Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

SDP:n kansanedustajat Tuomioja ja Paatero ihmettelevät rynnäkkökiväärien luovutusta: ”Päätös ei perustu lakiin”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

SDP:n puolustusvaliokunnassa istuvat Sirpa Paatero ja Erkki Tuomioja kysyvät kirjallisessa kysymyksessään puolustusministeri Jussi Niinistöltä miksi ja millä perusteilla puolustusvoimat on puolustusministeriön siunauksella luovuttamassa yhteensä 400 muunnettua rynnäkkökivääriä Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle.

Demokraatti.fi

Kysymyksessä huomautetaan, että Suomessa maanpuolustus ja siihen liittyvä koulutus on järjestetty siten, että siihen tarvittavat aseet ovat vain ja ainoastaan puolustusvoimien hallussa, eikä juuri käsitelty puolustusselonteko ennakoinut mitään muutosta tähän periaatteeseen.

Puolustusministeriö valtuutti Puolustusvoimat lahjoittamaan Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle (MPK) 400 kappaletta itselataaviksi kertatuliaseiksi muunnettua 7.62 RK 62 -rynnäkkökivääriä varusteineen. Aseet luovutetaan veloituksetta.

SDP:n kansanedustajia ihmetyttää esimerkiksi puolustusministeriön tuore linjaus, jonka mukaan MPK on puolustusvoimien strateginen kumppani.

– Tosiasiassa sotataloussopimusta ei ole MPK:n kanssa solmittu, eikä strategista kumppanuutta näin ollen ole olemassa puolustusvoimien ja MPK:n välillä. Toiseksi, päätös luovuttaa aseita MPK:lle ei perustu lakiin, sillä lakia MPK:sta ei ole olemassa, Tuomioja toteaa.

– Puolustusselonteon eduskuntakäsittelyn yhteydessä käytiin vastikään lävitse myös puolustusvoimien strategiset kumppanuudet, eikä valtioneuvosto ollut tuohon joukkoon sisällyttänyt MPK:ta, hän jatkaa.

Olisi vähintään syytä selvittää Valtiontalouden tarkastusviraston kanta asiaan.

Asia on luokiteltu julkisuuslain perusteella salassa pidettäväksi. Puhutun kaltainen merkittävä valtion omaisuutta koskeva lahjoitus on ilman pätevää selitystä ja salaisella sopimuksella omiaan herättämään kysymyksiä.

– Puolustusvoimien, eli valtion omaisuuden lahjoittaminen tässä laajuudessa vastikkeettomasti on kritiikille altis. Valtion omaisuuden vastikkeeton luovutus on valtion talousarviosta annetun asetuksen mukaan mahdollista ainoastaan koskien omaisuutta, joka on poistettu käytöstä, Paatero sanoo.

– Tässä omaisuus on täysin käyttökelpoista. Olisi vähintään syytä selvittää Valtiontalouden tarkastusviraston kanta asiaan.

Lisäksi Paateron mukaan on kyseenalaista, löytyykö esittelyn salassa pidolle tosiasiallisia perusteita, sillä vastikkeeton lahjoitus ei liene luonteeltaan päätös, joka täyttäisi mainitussa lainkohdassa luetellut ehdot.

– Avoimeksi jää se, onko pääesikunta ollut esityksen valmistelussa mukana asianmukaisella tavalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE