Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Aluevaalit

SDP:n Mäkynen kaipaa aluepäättäjille rohkeutta – syyttää kokoomusta ja perussuomalaisia kunnianhimon puutteesta

Jukka-Pekka Flander

SDP:n varapuheenjohtajan, kansanedustaja Matias Mäkysen mukaan sunnuntaina valittavilla hyvinvointialueiden valtuutetuilla on kaikki edellytykset parantaa palveluita, jos tahtoa ja rohkeutta vain riittää.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Sote-uudistusta on tehty viimeisen viidentoista vuoden ajan ja SDP:n johtama hallitus tämän uudistuksen vihdoin toteuttaa. SDP:lle on tärkeää huolehtia myös siitä, että kaikkialla Suomessa palvelut paranevat, Mäkynen sanoo tiedotteessaan.

Mäkynen harmittelee, että osa eduskuntapuolueista on keskittynyt vaalien alla maalaamaan lähinnä uhkakuvia ratkaisujen sijaan.

– Tulevilla hyvinvointialueilla palvelut ja rahoitus ovat saman järjestäjän käsissä, mikä mahdollistaa aiempaa paremman yhteistyön eri alojen ammattilaisten välillä. Käytännössä tämä tulee näkymään asiakkaalle siten, että pompottelu luukulta toiselle loppuu ja avun saa jatkossa helposti yhdestä paikasta.

Mäkynen muistuttaa, että palveluiden ja rahoituksen keskittyminen yhdelle taholle mahdollistaa myös painopisteen siirtämisen erikoissairaanhoidon ja raskaan sosiaalihuollon palveluista ennaltaehkäisyyn ja peruspalveluihin. Kun peruspalveluita ja ennaltaehkäisyä lisätään, tarve korjaaville palveluille vähenee ja ihmiset voivat paremmin.

– Vuosia jatkunut palveluiden karsinta ei ole luonut säästöjä, koska se on kohdistunut aina peruspalveluihin. Karsinta on vain nostanut korjaavien toimien menoja. Peruspalveluihin satsaaminen on kustannustehokkaampi vaihtoehto.

Hyvinvointialueiden päättäjiltä vaaditaan Mäkysen mukaan rohkeutta panostaa peruspalveluihin, jotta säästöjä saadaan aikaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sosiaali- ja terveyskeskusten, kuntoutuksen, perhe- ja kotipalveluiden sekä omaishoidon kehittämistä.

”Samat puolueet myös pyrkivät toistuvasti johtamaan mainonnallaan ihmisiä harhaan”

– Uusien hyvinvointialueiden rakentaminen on myös tilaisuus ajatella asioita uudella tavalla. Hyvinvointialueilla voidaan tehdä päätöksiä esimerkiksi ilta- ja viikonloppuvastaanottojen sekä liikkuvien ja digitaalisten palveluiden hyödyntämisestä palveluiden saatavuuden parantamiseksi. Onkin tärkeää, että nyt valittavat valtuutetut lähtevät ennakkoluulottomasti hakemaan parhaita toimintatapoja, jotka sekä säästävät kustannuksia että parantavat palveluita. Hyviä esimerkkejä löytyy kyllä Suomesta ja maailmalta.

Mäkynen korostaa, että vaikka sote-alan ja pelastustoimen uudistus luo hyvän pohjan paremmille palveluille, viime kädessä kaikki riippuu kuitenkin siitä, millaisia päättäjiä hyvinvointialueiden valtuustoihin valitaan.

– Esimerkiksi torstaisessa Ylen puheenjohtajatentissä kokoomuksen ja perussuomalaisten puheenjohtajat ilmoittivat, että eivät usko sote-uudistuksen johtavan palveluiden paranemiseen. Samat puolueet myös pyrkivät toistuvasti johtamaan mainonnallaan ihmisiä harhaan sen sijaan, että puhuisivat asioista, joista nyt oikeasti päätetään. Jos puolueiden asenne ja kunnianhimon taso on jo valmiiksi tässä, on äänestäjän turha odottaa, että se siitä nousisi jatkossakaan. Hyvinvointialueilla tarvitaan päättäjiä, jotka ongelmien listaamisen sijasta haluavat aidosti ja ennakkoluulottomasti rakentaa parempia palveluita. Paras keino vaikuttaa tähän on käyttää ääntään sunnuntaina, Mäkynen toteaa tiedotteessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE