Politiikka

SDP:n Haatainen presidenttipaneelista: ”Meidän pitää päästä siihen, miten kriisien syntyminen voidaan estää”

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

SDP:n presidenttiehdokas, kansanedustaja Tuula Haatainen piti Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn järjestämää presidentinvaalien avauskeskustelua tunnelmaltaan hyvänä.

– Tämä oli arvokas, arvostava ja myös tunnusteleva keskustelu, joka keskittyi hyvin vahvasti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Tässä oli nyt sellainen tunnelma, että nyt kaikki on samalla foorumilla keskustelemassa. Kyllähän se luo siihen erilaista jännitettä, Haatainen sanoi Finlandia-talolla järjestetystä paneelista.

Paikalla oli ensi kertaa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Ehdokkaista poissa oli vain vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen.

Haatainen nosti keskustelussa esiin muun muassa kansalaisyhteiskunnan yhteenkuuluvuuteen liittyvän laajan turvallisuuden käsitteen ja naisten roolin kriisien ratkaisemisessa.

– Eriarvoisuus on minusta suurin turvallisuusuhka. Myös naiset ovat kestävän rauhanprosessin luomisessa suurin käyttämätön voimavara. Pidän tärkeänä, että naiset otetaan mukaan täysivaltaisesti keskustelemaan ja toimimaan.

Haluan kääntää tätä keskustelua niin päin, että emme puhu koko ajan vain siitä miten voimme puolustautua aseellisesti.

Hän arveli, että järjestäjä EVA ja paikalla ollut kutsuvierasyleisö toivoivat nimenomaan keskustelua turvallisuuspolitiikan ydinteemoista.

– Itse toivoisin, että vaaleissa keskusteltaisiin myös laajemmin asioista, jotka liittyvät ilmastonmuutokseen, tasa-arvokysymyksiin ja kestävään kehitykseen. Haluan kääntää tätä keskustelua niin päin, että emme puhu koko ajan vain siitä miten voimme puolustautua aseellisesti. Meidän pitää päästä siihen, miten kriisien syntyminen voidaan estää ja luoda rauhanomaista kehitystä.

Eräs vaalikeskustelun yllätyksistä oli Niinistön kahteen kertaan toistama toteamus, jonka mukaan liittoumia syntyy kriisitilanteissa itsestään. Haataisen mukaan Suomella tulisi olla hädän hetkellä kansainvälisesti toimivat yhteistyösuhteet.

– Nyt teemme Ruotsin kanssa yhteistyötä ja toivon, että Suomi vaikuttaa aktiivisesti siihen, että EU olisi vahvempi ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Jos olisi sotatila, niin totta kai päätöksiä tehtäisiin sen mukaisesti. Se ei enää ole sitä prosessia, jossa kysytään ollaanko liittoutumassa vai ei.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat