Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

SDP:n kansanedustajat mietteliäinä eduskunnassa: “Se on kirjoittamaton lehti” – “Valitettavasti heräsin keskellä yötä”

Eduskunnassa näkyi tänään aamupäivällä mietteliäitä kansanedustajia. Donald Trumpin voitto USA:n presidentinvaaleissa taisi tulla liki kaikille aikamoisena yllätyksenä. Demokraatti kyseli SDP:n kansanedustajien tunnelmia.

Ilkka Kantolan mukaan ne, jotka vertaavat vaalitulosta Brexit-äänestyksen tulokseen, ovat melko oikeassa.

– Kyllä tämä on jotenkin shokeeraavampi, mutta kummassakin näyttää olevan kysymys siitä, että tietynlainen populistinen puhetapa saavuttaa vastakaikua ihmisissä, jotka ovat pettyneitä, Kantola sanoo.

– Kyllä tämä liittyy ehkä syvemmin siihen, että poliittisen ja taloudellisen eliitin etäisyys keskiluokasta tai alemmasta keskiluokasta on kasvanut niin suureksi, että se luo pohjaa populistiselle puheelle ja tällaiselle tulokselle sekä Britanniassa että nyt sitten Yhdysvalloissa, hän jatkaa.

Britanniasta alkoi heti Brexit-tuloksen selvittyä pohdinta siitä, mitä tapahtui.

– Yhdysvalloista ei vielä kuulu niitä kommentteja, että ihmiset alkaisivat ihmetellä, että hupsista, mitäs tuli äänestettyä.

Ilkka Kantolan mukaan on tärkeätä, että analyysissä pysytään rauhallisena esimerkiksi sen osalta, mitä valinta merkitsee Suomelle.

Lisää aiheesta

Hän sanoo jossain määrin luottavansa siihen, minkä Trumpin ensimmäiset puheenvuorotkin ovat osoittaneet, että hän yrittää koota kansaa yhteen.

– Täytyy yrittää uskoa siihen, kun ihminen tulee valituksi oikeasti vastuulliselle paikalle, että ajattelukin löytyy sieltä sitten. Mutta kyllähän tämä on valtava epävarmuus ja tietysti tässä ensimmäisessä vaiheessa näkyy pörssikursseissa ja taloudellisten toimijoiden epävarmuutena. Se on se mikä on välitön, mutta voi olla, että se siitä tasaantuu, mutta tämä on nyt tämä alkushokki.

“Minullahan meni yöunet tässä.”

SDP:n varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä toteaa, että hetkeksi maailma pimeni, kun hän katsoi aamuvarhaisella puhelimestaan tekstiviestit, joiden mukaan Trump on voittamassa vaalit.

– Täytyy sanoa, että aika paljon kysymysmerkkejä on ilmassa, minkälaiseksi Trumpin politiikka osoittautuu. Värikäs oli kampanja.

Hän pohtii, onko kyseessä nyt paluu menneisyyteen vaikkapa ulko- ja turvallisuuspolitiikan tai vähemmistöjen oikeuksien osalta.

– Nyt Trump varmaan kerää oman hallinnon ympärilleen ja tulevaisuus tulee näyttämään, löytyykö keskitie vai jatkaako hän yhtä värikkäästi kuin oli poliittinen kampanjakin.

– Minä valitettavasti heräsin keskellä yötä ja sitten ajattelin, että minä vähän kurkistan kuitenkin (uutisia). Minullahan meni yöunet tässä. Kyllähän se oli niin vallan alusta lähtien selvää, että tämä ei olekaan ihan läpihuutojuttu, vaikka monet meistä varmaan ajatteli, että kyllä Clinton tämän hoitaa kotiin. Yllättynyt ja aika järkyttynytkin olo, kun tietää, että tässä on käyty todella likainen ja kova kampanja, kansanedustaja Susanna Huovinen kuvaa tunnelmiaan.

Hän kuitenkin lisää, että päällimmäinen olo on se, että jotain USA:ssa olevasta syvästä ja repivästä vastakkainasettelusta pitäisi kuitenkin koettaa oppia.

– Kai se oppi on se, että kaikkien yhteiskuntien eheydestä pitäisi pystyä huolehtimaan vähän paremmin. Toivon, että Trumpin linja ei tule olemaan se, mitä hän on tässä kampanjassa edustanut.

Huovinen on myös huolissaan siitä, että pettyneet äänestäjät ovat taas joutumassa pettymään.

– Koska uskon kyllä siihen, että nämä Trumpin puheet tulevat sulamaan.

“On itsetutkinnan paikka.”

Johanna Ojala-Niemelä näkee vaalit tappiona USA:n perinteisille puolueille, republikaaneille ja demokraateille.

– Molemmille kansa pyllisti siinä suhteessa. Haluttiin politiikan täysin ulkopuolinen ihminen. Kyllä se varmaan on itsetutkinnan paikka molemmissa puolueissa, miten näin pääsi käymään ja miten tästä sitten noustaan, Ojala-Niemelä sanoo.

– Suomen osalta toivon nykyistä asemointia, että ei tule suuria muutoksia puoleen ja toiseen. Yhteistyö nyt on rakennettava Trumpin hallintoon, olipa siellä ketä hyvänsä.

Susanna Huovisenkin mukaan luottamuksen rakentaminen republikaanisen puolueen sisällä uudelleen on erityisen hankalaa.

– Washingtonin pieni piiri irtaantui niin selkeäsanaisesti Trumpista. On mielenkiintoista nähdä, miten sitä suhdetta nyt aletaan rakentaa uudestaan. Ei Trump voi myöskään kääntää selkäänsä kokeneille kongressin edustajille. Hän tarvitsee myös heidän tukeaan. Ei hän voi toimia, jos hän ei pysty tekemään yhteistyötä niiden kanssa, jotka ovat puhuneet hänestä aika ikävästikin kampanjan aikana.

Huovinen kantaa myös huolta siitä, miten USA:n suhde YK:hon ja erilaisiin monenkeskisiin yhteistyöelimiin kehittyy jatkossa. Nämä toimielimet ovat olleet myös Suomen kaltaisten pienten kansakuntien turva.

– Meillä on yhteisesti sovittuja pelisääntöjä, joista koetetaan pitää kiinni ja tehdä yhteistyötä monenkeskisissä puitteissa. Iso kysymys on, mitä Trumpin hallinto tulee tekemään Nato-yhteistyössä. Sillä on isoja heijastusvaikutuksia Eurooppaan. Ei ole todella ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä Trump paljon puhunut. Se on aivan kirjoittamaton lehti. Me emme tiedä. Riippuu hirveän paljon siitä, millaisen joukkueen hän kokoaa.

“En toivo solvaamisen jäävän käytäntöön”

Johanna Ojala-Niemelä pelkää, että naisten asema ottaa takapakkia Trumpin valinnan myötä.

– Kyllä tietenkin olisi toivonut, että samalla tavalla kuin meillä aikanaan Tarja Halonen villitsi kansaa ja tuli valituksi, että olisi sama tapahtunut Yhdysvalloissa, että olisi lasikattoja särjetty ja olisi tullut ensimmäinen nainen valituksi. Mutta en toivo kyllä, että tällaiset puheet ja solvaaminen jää pysyvästi käytäntöön, mitä on nyt nähty kampanjan aikana, Ojala-Niemelä sanoo.

– Hän ei voi jatkaa tällaisella vähemmistöjen ja maahanmuuttajien solvaamislinjalla. Se on minusta huolestuttavaa, että tällainen puhe on nyt tullut presidenttikamppailun tasolle ja saavuttanut tällaisen suosion.

Huovisen mukaan jokaisella pitäisi olla suurin huoli siinä, millä tavalla kansainvälisellä areenalla nykyisin voidaan voittaa vaaleja.

– Mielenkiintoista nähdä, millaisia heijastusvaikutuksia tällaisella alatyylisellä hommalla on esimerkiksi Euroopassa käytäviin seuraaviin vaaleihin, kuten Ranskan presidentinvaaleihin, Susanna Huovinen huolehtii.

“Ehkä elämme tämänkin.”

Demokraatti tavoitti aamupäivällä myös eduskunnassa myös kiireisenä ohi viilettäneet kansanedustaja Sirpa Paateron ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan, kansanedustaja Antti Lindtmanin.

– Me elettiin aikaa Ronald Reagan niin ehkä me elämme tämänkin, Paatero toteaa Trumpin valinnasta.

– Epäselvyyttä on, mitä se voi vaikutta kauppapolitiikkaan, talouspolitiikkaan, puolustuspolitiikaan. Nämä ovat ne isot kysymykset ja kukaan ei tiedä vielä, mitä se vaikuttaa, hän pohtii.

Antti Lindtman näytti tviittiinsä. Twitterissä hän on päivittänyt seuraavasti: “Clintonin leirin pettymys tänään on pientä verrattuna Trumpin kannattajien pettymykseen vuoden päästä. #thinkpositive #eilohduta”.

Toisaalta eduskunnan hissiin kiiruhtanut Lindtman muistutti myös siitä, että Trumpin ensimmäinen puhe oli luonteeltaan sovitteleva ja kannat ovat muuttuneet jo yhden vuorokauden sisällä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE