SDP:n kansanedustajat hämmentyneitä – Mihin ministeri oikein vastasi?

Kuva: Kari Hulkko

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että homekorjauksiin voidaan jatkossakin myöntää avustuksia.

– Häneltä kuitenkin kysyttiin korjausavustuksiin sisältyvästä terveyshaitta-avustuksesta. Hallituksen esityksessä laiksi asuinrakennusten ja asuntojen korjausavustuksista, joka on eduskunnan ympäristövaliokunnan käsittelyssä, sanotaan, että niin kutsuttu terveyshaitta-avustus poistetaan lakiuudistuksen yhteydessä.

– Esitystä on kritisoitu siitä, home-kodeissa asuville ihmisille terveyshaitta-avustus on ollut ainoa keino saada apua tukalassa tilanteessa. Nyt Tiilikainen kuitenkin sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että avustusta home-korjauksiin voidaan kuitenkin edelleenkin myöntää. Tämä on eri asia kuin terveyshaitta-avustus, sanoi kysymyksen esittänyt kansanedustaja Riitta Myller.

– Korjausavustuksiin sisältyvää terveyshaitta-avustuksen lopettamista on kritisoinut muun muassa sosiaali-ja terveysministeriö.  On erikoista, että asiasta on näin erilaiset käsitykset.

SDP:n tiedotteen mukaan asiassa on saattanut tapahtua väärinkäsitys.

– Tai kenties hallituksella on aikeissa perua home-loukuissa asuvia ihmisiä pelottanut päätös, mikä olisi hyvä uutinen. Tulemme palaamaan asiaan seuraavassa valiokunnan kokouksessa kun lakia korjausavustuksista käsitellään, toteaa ympäristövaliokunnan sd-jäsen, kansanedustaja Katja Taimela.

Keskustelua aiheesta

Jussi Halla-aho avautuu kohuloikkauksesta: ”Harva normaali ihminen kehtaa valehdella päin naamaa”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoittaa Facebook-sivuillaan päivän loikkausuutisesta. Aiemmin tänään uutisoitiin, että perussuomalaisten Uudenmaan piirin puheenjohtaja Pekka Sinisalo eroaa perussuomalaisista ja liittyy Sininen tulevaisuus -puolueeseen.

”Kuten olen ennenkin sanonut, jokaisella on oikeus valita poliittinen viiteryhmänsä. Kieroilua ja epärehellisyyttä on kuitenkin vaikea ymmärtää. Sinisalo on kesän ja syksyn ajan vakuutellut kyllästymiseen asti uskollisuuttaan minulle ja puoluesihteerille, uusimaalaisille perussuomalaisille sekä kirkkonummelaisille valtuustotovereilleen. Mitään arvopohjaongelmia ei ole noussut esiin.”

Halla-aho julkaisee päivityksessään myös kuvakaappauksia viesteistä, joita hän kertoo vaihtaneensa Sinisalon kanssa.

”Lähestyin Sinisaloa siinä idealistisessa hengessä, että harva normaali ihminen kehtaa valehdella päin naamaa. Jäämme nyt sitten mielenkiinnolla katselemaan, millaisen roolin hän uudessa viiteryhmässään löytää.”

Halla-ahon mukaan Uusimaa on tärkeä vaalipiiri kaikille, mutta Sinisille se on elämän ja kuoleman kysymys.

”Matalan äänikynnyksen vuoksi Uusimaa on ainoa vaalipiiri, josta he voivat realistisesti kuvitella saavansa yhtäkään kansanedustajaa vuoden 2019 vaaleissa. Siksi Uudenmaan perussuomalaisten puhelimet pirisevät tänään kuumeisesti. Kehotan kaikkia ottamaan rauhallisesti. Piiri järjestää syyskokouksen 19.11. ja valitsee itselleen uuden puheenjohtajan.”

Yksi ääni ratkaisi Turussa: kokoomuksen Arve kaupunginjohtajaksi

Kuva: Lehtikuva

Turun kaupunginvaltuusto on valinnut  uudeksi kaupunginjohtajaksi kokoomuksen Minna Arven. Paikkaa tavoitteli hänen lisäkseen myös Turun nykyinen apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen (sd.), jonka Arve voitti äänestyksessä yhdellä äänellä 34-44. Arve toimii nykyisin Turun kauppakamarin toimitusjohtajana.

Kaupunginjohtaja valitaan neljäksi vuodeksi. Nykyinen kaupunginjohtaja Aleksi Randell on nimitetty Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajaksi ja aloittaa tehtävässään 9. marraskuuta.

Aiemmin kaupunginjohtajakisassa olivat mukana myös kokoomuslaiset Kari Häkämies ja Ville Itälä, mutta he jättäytyivät kisasta, kun vihreiden valtuustoryhmä nosti kärkiehdokkaikseen Arven ja Virtasen.

Kaikkiaan kaupunginjohtajan pestiin oli 15 hakijaa. Turun kaupunginjohtaja tienaa kuukaudessa yli 15 300 euroa.

Sanasota jatkuu: ”Menee jo nettikiusaamisen puolelle” – hämmentäjä Rakennusliitosta suuttui nyt Aallolle

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas on suivaantunut vihreiden puheenjohtajalle Touko Aallolle (kuvassa). Hänen mielestään Aallon väite ”vanhojen ay-setien” organisoidusta parjauskampanjasta kansanedustaja Anna Kontulaa (vas.) kohtaan menee jo nettikiusaamisen puolelle.

– Vielä paremmaksi pisti ex-kansanedustaja ”saako täällä puhua rakkaudesta” – Mikael Jungner (sd). Mies kehui kutsuneensa SDP:tä Suomen suurimmaksi rasistiorganisaatioksi, kun puolue vaati siirtymäaikaa itäeurooppalaiselle työvoimalle. Työnantajien lapsellisen propagandakoukun mies oli niellyt sellaisenaan, Suokas kirjoittaa blogissaan.

Suokas kirjoittaa, että EU:n itälaajenemisen synnyttämä pimeän vuokratyön tsunami johtui ay-liikkeestä. Hän laskee, että ilman siirtymäaikaa kaikki olisi mennyt toisin.

Suokas kertoo blogissaan saaneensa viime viikolla eläkkeelle jääneeltä ay-toimitsijalta valokuvan työnhakuilmoituksesta Ukrainasta:

– Rakennusmiehiä haettiin, työaika 10 tuntia, palkka 3,20 euroa päivä. Jos joku tätäkin epäilee ja pitää pelotteluna, voin lähettää saamani valokuvan.

Suokkaan mukaan Rakennusliitto ja valtaosa ammattiyhdistysliikettä vastustaa Kontulan ajamaa lakimuutosta, joka avaisi ”Suomen työmarkkinat ilman tarveharkintaa koko maailman väestölle”.

Hän pelkää, että ”todellisiksi uhreiksi joutuvat muun muassa nuoret rakentajat, joiden tulevaisuuden ja toimeentulon poliitikkojen egonnostatus vaarantaa”.

Turkille sataa kritiikkiä – ”Sellaisia sanoja kuin keskeyttäminen tai jäädyttäminen ei paljon viljellä”

Kuva: LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN

EU-maiden ulkoministerit kävivät maanantaina hyvin kriittisen keskustelun Turkista, kuvaa ulkoministeri Timo Soini (sin.).

Soini kertoi ulkoministerikokouksessa suomalaisen toimittajanaisen tuomiosta, jonka tämä sai viime viikolla terroristisen propagandan levittämisestä. Wall Street Journalin jutussaan toimittaja kuvasi elämää ja taisteluita Kaakkois-Turkin kurdialueella.

– Oli hyvin kriittistä keskustelua siitä, mihin suuntaan Turkki on menossa, ihmisoikeuksissa ja kielenkäytössä eri maita kohtaan, Soini kertoi STT:lle Luxemburgissa kokouksen jälkeen.

Ulkoministerit kävivät maanantaina ajankohtaiskeskustelun EU:n ja Turkin suhteista, ja oli luonnollista, että Suomi nosti suomalaistoimittajan tilanteen esiin.

Huolien kertominen EU-pöydässä oli jatkoa diplomatian keinoille, joilla valtio yrittää auttaa Ayla Albayrakia. Tätä ennen Turkin suurlähettiläs on jo kutsuttu puhutteluun ja presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt Recep Tayyip Erdoganille kirjeen. Ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund matkustaa puolestaan Turkkiin keskiviikkona.

Käytännössä neuvotteluissa ei tapahdu mitään tällä hetkellä.

Soini tulkitsi keskustelun jälkeen, että monien maiden kärsivällisyys Turkkiin alkaa loppua. Turkin EU-jäsenyysneuvotteluiden jäädyttämisestä puhuttiin hänen mukaansa kuitenkin yhä varoen.

Saksan vaalitaistelun yhteydessä molemmat pääpuolueista, niin sosiali- kuin kristillisdemokraatit, vaativat jo neuvotteluiden keskeyttämistä.

– Sellaisia sanoja kuin keskeyttäminen tai jäädyttäminen ei paljon viljellä, mutta käytännössä neuvotteluissa ei tapahdu mitään tällä hetkellä, Soini sanoo.

Käytännössä jäsenyysneuvottelut ovat jo jäissä, koska pitkään on ollut selvää, ettei Turkki ole toteuttamassa kansalaisoikeuksiin ja hallintoon uudistuksia, joita siltä edellytettäisiin jäsenyyden saamiseksi.

Jäsenyysneuvotteluiden lopettaminen olisi kuitenkin voimakas symbolinen ele, joka voisi vaarantaa myös maan kanssa tehdyn pakolaissopimuksen. Turvapaikanhakijoiden tulo Turkista on käytännössä loppunut sen jälkeen kun sopimus Turkin kanssa solmittiin.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström muistutti maanantaina, että jäsenyysneuvottelut antavat EU:lle väylän kertoa maan kehitykseen liittyvistä huolista.

– Tämä on ollut tapa saada Turkkia oikeille raiteille ja tekemään uudistuksia. Uskon, että myös opposition kannalta on tärkeää, että me emme sulje ovea, Wallström sanoi.

EU-maat varoittavat Yhdysvaltojn vetäytymisestä.

Turkin ja EU:n suhteet olivat maanantaina ulkoministerien kokouksen pitkän asialistan lounasosuus. Kansainvälisen huomion vei Iranin ydinsopimuksen kohtalo ja EU:n voimakas vaatimus pitää siitä kiinni.

EU:n korkea edustaja Federica Mogherini kertoi matkustavansa marraskuussa Washingtoniin. Hänen odotetaan vetoavan maan kongressiin, jotta maa pysyisi Iranin ydinohjelmaa rajoittavassa sopimuksessa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus ottaa vuonna 2015 solmittu sopimus uuteen harkintaan on tyrmätty EU:ssa. Myös Iran on uhannut irtautua sopimuksesta, jos Yhdysvallat lähtee.

EU-maat varoittavat, että Yhdysvaltojen vetäytyminen veisi pohjaa yrityksiltä taivutella Pohjois-Koreaa viemästä eteenpäin omaa ydinohjelmaansa.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Teinikiukuttelijaksi leimattu ay-pomo vastaa kansanedustaja Kontulalle: ”Voit vaan kysyä, ketuttiko”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Vasemmistoliiton kansanedustaja sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Anna Kontula julkaisi viime viikolla avoimen kirjeen ammattiyhdistysliikkeen johdolle. Hän kritisoi kovasanaisesti ay-liikkeen ulostuloja saatavuusharkinnan poistamista esittävästä lakialoitteesta.

Hän toivoi ay-johtajien lopettavan ”teinikiukuttelun” ja peräänkuulutti asiallista keskustelua EU/ETA-alueen ulkopuolelta palkattavien työntekijöiden saatavuusharkinnan poistamisesta.

SAK:laisen Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY:n puheenjohtaja Juha Kuurne puolestaan vastaa nyt yhdistyksen verkkosivuilla Kontulalle ja muille kansanedustajille, jotka haluavat poistaa saatavuusharkinnan:

– Toivon, että kuuntelisitte tarkemmalla korvalla nyt teinikiukuttelusta syytettyjen ay-pomojen näkemyksiä ja ajatuksia niin saatavuusharkinnan poistamiseen liittyvistä riskeistä kuin niistä keinoista, joilla Suomessa työskentelevän ulkomaalaisen työntekijän asemaa voitaisiin parantaa nykyisestä.

Kuurne on pahoillaan, että työehtojen valvontaan liittyvät ongelmat ovat jääneet kokonaan ”saatavuusharkinnan poistamisesta käytävän värikkään ja alatyyliseksikin syytetyn julkisen keskustelun jalkoihin”.

Hän vinkkaa, että SLSY:stä olisi löytynyt tutkimus- ja tilastotietoja. Lisäksi SLSY:llä on käytännön esimerkkejä niistä keinoista, joilla vähennettäisiin ulkomaalaisen työntekijän alttiutta joutua hyväksikäytetyksi, edesautettaisiin työmarkkinoiden normaalia toimintaa sekä parannettaisiin työntekijän taloudellista asemaa ja julkistaloutta.

– Olemme ammattiliittona käyneet omaa taisteluamme Finnairin aasialaisen vuokratyövoiman työehtoihin ja palkkaukseen liittyvistä ongelmista vuodesta 2002 alkaen.

Kuurnen mukaan kiinalaisten työntekijöiden kokonaisansiot ovat jääneet reiluun tuhanteen euroon kuukauteen, vaikka jo pelkän peruspalkan olisi seitsemän vuoden työskentelyn jälkeen pitänyt olla yli 1 600 euroa.

– Ongelmana on ollut se, ettei työnantaja ole maksanut aasialaiselle työvoimalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa, vaikka se on työlupia hakiessaan näin vakuuttanut tekevänsä. Asiaan on pyritty hakemaan korjausta niin viranomaisten avulla kuin oikeusteitse, mutta toistaiseksi tuloksetta.

– Voit vaan kysyä ketuttiko, Kuurne toteaa lakonisesti.

Syntyneellä säästösopimuksella leikattiin ansioita 7–17 prosentilla.

Hän toteaa ymmärtävänsä Kontulan ja muiden lakialoitteen allekirjoittaneiden halun parantaa ulkomaalaisten työntekijöiden asemaa Suomessa, ”mutta pelkällä saatavuusharkinnan poistamisella sitä ei tehdä”. Kuurne vaatii, että samassa yhteydessä luottamusmiesten tiedonsaantioikeutta pitää lisätä ja järjestöille tulee antaa kanneoikeus.

– Vain näillä keinoilla voidaan oikeasti varmistaa, että ulkomaalaiselle työntekijälle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja häneen sovelletaan asianmukaisia työehtoja.

Kuurne kertoo olevansa Kontulan kanssa eri mieltä siitä, etteikö saatavuusharkinnalla olisi vaikutusta suomalaiseen palkkatasoon. Hän muistuttaa parin vuoden takaisesta tilanteesta, jossa Finnair päätti käyttää New Yorkin lennollaan halvempaa ulkopuolista työvoimaa.

– Asiasta tehtiin jopa kirjallinen kysely eduskunnassa ja hanke kaatui saamiemme tietojen mukaan lopulta juuri saatavuusharkintaan. Ilman saatavuusharkintaa New Yorkin lennot olisivat avautuneet halvemmin työehdoin palkatulle vuokratyövoimalla Aasian lentojen tavoin.

Kuurne ihmettelee myös, onko Kontulan ja muiden lakialoitteen allekirjoittaneiden poliitikkojen mielestä pyyhkiytynyt täysin muutaman vuoden takainen tilanne. Tällöin valtion enemmistöomisteinen lentoyhtiö uhkasi siirtää lähes koko kaukoliikenteensä aasialaiselle halpatyövoimalle ja ulkoistaa Euroopan runkoreittinsä lennettäväksi alihankintana suostutellakseen suomalaisen matkustamohenkilökunnan leikkaamaan henkilöstökuluja 20 prosentilla.

– Syntyneellä säästösopimuksella leikattiin jo talossa olevien suomalaisten lentoemäntien ja stuerttien ansioita 7–17 prosentilla.

Kuurnen tekisi ”melkein mieli kysyä”, miten Kontula ajattelee muutaman vuoden takaisen tilanteen muuttuneen, jos EU/ETA-alueen ulkopuolisen työvoiman saatavuusharkinnasta olisi luovuttu jo tuota ennen.

– Se, että Finnairilla menee tällä hetkellä hyvin, ei suinkaan takaa sitä, etteikö vastaavanlaista kiristystilannetta ei enää koskaan syntyisi.