Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n kansanedustaja haluaa sisäministerin pysyvästi tp-utvaan – Sisäministeri Mykkänen: Jäljillä ollaan

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

SDP:n kansanedustaja, puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari on nostanut jälleen esiin jo vuonna 2015 tekemänsä esityksen hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan täydentämisestä sisäministerillä.

– Tiedustelulakipaketin käsittelyn yhteydessä olisi syytä nostaa uudelleen keskusteluun esitys sisäministerin ottamisesta pysyväksi hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäseneksi. Supon uusien valtuuksien mukainen toiminta ja kansainvälinen rikollisuus, terrorismi sekä maahanmuutto vaativat laajaa, ministeriörajojen yli ulottuvaa näkökulmaa. Tätä näkökulmaa yhteisen tilannekuvan saavuttamiseksi voitaisiin edistää sisäministerillä vahvistetun tp-utvan kautta, kun hallinnon eri sektorien välinen tiedonvaihto tehostuisi, Kari perustelee.

Tp-utva on tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteistapaaminen.

Nykyinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertaa, miten jo parisen vuotta sitten siirryttiin käytäntöön, jossa sisäministeri on käytännössä ollut jatkuvasti asiantuntijana läsnä olevana kokouksissa paikalla, vaikka muodollisesti ottaen hän ei kuulu utvan varsinaisten jäsenten kokoonpanoon.

– Minä luulen, että tämä on toiminut hyvin tässä ajassa nyt, kun maahanmuuton takia sisäasiainministeriön hallinnonala on ollut aiempaa keskeisemmin myös ulko- ja turvallisuuspoliittinen kysymys.

Mykkänen ei lähde suoraan ottamaan kantaa siihen, pitäisikö sisäministeri virallistaa tp-utvan pysyväksi jäseneksi.

– Mutta sanotaan, että viimeiset muutamat vuodet ovat kyllä osoittaneet, että tässä tilanteessa meillä on tarvetta koordinaatiolle myös sisäministerin suunnassa sille, mitä utvassa tehdään, hän kuitenkin jatkaa.

Lisää aiheesta

Mykkänen: Suojelupoliisin roolin muutos korostaa sisäministerin yhteyttä utvaan.

Mykkänen toteaa myös, että tiedustelulainsäädäntö muuttaa Suojelupoliisin roolia entistä enemmän tiedustelupalvelun suuntaan.

– Voi nähdä, että Suojelupoliisin keräämien tietojen pohjalta tulee useammin ulko- ja turvallisuuspoliittisia yhteyksiä. Kyllä se tietysti entisestään korostaa sitä merkitystä, että sisäministeri on tiiviissä yhteistyössä utva-päätöksenteon kanssa. Silloin tietysti yksi tapa on se, että virallistetaan (jäsenyys) varsinaisen jäsenen rooliksi.

– En halua tässä lukita kantaani, kun en ole perehtynyt siihen alkuperäiseen perustaan, jolla utvan jäsenet on rakennettu. En usko, että tämä nyt on mikään mullistava kysymys suuntaan tai toiseen, se täytyy sitten katsoa. Kuten sanoin niin tässä on sinänsä ollaan siltä osin jäljillä, että viimeiset kaksi vuotta on jo koettu tarkoituksenmukaiseksi, että sisäministeri säännöllisesti osallistuu kokouksiin.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan puheenjohtaja on pääministeri. Muut jäsenet ovat ulkoministeri, puolustusministeri ja enintään neljä muuta valtioneuvoston määräämää ministeriä. Jos ulkoministeriön toimialaan kuuluvia asioita käsittelemään on määrätty ministeri, hänkin on valiokunnan jäsen.

Sisäministeri osallistuu asian käsittelyyn valiokunnassa silloin, kun käsitellään hänen toimialaansa liittyviä kysymyksiä. Asian käsittelyyn valiokunnassa osallistuu myös muu ministeri silloin, kun käsitellään hänen toimialaansa kuuluvia kysymyksiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE