SDP:n Jaakonsaari pettyi pahasti – ”Tilanne on kestämätön”

Kari Hulkko
Kari Hulkko

SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari on pettynyt EU-maiden asevientipolitiikkaan. EU-maat ovat vieneet aseita esimerkiksi Syyriaan sekä Saudi-Arabiaan, joka on osapuoli Jemenin sodassa.

Jaakonsaari jätti Euroopan neuvostolle kirjallisen kysymyksen liittyen Euroopan unionin jäsenmaiden asekauppaan kriisialueille.

– Tilanne on kestämätön. Ihmisoikeustilanne kriisialueilla on jo nyt äärimmäisen huono. Asevienti tukee terrorismia ja alueellisia konflikteja. EU:n jäsenmaiden tulee toimia asiassa yhtenäisesti ja pitkäjänteisesti rauhan saavuttamiseksi.

Neuvoston mukaan sotateknologian vientiä koskevasta yhteisestä kannasta pidetään kiinni, mutta jäsenmaat saavat itse arvioida asevientinsä aina tapauskohtaisesti. Jaakonsaaren mukaan käytännössä jäsenmaat vievät aseita kriisialueille jatkuvasti, ja se vaikuttaa vakavasti EU:n humanitäärisen avun ja unionin ulkopolitiikan vaikuttavuuteen.

– Kriisien ratkaisu on lähtökohtaisesi poliittinen, mutta jäsenmaiden teot eivät paranna tilannetta. Sanat ja teot eivät kohtaa. Miten kriisialueilla on mahdollista saavuttaa rauha kun alueille viedään aseita jatkuvalla syötöllä, kysyy Jaakonsaari.

Jaakonsaari piti asiaa esillä myös viime syyskuussa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat