitä mitä on tapahtumassa. Nyt tehtävät isot ulkoistukset vaikeuttavat huomattavasti myöhemmin tehtävää sote-ratkaisua, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Haatainen sanoo.

Hänen mukaansa ministeriön pitäisi myös avata omat aihetta koskevat selvityksensä.

– Ne pitäisi tuoda julkiseen keskusteluun.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen laajoja ja pitkäaikaisia ulkoistuksia sekä suuria investointeja rajoitettiin runsas vuosi sitten voimaan tulleella väliaikaisella lailla.

Väliaikaisen lain aikana laajoihin ja pitkäkestoisiin sopimuksiin on sisällytettävä irtisanomisehto. Ehdon mukaan tulevalla palvelujen järjestäjällä eli maakunnalla on oikeus irtisanoa sopimus laissa säädettyjen edellytysten täyttyessä.

Laki ei kuitenkaa rajoita kuntien ja kuntayhtymien mahdollisuutta tehdä sopimuksia niin kauan kuin ne vastaavat palvelujen järjestämisestä.

Hallitus on päättänyt jatkaa rajoituslain voimassaoloa vuoden 2019 loppuun saakka. Samalla hallitus esittää ulkoistussopimuksia ja investointeja koskevien säännösten tiukentamista. Myös kuntien yhteistoiminta-alueita koskevaa puitelakia jatketaan vuodella.

Haatainen pitää lain voimassaolon jatkamista ja siihen tehtäviä täsmennyksiä hyvänä asiana.

– Nyt on syytä myös käydä ulkoistuksia harkitsevien alueiden kanssa keskustelu, jotta alueilla tiedetään, miten päätökset vaikuttavat tuleviin soteratkaisuihin ja kustannuksiin, Haatainen sanoo.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) toivoo, että sote-uudistukseen liittyvän rajoittamislain muutokset tulisivat voimaan ensi vuoden alusta. Saarikon mukaan asia käsitellään valtioneuvoston istunnoissa vielä tämän kuun aikana. Lisäksi hän on esittänyt toiveen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle, että lakimuutos käsiteltäisiin ennen joulua.

Jos Meri-Lappiin rakenteilla oleva 15-vuotinen terveyspalveluiden ulkoistus purettaisiin, ulkoistussopimuksessa on tiettävästi sovittu 100 miljoonan euron irtisanomiskorvauksista Mehiläiselle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat