Politiikka

SDP:n kansanedustajalta kirjallinen kysymys: ”Onko hallitus tietoinen ääriliikkeitä ja salaliittoteorioita tukevasta aineistosta?”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Helsingin Sanomat on uutisoinut, että äärioikeistolaista Breitbart-sivustoa on käytetty useaan kertaan ylioppilaskokeiden englannin kokeen lähteenä.

Asiasta on jätetty eduskunnassa kirjallinen kysymys.

Siinä SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen huomauttaa, että lukiolain mukaan lukiokoulutuksen tavoitteena on tukea opiskelijoiden kasvamista hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi. Saman laissa todetaan lukiokoulutuksen tavoitteiden toteutumista arvioitavan ylioppilastutkinnossa.

– Tavoitteiden toteutumisen kannalta on paheksuttavaa, että ylioppilastutkinnon englannin kokeessa on käytetty aineistona Breitbart News -nettijulkaisua.

– Kyseinen julkaisu liikkuu ääriajattelun ja salaliittoteorioiden maailmassa. Rasismin ja seksuaalivähemmistöjen pilkan ohella sivusto panostaa erityisesti naisvihaan kyseenalaisten työelämän tasa-arvon ja naisten oikeuden ehkäisyyn. Ajankohtaiseen nettikiusaamiseen sivusto ottaa myös kantaa esittämällä ratkaisuksi ”naiset pois netistä”, Tuppurainen kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että tekstin ymmärtämisen koetta ei voi käsitellä pelkästään sanojen ja lauseiden ymmärtämisen kautta.

– Lukijan on ymmärrettävä kokonaisuus. Käyttämällä ääriliikkeiden materiaalia ylioppilastutkintolautakunta normalisoi myös sen sisällön.

– Onko hallitus tietoinen ylioppilastutkintoon sisältyvästä ääriliikkeitä ja salaliittoteorioita tukevasta aineistosta ja mitä hallitus aikoo tehdä tällaisen aineiston korvaamiseksi aineistolla, joka tukee opiskelijoiden kasvamista hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi lukiolain tavoitteiden mukaisesti? kirjallisessa kysymyksessä esitetään ministerin vastattavaksi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat