Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

SDP:n Marin suitsisi vaalibudjetteja kampanjakatoilla – ”Rahalla on iso merkitys, pääseekö läpi”

Anna-Liisa Blomberg
SDP:n Sanna Marin herättelee keskustelua kampanjakatoista.

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin soisi, että vaalikampanjoiden suuruutta suitsivista kampanjakatoista heräteltäisiin taas keskustelua. Marinin mukaan eduskuntavaalien ja muidenkin vaalien kampanjabudjetit ovat paisuneet turhan suuriksi. Marinin mukaan se vääristää demokratiaa.

Anna-Liisa Blomberg

– Näyttää kuitenkin, että rahalla on iso merkitys, pääseekö läpi vai ei, ja kuka pystyy asettumaan ehdolle, Marin sanoo Demokraatille.

Marin tviittasi aiheesta aiemmin tänään kommentoidessaan uutiseen vaalilainojaan harmittelevista kansanedustajista. Marin ehdotti eurovaaleihin 50000 euron kattoa, eduskuntavaaleihin 30 000 euron rajaa ja kuntavaaleihin 10 000 euron kattoa.

Viimeksi kampanjakatoista puhuttiin vaalirahoituslain käsittelyn yhteydessä vuonna 2010. Marin muistelee, että silloin kampanjakattoja esittivät ainakin SDP ja vasemmistoliitto, kun taas esimerkiksi RKP ja kokoomus vastustivat ajatusta.

– Ongelma ei ole selvästi poistunut uuden lain myötä. Vaikka vaalirahaa on ehkä aavistuksen vaikeampaa saada kuin aikaisemmin, tämä ei ole kuitenkaan tarpeeksi hillinnyt sitä, kuinka paljon rahaa kampanjoihin käytetään, Marin arvioi.

Säästöillä vaalikentille

Marin itse on ehdolla eduskuntavaaleissa. Hän on säästänyt toiseen eduskuntavaalikampanjaansa rahaa usean vuoden ajan. Hän uumoilee, että suurin osa budjetista kuluu mainontaan lehdissä ja kadunvarsilla, esitteiden painattamiseen ja tilaisuuksien järjestämiseen.

– Juuri katsoin lehtimainosten hintoja, ne ovat aivan hurjia summia, mitä niihin pitää käyttää, Marin kertoo.

– Varmasti riippuu vaalipiiristäkin, mihin raha kuluu. Esimerkiksi Pohjois- tai Kaakkois-Suomessa voi mennä paljon rahaa vaalipiirin kiertämiseen, Marin sanoo.

 

Juttuun korjattu, että Marin on säästänyt rahaa toiseen kampanjaansa, ei ensimmäiseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE