Politiikka

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: ”Työllistämisessä järjestöt on aliarvioitu voimavara”

Jukka-Pekka Flander
– Vaikuttavuusmittareiden uudistaminen on välttämätöntä, vaatii kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.
Jukka-Pekka Flander
– Vaikuttavuusmittareiden uudistaminen on välttämätöntä, vaatii kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.
Jukka-Pekka Flander
– Vaikuttavuusmittareiden uudistaminen on välttämätöntä, vaatii kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen.

Hallitus on leikkaamassa ensi vuonna voimakkaasti palkkatuetun työn määrärahoja kolmannelta sektorilta.

– Sen sijaan, että hallitus näivettää näitä niin sanottuja välityömarkkinoita, tulee toimintaa pikemminkin kehittää palvelemaan yksilöitä ja yhteiskuntaa. Yksi keino on laajentaa työllistymisen vaikuttavuuden arviointia niin, että se koskee avointen työmarkkinoiden lisäksi myös välityömarkkinoita. Välityömarkkinoille työllistymiseen on määrätietoisesti kehitettävä uudenlaisia vaikuttavuusmittareita, SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen esittää.

Mäkisalo-Ropponen on jättänyt kirjallisen kysymyksen ministeri Jari Lindströmille (ps.), jossa hän kysyy, milloin hallitus lähtee määrätietoisesti kehittämään avoimille työmarkkinoille työllistymisen lisäksi sopivia vaikuttavuusmittareita myös välityömarkkinoille.

Tällä hetkellä vaikuttavuusmittarit koskevat vain avoimille työmarkkinoille työllistymistä.

– Ei riitä, että tiedetään, kuinka moni työllistyy avoimille työmarkkinoille. Aina on parempi tehdä hyödyllistä työtä välityömarkkinoilla kuin olla toimettomana kotona. Välityömarkkinoilla tehdystä työstä hyötyvät niin yksilöt kuin yhteiskuntakin.

– Vaikuttavuusmittareiden uudistaminen on välttämätöntä, vaatii Mäkisalo-Ropponen.

Vaikuttavuutta on mitattava myös välityömarkkinoilla.

Mäkisalo-Ropponen pitää käsittämättömänä, että hallitus tässä työttömyystilanteessa dramaattisesti heikentää järjestöjen mahdollisuuksia työllistää työttömiä.

– Hallitus ei näytä ymmärtävän, mikä hyöty järjestöissä tehtävällä työllä on pitkäaikaistyöttömälle itselleen ja koko yhteiskunnalle.

Ensi vuodelle palkkatukimäärärahoja on varattu koko Suomessa 3 000 henkilötyövuoden edestä. Leikkaus on merkittävä, sillä vuonna 2015 järjestöissä palkkatuella aloitti 5 250 henkilöä.

Kolmannella sektorilla tehdään usein sellaisia tehtäviä, joita mikään muu taho ei yhteiskunnassa hoida.

–  Järjestöissä on olemassa paljon organisointikykyä ja valmiuksia viedä läpi vaativiakin projekteja tuloksekkaasti. Työllistämisessä järjestöt on aliarvioitu voimavara, Mäkisalo-Ropponen toteaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat