SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Suojaosuus koskemaan myös eläkeläisten asumistukea

Kuva: Jukka-Pekka Flander
23763645614_71b2c1ec92_k(1)
Merja Mäkisalo-Ropposen mukaan hallitus ei tue eläkeläisten työntekoa.

Yleiseen asumistukeen on säädetty viime syyskuusta alkaen 300 euron suojaosuus, eli niin sanottu ansiotulovähennys, jolloin ihminen voi ansaita pieniä tuloja menettämättä asumistukea. Jos ruokakunta saa esimerkiksi 1 000 euroa palkkaa, tästä huomioidaan 700 euroa tulona. Tällä kannustetaan ottamaan vastaan vähäistä ja lyhytkestoista työtä.

Suojaosuus ei kuitenkaan koske eläkeläisten asumistukea.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) kysyi kirjallisessa kysymyksessään, miksi asumistuen suojaosuus ei koske eläkeläisten asumistukea ja onko tämä hallituksen mielestä oikeudenmukaista ja järkevää.

– On vaikea keksiä mitään hyvää syytä, miksi suojaosaa ei olisi myös eläkeläisten asumistuen puolella, jolloin se kohtelisi tasapuolisesti kaikkia asumistuen saajia. Asia koskee monia ikääntyneitä eläkeläisiä, jotka on nyt asetettu eriarvoiseen asemaan yleisen asumistuen saajiin nähden.

Kirjallisen kysymyksen vastauksessaan ministeri Hanna Mäntylä (ps.) toteaa, että vanhuuseläkkeellä olevien työssäkäynnin lisääminen ei ole ensisijainen tavoite. Mäkisalo-Ropposen mielestä olisi kuitenkin tärkeää mahdollistaa vähäinen työnteko myös eläkkeensaajille, koska asumiskustannukset kallistuvat erityisesti suurissa kaupungeissa ja hallitus myös omilla toimilla korottaa monia maksuja ja kiristää eläkkeensaajien toimeentuloa.

Tämä on verolinjan lisäksi hyvä esimerkki siitä, miten hallitus asettaa eläkeläiset eriarvoiseen asemaan suhteessa palkansaajiin.

– Hallitus ei tue eläkeläisten työntekoa. Erityisesti tämä koskee vuokralla asuvia pienituloisia eläkeläisiä. Moni ikäihminen haluaisi kerätä hieman sivutuloja kohentaakseen elintasoaan kustannusten noustessa menettämättä heti asumistukea. Pienien töiden tekeminen olisi hyvä asia myös toimintakyvyn ylläpitämisen kannalta ja tukisi ikäihmisen sosiaalista elämää. Yksinäisyys vähenee, kun on mahdollisuus piipahtaa työyhteisössä.Työntekoon kannustaminen olisi monessa mielessä järkevää. Tästä hyötyisi koko yhteiskunta.

– Tämä on verolinjan lisäksi hyvä esimerkki siitä, miten hallitus asettaa eläkeläiset eriarvoiseen asemaan suhteessa palkansaajiin. Tänä vuonna eläkkeensaajat eivät saa samoja veronalennuksia kuin palkansaajat, jolloin käteen jäävä tulo on eläkkeensaajilla pienempi kuin palkansaajilla. Tähän eriarvoistavaan linjaan pitää saada muutos, Mäkisalo-Ropponen vaatii.

Puolustusvoimain komentaja Georgiaan — Vakhtang Kapanadze isännöi

Kuva: Lehtikuva

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg matkustaa Georgiaan viralliselle vierailulle maan puolustusvoimien kutsumana, kertoo Pääesikunta. Lindberg on vierailulla maanantaista keskiviikkoon.

Vierailua isännöi Georgian asevoimien komentaja, kenraalimajuri Vakhtang Kapanadze.

Lindberg tapaa lisäksi maan ylintä sotilasjohtoa ja tehtävässään elokuun alussa aloittaneen puolustusministeri Levan Izorian. Kenraali Lindberg pitää myös esitelmän Suomen puolustusratkaisusta sotilaallisesta näkökulmasta.

Puolustusvoimain komentajan seurueeseen kuuluvat Puolustusvoimista logistiikkapäällikkö, prikaatikenraali Timo Kakkola, Tallinnaan sijoitettu ja Georgiaan sivuakkreditoitu puolustusasiamies, komentaja Jussi Voutilainen sekä komentajan adjutantti, majuri Timo Ronkainen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ministeriö laski ps-ministerin ehdotukselle hintalapun

Työministeri Jari Lindströmin (ps.) ehdotus yli 60-vuotiasten pitkäaikaistyöttömien päästämisestä kertarysäyksellä eläkkeelle aiheuttaisi valtiolle kustannuksia, joiden suuruus riippuu siitä, miten työttömien joukko rajattaisiin.

Kustannukset nousisivat noin 60 miljoonaa euroon, jos oletuksena on, että päästäkseen eläkkeelle henkilön on pitänyt olla työttömänä vähintään kaksi vuotta. Yli kaksi vuotta työttömänä olevia yli 60-vuotiaita henkilöitä on noin 28 300, heistä perusturvalla 7 300.

Yli viisi vuotta työttöminä olleita yli 60-vuotiaita on vain 4 300, joten heidän aiheuttamansa menot olisivat vain murto-osa verrattuna siihen, että raja olisi kahdessa vuodessa.

60 miljoonan euron lisäkustannus sisältäisi sekä peruspäivärahalla että ansiosidonnaisella olevat työttömät. Pelkästään perusturvalla elävien päästäminen eläkkeelle maksaisi noin 33 miljoonaa euroa.

Luvut ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön STT:lle tekemästä laskelmasta. Laskelma perustuu keskimääräisten eläkkeiden ja työttömyysturvan väliseen erotukseen, josta on vähennetty valtion keräämien tuloverojen ja välillisten verojen kasvu.

Miksi valinnanvapaus ei kelpaa demareille? – “Hallitus harhauttaa väärillä mielikuvilla”

Kuva: Timo Sparf
kuntapaneeli-laivalla
Kansanedustajat lavalla: (vasemmalta) Anneli Kiljunen, Ilkka Kantola, Tuula Haatainen ja Ilmari Nurminen. Keskustelua veti Sirpa Paatero.

Ensi kevään kuntavaalien takuuvarmasti eniten huolta aiheuttava teema on sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuus.

SDP:n kansanedustajat Ilmari Nurminen, Tuula Haatainen, Ilkka Kantola ja Anneli Kiljunen vastasivat viikonlopun risteilyllä muun muassa kuumaan kysymykseen, miksi sosialidemokraatit vastustavat asiakkaan vapautta valita mieleisensä palveluntuottaja – vai vastustavatko sittenkään?

– Valinnanvapaus kuulostaa tietysti hyvältä, mutta siinä on ongelmansa. Vielä on epäselvää, mitkä palvelut voivat kuulua valinnanvapauden piiriin, Ilmari Nurminen muistutti.

Hän epäilee myös sitä, miten kuntalaiset osaavat lopulta valita ne palvelut, joita hän todella tarvitsee.itselleen parhaan mahdollisen vaihtoehdon.

– Vastuuta siirretään osittain ihmiselle itselleen.

Nurminen kannattaa julkisen puolen vahvaa vastuuta sote-palveluista. Syykin on selvä: “Etteivät markkinat saa tiukkaa niskalenkkiä palveluista”. Järjestöjen tuottamille sote-palveluille Nurminen antaa siunauksensa.

Piikki on auki.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen täsmensi, että SDP ei vastusta valinnanvapautta yksioikoisesti. Hallitus antaa hänen mielestään kuitenkin väärän mielikuvan, että ihminen voi valita vapaasti palvelunsa. Ei voi.

Prosessi alkaa siitä, että ihminen kirjautuu asiakkaaksi julkiseen sosiaali- ja terveyskeskukseen tai johonkin yksityiseen alan yritykseen.

– Asiakkaat kuvittelevat, että he voivat valita kenen erikoislääkärin tai silmälääkärin vastaanotolle menevät. Tällaista valinnanvapautta hallituksen esitykseen ei ole tulossa, Haatainen tähdentää.

Hän uskoo, että hallitus yrittää tuoda yksityiset palveluntuottajat massiivisesti markkinoille. Sen mallissa myös sosiaalipalvelut kuuluvat pakettiin.

– Tämä on eurooppalaisittain iso juttu. Kaikki ainekset ovat kasassa sille, että suomalainen hyvinvointiyhteiskunta romuttuu totaalisesti, Haatainen varoitti.

Hän korosti, että siksi SDP on nostanut ison metelin.

– Yksityisen intressi on tehdä aina voittoa. Ei pidä harhauttaa.

Ilkka Kantola huomautti, että todellinen ongelma on se, ettei ihmisillä ole edes sitä yhtä vaihtoehtoa, joka toimisi nopeasti. Hallituksen sote-malli toteutettaisiin joka tapauksessa veronmaksajien varoilla.

– Piikki on auki. Hyväosaiset voivat valita palveluntuottajansa, mutta kaikki eivät pysty kilpailuttamaan omia palveluitaan, hän muistutti.

Kunnissa ollaan huolissaan myös koulutuksen puolesta. Hallitus aikoo säästää muun muassa ammatillisesta koulutuksesta 210 miljoonaa euroa. Aloituspaikkoja aiotaan vähentää 18 000.
Anneli Kiljunen pelkää, että eriarvoisuus vain lisääntyy.

– Nytkin on 110 000 alle 30-vuotiasta, joilla ei ole vähintään toisen asteen ammatillista peruskoulutusta. Aloituspaikoista tinkiminen johtaa siihen, että osa 15–16-vuotiasta voi joutua opiskelemaan satojen kilometrien päähän kodistaan.

Hänen mielestään hallituksen pitäisi muistaa tavoite: Kaikille on taattava toisen asteen tutkinto.

Onko innovaatio kirosana, Sanna Marin?

Kuva: Johannes Ijäs
FullSizeRender-1
Sanna Marin ja Antti Alaja puhuivat demariristeilyllä innovaatiopolitiikasta.

Innovaatiopessimismi on vallannut alaa Suomessa, näkee Kalevi Sorsa – säätiön tutkimuspäällikkö Antti Alaja. Hän keskusteli demariristeilyllä M/S Baltic Queenilla SDP:n varapuheenjohtajan, kansanedustaja Sanna Marinin kanssa innovaatiopolitiikasta.

Jos Suomessa halutaan kasvattaa työllisyyttä ja kasvua, innovaatiot ovat Alajan mukaan keskeisessä roolissa.

Vuoden 2011 jälkeen Suomessa on kuitenkin tapahtunut merkittävä paradigman muutos. Sen seurauksena tutkimuksen ja kehitystoiminnan menoja on leikattu merkittävästi ja tilalle on tullut innovaatiopessimismi, Alaja katsoo. Nyt puhutaan pelkästään hintakilpailukyvystä, moititaan julkisen sektorin liian suurta kokoa ja puhe talouden uudistamisesta jää jalkoihin.

Alaja on ollut perehtunut innovaatiotutkijan, taloustieteilijä Mariana Mazzucaton ajatuksiin. Mazzucato on osoittanut, miten esimerkiksi USA:n teknologisissa läpimurroissa valtion rooli on ollut keskeinen. Esimerkiksi Applen iPhonen takaa löytyy paljon julkista rahaa.

– Informaatioteknologiassa yleensä valtiolla on ollut alkuvaiheessa keskeinen rooli, yksityinen riskiraha tulee vasta myöhemmin mukaan, hän jatkoi.

Kun innovaatiomenestyksistä kirjoitetaan kirjoja, yleensä menestys henkilöidään sankarilliseen yrittäjäyksilöön. Valtiota ja julkista sektoria ei saada kirjoitettua menestystarinaan mukaan, vaikka pitäisi.

Elinkeinorakenteen vahvistaminen puuttuu kokonaan.

Alaja muistuttaa, että Suomessa harjoitettiin jo 1960-luvulta alkaen määrätietoista tiede- ja teknologiapolitiikkaa.

– Jos katsoo Suomen taloushistoriaa, tämä oli hyvin onnistunutta politiikkaa. 30 vuodessa Suomi nousi maailman innovatiivisimpien maiden joukkooon, yhtenä esimerkkinä Nokia.

Sanna Marinilta Alaja kysyi, onko innovaatio monille vasemmistolaisille vaikea sana tai jopa kirosana.

– En ole sitä mieltä, että innovaatiot on kirosana vasemmistolle tai sosialidemokraateille. Mutta olemme päästäneet kentän liikaa oikeistolle emmekä ole olleet tarpeeksi aktiivisia.

Marin huomauttaa hallituksen toimiin viitaten, että nyt leikataan koulutuksesta tutkimuksesta, tuotekehityksestä ja yritystuista. Suomessa on ajauduttu kehään, jossa lyhyen tähtäimen taloudellisilla säästöillä tehdään haitallista politiikkaa pitkälle tähtäimelle.

Marin on tässä myös itsekriittinen. Demarit ovat painottaneet paljon työllisyyden hoitoon liittyviin asioihin, mikä on oikein. Samaan aikaan pitäisi enemmän fokusoida myös siihen, miten Suomeen luodaan elinkeinorakennetta, jolla silläkin luodaan työtä ja tulevaisuutta.

– Tarvitaan yhä myös aktiivista omistajapolitiikkaa valtiolta, jotta meidän elinkeinorakenne monipuolistuu.

Marinin mukaan nykyhallitus toimii hyvin yksisilmäisesti, leikkaa palkkoja ja luo matalapalkkapolitiikkaa.

– Aktiivinen elinkeinorakenteen vahvistaminen puuttuu kokonaan. Ehkä demaritkin ovat tässä viime vuosina vähän lipsuneet.

Kaikki sääntely ei ole pahasta.

Alaja valitti, että innovaatioista puhutaan usein vain kilpailukyvyn edistämisen kautta. Innovaatioilla kuitenkin pyritään vaikkapa ilmastomuutoksen ehkäisyyn, terveyden edistämiseen ja ratkaisemaan kaupungistumisen tuomia haasteita. Näitä motiiveja voisi nostaa poliittisessakin puheessa laajemmin esille.

– Jos halutaan tämäntyyppisissä asioissa onnistua, se vaatii tietyille sektoreille onnistunutta innovaatiopolitiikkaa. Toinen asia liittyy siihen, että varmaan Vartiaisen (Juhana Vartiainen kok.) ja muiden puheet matalapalkkatyön edistämisestä ovat aika vaikea pala demareille. Jos me haluamme korkeiden palkkojen taloutta, tarvitsemme korkeaa tuottavuutta. Tässä yhteydessä innovaatiot nousevat tärkeään rooliin, Alaja sanoi.

Marinin mukaan suomalaisessa keskustelussa kaikki sääntely nähdään nykyisin pahana. Hän huomautti, että sääntely voi olla myös väline, jolla innovaatioita lisätään. Hän nosti esimerkiksi liikenteen päästöjen rajoitukset, joka johtaa kilpailuun autojen vähäpäästöisyyden kehittämiseksi ja tätä kautta uusiin innovaatioihin. Oikeanlaisella sääntelyllä voidaan vaikuttaa vaikkapa ilmastonmuutoksen torjumiseen. Oikeistolle ei Marinin mukaan pidä antaa periksi siinä, että kaikki sääntely olisi pahasta.

– Jos haluamme uutta elinkeinotoimintaa, se ei vain säästöillä ja leikkauksilla onnistu, vaan tarvitaan investointeja, Antti Alaja painotti.

Sanna Marin muistutti, että valtion on pidettävä myös perustason tutkimuksesta kiinni. Sekin on riski, joka kannattaa ottaa, vaikka tulokset eivät välttämättä näy ihan heti.

Antti Alajakin painottaa yliopistojen perustyötä innovaatioiden kehittymisessä.

– Hallitus keskittyy hirveästi siihen, miten yliopistojen tutkimustulokset kaupallistetaan. Yliopistoille ladataan liikaa odotuksia, että ne synnyttävät kasvuyrityksiä. Parhaiten ne palvelevat kasvua keskittymällä perusduuniin eli tutkimukseen, Alaja pohti.

Keskustelua aiheesta

“Suomi eriarvoistuu kovaa vauhtia” – Rinteen linjapuhe: SDP:lle palkkojen alentaminen kilpailukyvyn parantamiseksi ei ole vaihtoehto

Kuva: Timo Sparf
Ilelle RisteilyRinne
Antti Rinne piti sunnuntaina linjapuheen Tallinnaan suuntautuneelle SDP-risteilylle lähteneen yli 1 500 demariaktiivin edessä.

– Täällä on paikalla niitä, jotka näkivät, kun suomalainen hyvinvointivaltio otti ensimmäiset askeleensa. Ja täällä on paikalla niitä, jotka pelkäävät, että hyvinvointivaltio on tullut tiensä päähän.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne aloitti näillä sanoilla linjapuheensa tänään sunnuntaina SDP:n risteilyllä.

Rinteen puhuessa risteilyalus Baltic Queen oli Tallinnan satamassa odotamassa paluumatkaa Hesinkiin.

– Meillä on vahva yhteinen huoli kasvavan työttömyyden synnyttämästä eriarvoistumisesta ja osattomuuden kokemuksesta, Rinne totesi.

– Meitä yhdistää usko siihen, että kansanvallan kautta nämä yhteiset huolemme ovat ratkaistavissa.

Rinteen mukaan Suomi on tilanteessa, jossa tarvitaan rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta löytää uusia ratkaisuja.

Rinne arvosteli tiukasti hallituksen rajuja koulutus- ja sivistystoimen leikkauksia.

–Heikentyneiden mahdollisuuksien taustalla eivät vaikuta menneisyyteen jääneet rakenteet, vaan toimivia rakenteita horjuttavat leikkaukset. Tämä on Suomen hallitukselta arvovalinta, jonka seuraukset ovat kauaskantoiset.

Rinne kertoi esimerkin Porista. Siellä opetusalan ammattilainen kertoi hänelle, että kaupunki on päätynyt lomauttamaan opettajia loppuvuodesta.

– Tilanne on niin paha, että sama opettaja opettaa yhtä aikaa kahta luokkaa. Taustalla vaikuttavat hallituksen koulutusleikkaukset.

– Mitä enemmän yhteiskunnassa on sivistystä, sitä vahvempi on demokratia. Sivistys on kykyä tehdä valintoja ja arvioida kriittisesti omien valintojensa seurauksia, hän painotti.

SDP vaati viime syksynä kaikkia puolueita sitoutumaan uudelleen puolueiden rasisminvastaiseen julistukseen.

Rinne sanoi nyt, että SDP vaatii, että sitoutuminen pitää.

– Uskomme siihen, että sivistynyt yhteiskunta torjuu ennakkoluuloihin ja pelkoihin perustuvan puheen ja politiikan.

Rinteen mukaan sivistynyt yhteiskunta ei kysy, onko meillä varaa ihmisarvoon tai sivistykseen.

Rinne sanoi puheessaan myös, että etätyömahdollisuuksien lisäämisellä kuin työaikapankkijärjestelmien kehittämisellä on merkittävää vaikutusta työn tuottavuuteen.

Lompakon paksuus ei saa ratkaista sitä, kuka palvelua saa.

Työmarkkina ja talousasioista Rinne sanoi, että palkkojen alentaminen kilpailukyvyn parantamiseksi ei ole SDP:lle vaihtoehto. SDP:lle ratkaisu on työn tuottavuuden parantaminen.

– Tämä on merkittävä eroavuus SDP:n ja hallituksen välillä. Meidän ongelma ei ole tehtyjen työtuntien määrä eikä hinta, vaan se mitä työn tunnin aikana syntyy.

Sote-uudistuksen osalta Rinne snoi, että SDP ei voi hyväksyä sitä, että julkisten palveluiden laatua tai saatavuutta rajoitetaan.

– Palvelua pitää saada, kun siihen on tarvetta. Lompakon paksuus ei saa ratkaista sitä, kuka palvelua saa.

Suomessa on satojatuhansia työttömiä, Rinne muistutti.

– Lex Taipaletta saa minun puolestani kutsua Lex Lindströmiksi. Meille nimi ei ole tärkeä. Meille on tärkeintä se, että kaikkia ihmisiä kohdellaan niin kuin ihmisiä pitääkin kohdella: Arvokkaasti ja kunnioittavasti.

– Suomi eriarvoistuu kovaa vauhtia. Pääministeri Sipilän hallitus vauhdittaa tätä kehitystä rikkaita ja hyvätuloisia ihmisiä suosivalla kaverikapitalismillaan, Rinne arvosteli.

Rinteen mukaan kuntavaaleissa on kysymys siitä, miten kansalaiset suhtautuvat Sipilän porvarihallituksen kaverikapitalismiin.

Antti Rinteen mukaan tulevissa kuntavaaleissa ei ole kysymys vain siitä, millaisia linjauksia kuntapolitiikassa tehdään.

– Kuntavaaleissa on kysymys siitä, miten kansalaiset suhtautuvat Sipilän porvarihallituksen kaverikapitalismiin.

Kuntavaaleissa on jälleen kysymys Suomen suunnasta, Rinne tiivisti.

Rinne kertoi asettuvansa itse ehdolle Mäntsälässä ja aikoo syksyn aikana kiertää lähes koko maan.

“Presidentin toiminta ansaitsee kiitoksen.”

Ulkopolitiikasta Rinne sanoi, että suhde Venäjään säilyttää Suomelle erityisen merkityksensä myös jatkossa.

– Suomen oma turvallisuus rakentuu ennen muuta rauhantahtoiselle ulkopolitiikalle – me emme omilla toiminnallamme uhkaa ketään eikä mitään. Suomen alue ei ole käytettävissä hyökkäyksiin.

Presidentti Sauli Niinistö on Rinteen mukaan kaikessa olennaisessa jatkanut edeltäjiensä ulkopoliittista linjaa. Rinteen mielestä presidentin toiminta ansaitsee kiitoksen.

– Myös hänen tavassaan laittaa itsensä likoon Itämeren lentoturvallisuuden hyväksi on esimerkki aloitteellisuudesta, jolle edelleenkin on tilaa Suomen ulkopolitiikassa.

Pitkän linjapuheesan lopuksi Rinne palasi vielä sivistykseen ja työelämän teemaan.

– SDP:n tulee olla suomalaisen sivistyksen sekä työelämän parantamisen suunnannäyttäjä, kun Suomi kääntyy 2020–luvulle, hän päätti puheensa ja toivoi kuuljoilleen hyvää loppumatkaa risteilylle.